De ce declarațiile lui Traian Băsescu despre Vergil Chițac sunt o veste bună pentru PNL

Basescu

Gură slobodă, dar bine calculată, Traian Băsescu a declarat, în direct, că ar fi bine ca rectorul Academiei Navale ”Mircea cel Bătrân” să rămână la funcția de rector și să nu aspire la cea de primar. Cârcotașii s-au grăbit să califice aceste declarații în categoria celor devastatoare pentru PNL, partid care îl vrea pe amiral în rolul de primar.

Aș spune că, dimpotrivă, declarațiile lui T. Băsescu sunt de bun augur pentru liberali și pentru Vergil Chițac.

Să explic. ”Eu l-am făcut amiral, pentru că este un bun militar”, spune Băsescu. Fals. Chițac s-a făcut singur amiral. Președintele țării nu m-ar putea face pe mine amiral nici dacă acesta ar fi principalul scop al mandatului său. A folosit însă expresia de mai sus pentru a se plasa într-un poziție superioară față de el și de a da veridicitate următorului enunț: ”Îi recomand să rămână în postura de comandant al Academiei Navale Mircea cel Bătrân. Funcția pe care o deține îl face o personalitate așa că îi recomand să nu cedeze tentației, chiar dacă este curtat de partidele mari.”

De ce ar spune Băsescu acest lucru? Fostul președinte este un politician abil și cu un nas foarte fin. Recomandarea sa vine din teamă. Din teama că Vergil Chițac are șanse să câștige. Pentru prima dată în ultimii 15 ani, zarurile nu sunt deja aruncate în favoarea PSD. Pentru șeful de partid T. Băsescu, vestea nu este deloc bună, pentru că favoritul său, candidatul partidului M.P. la Primăria Constanța, este (cel puțin) pe locul al treilea în cursă. Deci, practic, fără șanse. Este evident că, dacă vor candida Vergil Chițac și Decebal Făgădău, lupta se va duce între cei doi. Restul candidaților nu vor face altceva decât să lupte fie pentru unul sau altul din cei doi (pe față sau nu), fie cu morile de vânt. Dacă vrea ca reprezentantul partidului său să aibă șanse cât de mici pentru primărie, Băsescu trebuie să scoată din joc sau să minimizeze șansele candidaților PSD sau PNL. Și bagă bățul prin gard acolo unde poate.

Repet: pentru PNL și Vergil Chițac, atacul lui Băsescu este o veste bună: îl legitimează pe amiral ca principalul candidat al opoziției.

Lupta se va duce între el (dacă va candida, evident) și Decebal Făgădău. Restul e… tăcere.

Sursă foto: http://www.nineoclock.ro

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.