Cumpăna, condusă de 18 de ani de primărița Mariana Gâju, PSD, a devenit o comună săracă. Vezi o comparație cu Șelimbăr, Sibiu

cumpăna
Dacă economia nu merge, religia e pusă pe primul plan. Primărița Mariana Gâju, alături de IPS Teodosie, în procesiune prin comună cu Brâul Maicii Domnului

Condusă de 18 ani de Mariana Gâju, PSD, comuna Cumpăna este una săracă, în comparație cu cele similare din Ardeal.

Numărul de asistați sociali este imens, față de acestea, și salariile funcționarilor din primărie sunt mult mai mari, deși veniturile sunt mult mai mici.

Am făcut o comparație între Cumpăna și comuna Șelimbăr din județul Sibiu, unde primar este tânărul Marius Grecu. Ambele comune se află în apropierea municipiilor reședință de județ, cu un plus pentru Șelimbăr, care este, practic, lipit de Sibiu.

Oricât de mult ar încerca primărița PSD să cosmetizeze realitatea, cifrele nu mint.

Venituri duble în Șelimbăr

Pentru a nu fi acuzați de subiectivism, am comparat situația economică a celor două localități raportându-ne la raportul de execuție bugetară pe primele zece luni ale acestui an, pus la dispoziție de Ministerul Finanțelor Publice. Înainte de a prezenta cifrele, trebuie să spunem că localitatea Cumpăna are „circa 14.000 de locuitori”, conform informațiilor de pe site-ul primăriei, iar Șelimbăr are 10.260 de locuitori, potrivit unor declarații publice ale primarului. Deci, un plus de 40% pentru populație, în dreptul constănțenilor.

În primele 11 luni ale anului, comuna Cumpăna a raportat venituri de 23.452.835 lei și cheltuieli de 21.901.602 Comuna Șelimbăr se laudă cu venituri de 38.185.021 lei și cheltuieli de 16.534.245 lei. Așadar, venituri de aproape două ori mai mari și cheltuieli mai mici pentru transilvăneni. Dacă ne raportăm la venituri pe cap de locuitor, avem 1.675 de lei, pentru cel din Cumpăna, și 3.721 de lei pentru cel din Șelimbăr. Mai mult decât dublu.

De unde vin diferențele

Diferența extrem de mare de venituri provine din mai multe capitole bugetare. Vorbim, de exemplu, de impozit și taxe pe clădiri de la persoane juridice. Primăria Șelimbăr încasează 6.030.847 lei în primele 11 luni ale anului, în timp ce în Cumpăna s-au încasat numai 205.029 lei. O diferență ca de la cer la pământ, explicată prin gradul mare de industrializare al comunei transilvănene. Mai multe companii, în special germane, și-au deschis aici puncte de lucru, după ce Sibiul a devenit neîncăpător. În Șelimbăr există, de exemplu, dealeri auto, cu reprezentanțe construite de la zero. De prisos să spunem că acestea nu există în Cumpăna, care are dezavantajul de nu fi lipită de Constanța. Vina acestei subdezvoltări a comunei din Constanța nu este numai a autorităților locale, ci este mai degrabă consecința lipsei de investiții în întregul județ. Sibiul a atras atât de mulți investitori încât, în mod cu totul paradoxal, salariul mediu net de aici îl depășește pe cel din Constanța, oraș care ar trebui să creeze mii de locuri de muncă bine plătite, cel puțin în Portul Constanța. Luat ca un întreg, județul de la malul mării, cu rafinărie, centrală nucleară, eoliene, agricultură, nu reușește să concureze de la egal la egal cu Sibiu, ca să nu mai vorbim de Cluj. Cel puțin, cum spuneam, în privința salariilor.

Alte cifre. Cote defalcate din impozitul pe venit sunt de 1.433.135 lei în Cumpăna și de 12.444.640 în Șelimbăr. Această cotă reprezintă o parte din impozitul pe venit, încasat la bugetul de stat la nivelul fiecărei unități administrativ-teritoriale, care se întoarce la bugetul local. Și de aici reiese diferența imensă economică dintre cele două localități.

În fine, deși sunt cu 40% mai puțini, persoanele fizice din Șelimbăr plătesc un impozit pe clădiri de 395.922 lei, spre deosebire persoanele fizice din Șelimbăr, care au cotizat, în primele 11 luni ale anului, cu 673.416 lei.

Primăria Cumpăna, cheltuieli cu 50% mai mari

Primăria Cumpăna a cheltuit, în perioada menționată, 1.835.405 lei numai pentru salariile de bază din administrație. Primăria Șelimbăr, deși are venituri cu 50% mai mari, a cheltuit pentru salariile de bază din administrație cu 50% mai puțin, adică 1.247.621 lei. În Cumpăna, Poliția Locală a primit salarii de bază de 320.491 lei și normă de hrană de 84.999, în Șelimbăr a primit 154.235 lei și normă de hrană de 9.854 lei. Cea mai mare cheltuială a Primăriei Șelimbăr a fost construcția de străzi, pentru care a cheltuit 3.036.130 lei, adică aproape o cincime din cheltuielile totale. Cea mai mare cheltuială a Primăriei Cumpăna este construcția de drumuri și poduri, pentru care a plătit 2.998.746 lei.

cumpana selimbar
Șelimbăr are drumuri asfaltate, străzi pavate, cabluri electrice îngropate. Cumpăna e departe

Mariana Gâju, de la credință la economie

Mariana Gâju este la al cincilea mandat de primar. Este și președinte al Asociației Comunelor din România și este implicată implicată în multe activități. Participă des la lucrările Comisiei Permanente a Comitetului Regiunilor la Bruxelles, în calitate de preşedinte al filialei judeţene Constanţa a AcoR, banii pentru deplasări fiind asigurați din bugetul local. Curtea de Conturi a spus că acest lucru este ilegal. A fost în China, pentru a aduce investitori în localitate, dar și în Portul Constanța. A confundat însă mall-urile de cumpărături cu molurile portuare. S-a specializat în „economie circulară” și reciclarea deșeurilor, iar în noiembrie a fost în Germania, la o reuniune care și-a propus să combată încălzirea globală. S-a făcut remarcată și după ce a cerut ca brâul Maicii Domnului să fie adus în școli și licee, în prima zi de școală, pentru ca toți elevii să se poată închina la el. A renunțat apoi la idee. Este și președintele femeilor PSD din județul Constanța. Curtea de Conturi a sesizat că ea și viceprimarul și-au acordat nelegal, în 2014, drepturi de natură salarială neprevăzute de legislația în vigoare în sumă totală de 192.000 lei, cu titlul de drepturi speciale pentru menținerea sănătății și securității în muncă, spor de condiţii vătămătoare, spor pentru orele afectate în derularea unor proiecte cu finanțare europeană, alocație individuală zilnică de hrană, tichete sociale, prime pentru sărbătorile de Paști și de Crăciun. Recent, a cerut pensie specială, ca să i se respecte demnitatea.

Diferență enormă la „etalonul sărăciei”

Una dintre cele mai mari diferențe dintre cele două comune este la numărul persoanelor care beneficiază de ajutorul minim garantat. În luna octombrie, primarul din Șelimbăr spunea, pentru presa locală, că numai trei persoane beneficiază de acest ajutor, iar pe care o primeau toți trei era de 856 de lei.

„Acest venit minim garantat este considerat de specialiștii în economie ca un etalon al sărăciei, iar faptul că Șelimbăr nu are decât trei persoane care se încadrează în limitele legii pentru a beneficia de acest ajutor nu poate decât să ne bucure”, spunea edilul din Șelimbăr.

„În comuna Cumpăna, beneficiază de venitul minim garantat un număr de 99 de persoane”, ne-a declarat primărița din Cumpăna, Mariana Gâju, aflată de 18 ani de conducerea comunei.

Marius Grecu a câștigat detașat Primăria Șelimbăr, cu aproape 70% din voturi, în calitate de independent, apoi a devenit membru PNL.

Comparație: cifrele nu mint

VenituriCheltuieliVenit pe cap de locuitorCheltuieli salarii de bază în administrațieImpozit și taxe pe clădiri de la persoane juridiceCote defalcate din impozitul pe venit
Primăria Cumpăna, Constanța23.452.835 21.901.6021.675 1.835.405205.0291.433.135
Primăria Șelimbăr, Sibiu38.185.02116.534.2453.7211.247.6216.030.84712.444.640

* Cifrele reprezintă veniturile sau cheltuielile în perioada ianuarie – noiembrie 2017. Sursa: Ministerul Finanțelor Publice. Sumele sunt exprimate în lei.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

5 comentarii la “Cumpăna, condusă de 18 de ani de primărița Mariana Gâju, PSD, a devenit o comună săracă. Vezi o comparație cu Șelimbăr, Sibiu

  1. Comuna Cumpana este in curs de dezvoltare, poza din articol este una veche. In com. Cumpana, avem 2 sali de Sport, un after school, Campus scolar- cel mai mare din Romania, internat pentru elevii din alte localitati, terenuri de Sport! Echipe de fotbal, rugby, gimnastica, dans, etc, olimpici….toate acestea nu se fac gratis….totul costa….nu cred ca au asa ceva cei din Sibiu…..

    1. Mai cititi o data cifrele, sa vedeti ca salariul mediul in Cumpana este de doua ori mai mic deacat in Selimbar. Stiti vorba aia: cu o mana se da, cu doua se ia?
      Nu e mai bine sa aveti un salariul de doua ori si ceva mai mare, adica de 3700 de lei pe luna, si sa platiti pentru orele de sport ale elevilor?

    2. In cele două săli de sport nu prea intra copiii. Sunt mai mult închise. Campusul este o epavă. Cad geamurile pe hol. Când bate vântul mai tare sunt sprijinite cu scânduri. Acoperișul de pe cantina a fost luat de vânt la câteva luni de la inaugurare. Drumul pana la campusul din mijlocul câmpului este o nenorocire. Doar gropi și pietre. Străzile sunt o nenorocire, parțial asfaltate. Toate lucrările de canalizare și alimentare cu gaz sunt făcute de mântuială. Asfaltul este surpat în nenumărate locuri. Căruia in neștire bordurile din fata primăriei și cam atât. In toată comuna sunt 2 (doua) magazine și doar în centru, in fata primariei sunt 3 săli de jocuri și pariuri. Și lista poate continua cu discuții despre cum de face deszăpezirea, cum atârnă asistatii social în spatele mașinii de gunoi mimând colectarea gunoiului ș.a.m.d. …

  2. Ct100.ro voi nu aveti altceva de facut? Asta e stire de maxima maxima importanta? O comparatie care nu-si are rostul! Doar stiti sa defaimati lumea… Pentru astfel de „stiri” am ajuns sa urasc tara asta. Eu va recomand sa dati delete la site si sa-l inchideti definitiv si irevocabil. Sunteti inutili…

    1. Stimate cititor anonim, va multumim pentru interesul acordat. Va marturisim insa ca ne miră concluzia dv, aceea că „defăimăm lumea”. Noi nu am defăimat pe nimeni, am prezentat CIFRE. Cifrele nu sunt defăimătoare. Suntem siguri ca ati ajuns la aceasra concluzie dupa ce le-ati citit. Asta e situatia, din pacate. Plecati din Cumpana, plecati din țară, nu ne mai facem bine.
      Daca nu plecati, va invit sa cititi, in viitorul apropiat, mai multe despre averea doamnei primar si despre studiile sale. Veti avea surprize mari.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Cresc salariile. 16.250 de lei pentru un medic, 10.383 pentru un profesor

joi mart. 1 , 2018
Salariile pentru medici și profesori cresc, începând cu data de 1 martie. Lia Olguţa Vasilescu, Ministrul Muncii, a anunţat la România TV care vor fi majorările. „De la 1 martie cresc salariile pentru medici şi asistente, care urcă direct pe grila din 2022 şi, de asemenea, primesc în plus 20% […]
bani

V-ar putea interesa și: