Cei trei din conducerea Consiliului Județean Constanța sar în apărarea secretarului județului, Mariana Belu, suspectă într-un dosar penal

consiliul judetean constanta

Președintele CJC Constanța, Marius Horia Țuțuianu, flancat de vicepreședinții Daniel Learciu (stânga) și Claudiu Palaz (dreapta), în timpul conferinței de presă din 30 martie 2017.

Cei trei din conducerea Consiliului Județean Constanța, președintele Horia Țuțuianu și vicepreședinții Claudiu Palaz și Daniel Learciu, au trimis un comunicat de presă prin care iau apărarea secretarului județului, Mariana Belu. Aceasta este cercetată penal de către DNA într-un dosar, alături de fostul președinte al CJC, Nicușor Constantinescu, motiv pentru care liderul PNL, Bogdan Huțucă, i-a cerut demisia.

Iată ce spun cei trei:

„Este nelegal si inoportun sa se procedeze conform solicitarii PNL Constanta si sa demaram procedura de suspendare a domanei Secretar – Mariana Belu. PNL Constanta, in disperare de acumulare a capitalului de imagine politica, calca legea in picioare. Atata timp, cat institutiile abilitate nu solicita Consiliului Judetean Constanta astfel de masuri, potrivit art 86, alin (2) din Legea 188/1999, privind Statutul funcţionarilor publici, suspendarea contractului de muncă al unui funcţionar se face în momentul trimiterii în judecată a acestuia şi până când instanţa competentă pronunţă o sentinţă definitivă şi irevocabilă, iar Consiliul Judetean Constanta nu va dispune altfel, doar de dragul jocurilor de imagine ale PNL.”

„Nu este corect sa sacrificam si sa terfelim un functionar public, doar din disperarea de a puncta politic si sa arunci cu noroi intr-o institutie publica fara a preciza punctual ce lege incalca demersurile acestei institutii. PNL trebuie sa inteleaga ca legea trebuie respectata si asiguram ca in conditiile in care legea va impune anumite masuri, vom actiona in consecinta”, declara Marius Horia Tutuianu, presedintele Consiliului Judetean Constanta.

Bogdan Hutuca – presedintele PNL Constanta sustine ca mentinerea Secretarului Judetului in functie are “accente puternice de incompatibilitate”.

Cerem public presedintelui PNL Constanta, domnul deputat Bogdan Hutuca (fost Prefect al judetului Constanta, functie pe care a exercitat-o intemeindu-si activitatea pe principiile: legalităţii, imparţialităţii şi obiectivităţii) sa precizeze actul normativ pana la nivel de articol care se incalca in actualul context. Jocurile de imagine ale PNL Constanta arata doar disperare de a refacere o <imagine tamponata> ca urmare a mortii clinice a PNL pe scena politica”, sustine Claudiu Iorga Palaz, vicepresedintele Consiliului Judetean Constanta.

Consiliul Judetean Constanta, intre a aplica legea si imagina institutiei, va alege intotdeauna aplicarea legii.

„Nu mai suntem pe vremea in care, imaginea politica era mai presus de lege. Aceste practici au incetat o data cu anul 2016, de cand la conducerea Consiliului Judetean Constanta se afla o noua echipa. Conducerea Consiliului Judetean Constanta este si va ramane un partener al institutiilor statului si va aplica intotdeana legea chiar daca ii va fi afectata imaginea publica, lucru pe care il recomandam si celor de la PNL”, puncteaza vicepresedintele CJC.

Acum o săptămână, filiala Constanța a Partidului Național Liberal anunța că a luat act de deschiderea unui nou dosar penal în ceea ce privește o serie de abuzuri în serviciu săvârșite de fostul președinte social-democrat al Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu. Potrivit procurorilor, aceste abuzuri s-ar fi soldat cu un prejudiciu de peste 21.900.000 de lei la bugetul județului, prin subvenționarea RAJDP, și un prejudiciu de peste 5 milioane de lei la bugetul de stat, prin nefacturarea lucrărilor efectuale de către RAJDP.

Partidul Național Liberal nu va da niciodată indicații justiției și nu se va substitui niciodată instanțelor. Cu toate acestea, considerăm că, prin calitatea de suspect într-un dosar penal care presupune un prejudiciu considerabil adus bugetului județean, secretarul general al CJC, Mariana Belu, ar putea deveni incompatibilă cu funcția deținută. De aceea, actualul președinte PSD al CJC, Horia Țuțuianu, trebuie să dea dovadă de responsabilitate față de instituția pe care o conduce și față de constănțeni și să acționeze”, a declarat președintele PNL Constanța, deputatul Bogdan Huțucă.

Deputatul liberal remarcă faptul că „toate inaugurările lucrărilor la drumurile din județ sunt incerte și privite cu lipsă de încredere. Sistemul de scurgere a resurselor bugetare, pus la punct de PSD-ul lui Nicușor Constantinescu, se pare că nu este doborât. RAJDP este încă în moarte clinică, cu datorii imense și în procedură de insolvență. Cu toate acestea, regia este principalul prestator de servicii pe infrastructură pentru CJC”.

Cât timp președintele CJC, Horia Țuțuianu, continuă să finanțeze RAJDP menținerea în funcție a secretarului general Mariana Belu are accente puternice de incompatibilitate. Atât fostul director al societății, cât și secretarul CJC (încă în funcție) sunt considerați suspecți într-un dosar de devalizare continuă a RAJDP. În concluzie, somăm conducerea CJC să respecte imaginea instituției și să dispună mutarea temporară din funcție a secretarului general al CJC”, a adăugat președintele PNL Constanța, deputatul Bogdan Huțucă.

Comunicatul prin care Mariana Belu este pusă sub acuzare îl puteți citi AICI.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.