Cum explică senatorul Vergil Chițac proiectul de lege privind cumulul indemnizației de parlamentar cu al pensiei

vrgil chitac

Senatorul Vergil Chițac

Un senator independent, Vergil Chițac, și unul PSD, Viorel Sălan, propun reglementarea unei Ordonanțe de Urgență a Guvernului prin care s-a produs o discriminare pentru mai multe categorii.

Practic, ei propun posibilitatea unui cumul de venituri: pensia și indemnizația de fost parlamentar.

Iată cum explică Vergil Chițac:

„Este adevărat că parlamentarii beneficiază de o indemnizație pentru limita de vârstă, al cărei cuantum depinde de numărul de mandate exercitate. La împlinirea vârstei de pensionare, respectivul fost parlamentar cumulează pensia cu indemnizația de fost parlamentar.

La sfârșitul anului trecut, presa a relatat că guvernul Tudose a emis Ordonanța 103 din 14 decembrie, prin care a interzis posibilitatea acestui cumul, iar prin Ordonanța 107 din 20 decembrie 2017 a revenit la situația inițială, dar numai pentru parlamentarii care au pensii acordate din sistemul public de pensii.

Cum foștii militari au pensie de serviciu care nu este inclusă în sistemul public de pensii, ei, în continuare, nu pot cumula pensia cu îndemnizația. Sesizat fiind de cetățeni care sunt în această situație, am discutat la Parlament și la Guvern și, de comun acord, am stabilit că cea mai simplă modalitate de a corecta această anomalie este ca atunci când cele două Ordonanțe ajung în Parlament să facem corecția necesară. Ceea ce am și făcut.

Nu putem avea două categorii de parlamentari; unii care să poată cumula pensia cu îndemnizația și alții nu. Este anticonstituțional. Orice reclamație la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării sau la CEDO le va da câștig de cauză.

Regret că în loc să fiu apreciat pentru că la sesizarea unor cetățeni am îndreptat o eroare legislativă cu consecințe sociale, ziariști care nu cunosc etica acestei profesii aruncă cu noroi în mine. Din răutate sau din nepricepere. Sau din amândouă. Ignoranța nu e virtute. Nu e deloc în regulă să nu știi despre ce scrii sau vorbești.

P.S. Nu despre mine e vorba în această acțiune, pentru că eu nu beneficiez de acest cumul, iar până în decembrie 2020 se pot întâmpla multe în plan personal, sau se pot schimba legile. Este vorba de câteva zeci de oameni care acum sunt în situația asta nedreaptă.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.