Aiten. De la o tânără cu nevoi speciale la solista unui ansamblu folcloric de succes

aiten

În anul 2010, când s-au ridicat Locuințele Protejate (LP) Cumpăna destinate tinerilor cu nevoi speciale, Aiten, o tânără beneficiară, a încercat să pună bazele unui ansamblu folcloric. Beneficiarii, coordonați de Aiten, au făcut tot ce le-a stat în putință însă ansamblul nu era bine sudat și avea clar nevoie de cineva în domeniu pentru coordonare.

„De când coordonez locuințele protejate am testat abilitățile fiecăruia dintre beneficiari: unul picta, altul cânta, altul dansa, altul era bun la bucătărie și tot așa. Am încercat să creez activități pentru fiecare în parte în funcție de capacitățile lor. Ei aveau și o trupă de dansuri populare destul de firavă. Am denumit-o „Speranța“. Speranța este ceva ce îi caracterizează pe acești tineri cu nevoi speciale. Fiecare dintre ei are o poveste cu multe lacrimi, fiecare a trecut prin momente grele dar speranța a rămas de fiecare dată în ochii lor“, a declarat Camelica Oprea, șeful LP Cumpăna.

Ansamblul este coordonat, încă de la început, de maestrul coregraf Constantin Olteanu – cel care coordonează și ansamblul folcloric „Româncuța – “ iar, inițial, artiștii foloseau costume populare împrumutate de la Primăria Cumpăna. La doar o lună de la înființarea ansamblului „Speranța“, tinerii au câștigat cea de-a V-a ediție a Cupei Toamnei iar marea surpriză s-a produs un an mai târziu, când au câștigat Trofeul „Dobroge, mândră grădină“, la secțiunea interpretare vocală pentru tineri cu dizabilități, desfășurat în perioada 25-30 august 2015. Membrii ansamblului folcloric au aflat că sunt câștigători în cadrul unei emisiuni TV a unui post din Capitală unde au fost invitați să participe. Au primit vestea dar și marele trofeu în direct, pe platoul emisiunii. „Cu toții am plâns, am tremurat în platoul de filmare, în direct, la București. Mie mi s-a făcut rău. M-a luat amețeala de emoție, era să leșin“, povestește Aiten. Atunci, primarul din Cumpăna, Mariana Gâju, le-a donat costumele populare cu care au participat la concurs.

Aiten este și solista ansamblului folcloric dar și mâna de fier din LP Cumpăna. Șeful ansambului de locuințe, Camelica Oprea, o descrie ca pe o tânără de încredere. Se ocupă cu partea administrativă a locuințelor în care stau fetele și organizează toate activitățile unei zile obișnuite. Aiten are 32 de ani și s-a născut în satul Făurei, comuna Băneasa, județul Constanța. Nu știe absolut nimic despre părinții ei naturali. A trecut prin toate centrele de plasament iar, în 2010, a ajuns la LP Cumpăna unde, spune ea, și-a găsit adevărata familie.

„Aici ne ajutăm unii pe alții. Doamnele au grijă de noi dar și noi avem grijă de ele“, a spus Aiten.

Pe lângă deficiențele de ordin psihic, Aiten are și o problemă la un picior care îi face mersul greoi. Cu toate acestea, Aiten este plină de viață și foarte glumeață. A absolvit cursurile Liceului Tehnologic din cadrul Centrului Școlar „Albatros“, din Constanța și îi place matematica. Aiten cântă, dansează, pictează pe sticlă și împletește brățări și semne de carte.

În cadrul Locuințelor Protejate de la Cumpăna, 26 de tineri cu nevoi speciale (afecțiuni psihice asociate cu probleme fizice) învață ce înseamnă o familie și sunt pregătiți pentru a înfrunta singuri viața. În funcție de capacitățile pe care le au, tinerii de aici merg și la cursuri de calificare în diferite specializări cum ar fi florar, decorator sau chiar în domeniul IT, nivel de pregătire mediu iar câțiva dintre ei muncesc în oraș.

Locuințele Protejate Cumpăna au fost construite în anul 2010, cu fonduri de la Consiliul Județean Constanța și Fondul de Întrajutorare Internaţional al Guvernului Irlandei. Scopul principal al celor patru căsuțe destinate tinerilor cu nevoi speciale este acela de a-i încuraja şi de a-i îndruma să se gospodărească singuri şi să deţină controlul asupra propriei vieţi, supravegheați și ajutați bineînțeles de cei 14 angajați ai DGASPC Constanța. Mediul este cât se poate de apropiat celui din familie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *