Cum arată raiul iubitorilor de pește. GALERIE FOTO. VIDEO

festivalul pestelui (19)

N-am văzut, până ieri, pește atât de frumos și gustos preparat ca la Festivalul Peștelui Durabil Românesc. Evenimentul a avut loc, timp de două zile, în stațiunea Mamaia. Spun eveniment, dar greșesc, pentru că a fost mult mai mult decât atât. A fost o odă adusă peștelui, un spectacol vizual desăvârșit, un atac extrem de plăcut asupra simțurilor, o delectare a papilelor gustative, dar și o lecție despre pescuitul durabil.

Ce s-a întâmplat ieri, la hotelul Victoria, a pornit de la ideea că peștele trebuie să crească în mediul lui natural pentru a fi mai sănătos și mai gustos.

Aflat la a doua ediție, festivalul a cuprins Seminar culinar, o Expoziție de Artă Culinară, demonstrații de gastronomie românească și o sesiuni de degustări. Am putut asista la prepararea borșului de pește de către lipoveni adevărați, (secretul este să pui cât mai multe specii), dar și a unei porții zdravene de legume cu rapana, această comoară a Mării Negre. Apropo, dacă nu ați încercat până acum sarmale din pește nu știți ce ați pierdut.

Rezultatele muncii șefilor și maeștrilor bucătari au fost spectaculoase. Ce a ieșit din mâinile lor nu a fost numai mâncare, ci artă. Artă de-a dreptul: de multe ori, ingredientele au fost așezate cu penseta. La alte standuri, cum ați văzut mai sus, platoul s-a pictat cu ingrediente, la propriu, Am remarcat preparatele deosebite de la restaurantul Beluga (imaginea de la începutul articolului le aparține; chiar și acel albastru care imită nisipul este comestibil), de la hotelul Vega, de la Victoria și de la hotelul Ioana.

La festival l-am văzut și pe amiralul în rezervă Vergil Chițac, dar și pe consilierul local Tudorel Chesoi, membru al organizației Euro-Toques, care reunește cei mai buni bucătari din Europa.

Și pentru că mâncarea bună merge bine cu muzica bună, organizatorii au pregătit și un mic spectacol cu muzică și dansuri grecești.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.