Apa curge, Romstal tace

romstal

Romstal, sediul din Constanța

Știți ce face un mândru (și îndatorat) posesor de apartament nou, care trebuie renovat? De obicei, folosește produse de bună calitate, pe principiul „o dată renovăm”.

Cu această zicală în minte, acum vreo doi ani, când am făcut acest pas, una dintre firmele spre care ne-am îndreptat atenția a fost Romstal. E mai scump, ne-au spus câțiva prieteni, dar Romstal avea o imagine bună. Am fost la magazinul din Constanța, am ales, am cumpărat, am montat.

Știți la ce nu se așteaptă un mândru (și îndatorat) posesor de apartament nou? Nu se așteaptă să-l trezească, dis de dimineață, vecinul de jos, care să-i spună că preferă să facă duș în cadă, nu prin apa care îi curge prin plafonieră. Nu-i deloc bine. Verificăm totul și îl trimitem pe om la culcare, din nou, cu o explicație pe care o au unii mecanici auto: „se mai întâmplă, nu știm de la ce e”.

Apa are însă tendința supărătoarea de a-și crea loc pe unde nici nu te aștepți. Așa cum împăratul cartaginian spunea „Ori găsim un drum, ori facem unul”, apa scursă de undeva, din baia mea, își făcea drum spre apartamentul de jos. Cu o tenacitate demnă de lucruri mai bune.

Tenacitatea aceasta de împărat care ura de moarte Republica Romană a făcut ca apa să răzbată și prin peretele nostru, în hol.

Nu ne-a trebuit intuiția lui Sherlock Holmes pentru a ne da seama că e o problemă cu rezervorul încastrat al toaletei.

După ce am răspuns la întrebarea „a fi sau a nu fi”, ne-am întrebat „de unde exact este?”. Cum ne lipsea privirea pătrunzătoare a lui Superman, cea care trece prin faianță, rigips și BCA, am apelat la tradiționala metodă „ciocanul”. Am pus mâna și am lovit, tare și apăsat, ceea ce, mândri și îndatorați, reușisem să construim în urmă cu doi ani. Să mai ziceți că nu există în fiecare român mitul meșterului Manole.

Fainața nu se dădea scoasă

Instalatorul a pus degetul pe rană, la propriu. Rana era o fisură din rezervorul vasului de toaletă cumpărat de la Romstal România.

Ghinion, ne-am spus, în mijlocul unei băi care arăta acum ca după război, păstrând și urmele de sânge ale celui care, în mod eroic, a încercat să înlăture, cu mâinile goale, un ciot încăpățânat de faianță.

Primul pas din epopeea reconstrucției a fost să găsim certificatul de garanție. Ia-l de unde nu-i, pentru că nu există. Pe factura fiscală scrie însă că garanția se acordă conform informațiile de pe site. Intrăm pe site și surpriză. Produsul nostru nu este în lista de garanții. Am crezut că Romstal s-a transformat în partid politic, numai acolo am citit, negru pe alb, minciuni.

Optimiști din fire, am sunat la Romstal pentru a cere detalii. 0372.123.123. După primele zeci de secunde, robotul ne-a spus că numărul nostru a fost memorat și că ne va suna cineva. Am așteptat, am așteptat, am așteptat, dar după două zile și două nopți de simțeam deja ca o domnișoară căreia i se cere telefonul, la prima întâlnire, dar nu o mai sună nimeni înapoi. Pentru că există Facebook și email, am încercat și la metodele acestea, poate consultanții Romstal sunt fani ei noii erei digitale, consultanți 2.0. Aș, nici vorbă. Întrebările noastre, transformate de calculator în cod binar și transmise angajaților companiei la care cu speranță apelasem, n-au răspuns.

Așa cum apa își făcea loc prin peretele nostru, așa am insistat și noi cu telefoanele. În final, robotul a lăsat loc unei ființe umane (cel puțin așa credem, probabilitatea de a fi om este de cel puțin 90%). După ce ne-a muștruluit, spunându-ne că informația e pe site, a binevoit să o caute și ea, în zadar însă. Fără să-și ceară scuze, ne-a spus scurt: „Așteptați la telefon”. A urmat un nou apel, o nouă explicare a situației. „Aaa, eu nu pot să vă ajut, sunt de la comercial. Trebuia să vă facă legătura la alt departament”. Am rugam să mi se facă legătura de acolo, dar era un lucru imposibil. Ca Sisif, trebuia să o iau de la capăt. Cu gândul la încă două zile de telefoane în zadar, am renunțat.

Aceasta este o poveste fără happy-end. Concluzia ar fi: Apa curge, Romstal tace.

P.S. Pentru neregulile prezentate aici și în urma unei reclamații la Protecția Consumatorilor Constanța, Romstal a fost amendată. Detalii AICI.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *