Cel mai bun medic a ajuns avionul spre București

grasa

Actualul director al Spitalului Județean Constanța, Cătălin Grasa, prezenta presei, în decembrie 2015, secția renovată de chirurgie

 

MIG-ul care s-a prăbușit astăzi se putea solda cu o tragedie. Din fericire, pilotul a avut prezență de spirit: a îndreptat avionul spre o zonă nelocuită și s-a catapultat înainte ca acesta să se prăbușească.

Locotenent-comandor Adrian Stancu nu numai că a scăpat cu viață, dar nu a avut nici răni foarte grave. A fost transportat cu elicopterul SMURD la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă “Sf. Apostol Andrei” Constanţa. Aici a fost preluat de o echipă complexă formată din medici de gardă, de diferite specialităţi.

Pacientul în vârstă de 35 de ani a fost supus investigaţiilor de specialitate în urma cărora s-a stabilit că a suferit un traumatism forte la nivelul coloanei vertebrale. Medicii i-au administrat tratament simptomatic, pacientul fiind echilibrat hemodinamic şi respirator, conştient şi cooperant”, spun reprezentanții spitalului. Chiar managerul Cătălin Grasa a anunat că este „conștient, colaborant, echilibrat hemodinamic și respirator.”

Înainte de a continua, vă reamintim că spitalul are o secție nouă de chirurgie, inaugurată în decembrie 2015. Practic, tot etajul cinci este renovat. Vorbim despre un bloc operator şi două secţii de chirurgie noi. Secţia deține 75 de paturi, dintre care la Reanimare sunt 7 paturi, iar în Postoperator sunt tot 7. Echipamentele sunt ultramoderne, de ultimă generaţie.

Se încheie o etapă foarte importantă în istoria Spitalului Judeţean din Constanţa o dată cu inaugurarea secţiei de Chirurgie I. Avem practic în spital ceea ce este coloana vertebrală a unităţii medicale. Secţiile de Chirurgie I şi II sunt complet reabilitate. Avem bloc operator nou, iar secţiile de Anestezie şi de Terapie Intensivă sunt la fel, complet reabilitate. În momentul de faţă suntem unul dintre spitalele din România care are ca infrastructură de urgenţă tot ceea ce este important şi necesar pentru a face faţă oricărei situaţii. Am reuşit să ducem secţia de Chirurgie la un nivel european. Totul s-a făcut extrem de profesionist, pentru că nu ne putem juca cu o secţie care acoperă toată Dobrogea şi avem o responsabilitate faţă de populaţia acestei regiuni”, spunea managerul de atunci, Dănuț Căpățână, în prezent condamnat la 13,5 ani de închisoare pentru fapte de corupție.

Revenind la subiect. Pilotul accidentat astăzi a fost transferat de urgență la Spitalul Militar Central.

El ar fi putut fi tratat și la Constanța, numai că așa s-a luat decizia de către Minister”, a declarat dr. Cătălin Grasa.

Da, probabil că așa sunt cutumele MApN. Este însă cert că ministerul a avut în vedere numai binele pilotului. Șefii din minister au decis că, deși este vorba, în principiu, de o leziune banală, bolnavul trebuie urcat în elicopter, transportat la Kogălniceanu, de acolo în avion, dus în București, și de acolo, cu ambulanța sau elicopterul, transportat la spital.

Pentru spitalul din Constanța și pentru cei care îl administrează, mă refer aici la Consiliul Județean Constanța, transferul acesta este o palmă. O dovadă că oamenii nu au încredere în spital și că oricine poate pleacă să se trateze în altă parte. Ar trebui să fie totuși o palmă care să îi ambiționeze pe cei care decid soarta spitalului să îl renoveze repede, bine, să aducă și alți medici de calitate, pe lângă cei care există deja, să recâștige încrederea publicului. Primul pas ar fi prin condamnarea jafului făcut de oamenii PSD în spital, condamnare care nu a venit niciodată public și hotărât. Al doilea, prezentarea publică a pașilor făcuți de la începutul mandatului până acum pentru atingerea acestor obiective.

A intrat deja în folclor că, în Constanța, medicul cel mai bun este trenul spre București. Astăzi, trenul a fost înlocuit cu un avion.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.