Bordurile, mai importante decât asfaltul, pentru Primăria Constanța

Pe strada Portiței (foto sus) se schimbă bordurile. La câțiva metri de ea, pe strada Semănătorului, nu există nici măcar asfalt

Primăria Constanța, prin societatea care îi aparține, Confort Urban, a început schimbarea unor borduri din oraș, deși zeci de străzi nu sunt încă asfaltate.

De câteva săptămâni bune, se scot bordurile vechi și se pun unele noi pe strada Portiței, care face legătura între Soveja și bulevardul Alexandru Lăpușneanu.

Lucrările au fost întrerupte din cauza gerului, dar au fost reluate în forță imediat ce vremea și-a revenit.

Investiția primăriei în borduri noi se face în ciuda faptului că zeci de străzi sunt neasfaltate în oraș. În imaginea atașată acestui articol puteți vedea în ce hal arată strada Semănătorilor, unde noroiul e stăpân,stradă aflată la câțiva metri de Portiței. Acestea nu sunt prinse în planurile din acest an, pe motivul că Primăria Constanța nu are destui bani. Mai mult, unele din străzile care trebuia să fie asfaltate în 2017, potrivit promisiunilor primarului Decebal Făgădău, sunt încă la stadiul de pământ sau de piatră. Confort Urban spune că nu a mai avut timp să se ocupe de ele, pentru că a venit frigul, deși promisiunile primarului fuseseră făcute încă de anul trecut. Primarul D. Făgădău a declarat că speră ca, până la finele mandatului său, toate străzile vor fi asfaltate.

Primăria Constanța intenționează să asfalteze 17 străzi, în anul 2018. Iată lista lor:

 1. Strada Barbu Filaret, cartier Baba Novac.
 2. Strada Gheorghe Dima, cartier Baba Novac.
 3. Strada Mihail Jora, cartier Baba Novac.
 4. Prelungirea Recoltei, cartier Palazu Mare.
 5. Aleea Vâscului, cartier Baba Novac.
 6. Strada Crișana, cartier Baba Novac.
 7. Strada Breaza, cartier Baba Novac.
 8. Strada Prislop, cartier Baba Novac.
 9. Strada Alexandru Șteflea, cartier Baba Novac.
 10. Strada Horia Grigorescu, tronson 2, cartier Baba Novac.
 11. Strada Govora, tronson 2, cartier Baba Novac.
 12. Strada Amota, cartier Baba Novac.
 13. Strada Institutor Gh. Tănăsescu, cartier Palazu Mare.
 14. Strada Lebedei, cartier Palazu Mare.
 15. Strada Gheorghe Doja, cartier Palazu Mare.
 16. Bulevardul Aurel Vlaicu.
 17. Strada Thermele Romane.

În total, lucrările de asfaltări sunt estimate la 6.327.000 lei, fără TVA.

La aceste străzi se adaugă altele cinci ale căror lucrări sunt în execuție. Este vorba despre Constantin Bobescu, Gheorghe Dumitrescu, Sergiu Celibidache, Tiberiu Brediceanu, Operei, toate din cartierul Compozitorilor. Toate trebuia să fie finalizate anul trecut. Pentru anul 2018 sunt bugetate lucrări aici lucrări de 2.076.000 lei. Detalii AICI.

SC Confort Urban SRL este o societate comercială care are ca obiect de activitate lucrări de construcții a drumurilor și a străzilor. Societatea nu aparține direct de Primăria Constanța, ci de Consiliul Local. În practică, însă, în ultimii 20 de ani, consilierii locali au acționat, în cvasimajoritatea cazurilor, așa cum a dorit primarul. Confort Urban SRL nu se ocupă numai de construcții de drumuri, ci și de betoane, de produse din minerale nemetalice, are activități de servicii anexe pentru transporturi terestre, dar și de închirierea și subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate. Printre altele. Atunci când are nevoie de lucrări pe care Confort Urban le poate executa, Primăria Constanța apelează la această societate. Vorbim aici atât despre lucrări complexe de asfaltare, dar și despre lucrări uzuale de întreținere. Unul dintre cartierele noi ale Constanței, Compozitorilor, a început să fie asfaltat de către Confort Urban, fără ca lucrările să fie scoase la licitație. A fost o lucrare complexă, pentru că străzile nu aveau niciun fel de infrastructură. Experți consultați de RL au precizat, însă, că avem de-a face cu lucrări slabe din punct de vedere calitativ.

Confort Urban a avut, din 1999 până în prezent, o cifră de afaceri de puțin peste 274 milioane de lei, adică mai mult de 60 milioane de euro. Anul trecut, a avut afaceri de aproape 30 milioane lei, ca și în 2015. Compania avea, în 2016, 254 de angajați, față de un maxim de 327 în 2005. Din punct de vedere financiar, lucrurile nu stau deloc bine. Din 1999 până în 2016, deși a beneficiat de lucrări de milioane de euro fără licitație, SRL-ul a înregistrat pierderi de peste 141 milioane de lei, adică mai mult de 35 milioane de euro. Cu alte cuvinte, chiar mai mult de jumătate din cifra de afaceri.

Citiți mai multe despre Confort Urban în România liberă.

Informațiile publicate de Constanța 100% pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.