Decebal Făgădău: „Constanța și Dobrogea datorează Casei Regale istoria sa modernă”

decebal făgădău primar constanța

Primarul Decebal Făgădău, în timpul unei conferințe de presă susținută în Primăria Constanța

Primarul Constanței, Decebal Făgădău, a transmis un mesaj de condoleanțe Casei Regale în momentul trecerii la cele veșnice a Majestății Sale Regele Mihai I al României:

„În aceste clipe triste, ne gândim la cel care a fost M. S. Regele Mihai I ca la un reper moral, o personalitate remarcabilă a istoriei nostre contemporane.

 

Constanța și Dobrogea datorează Casei Regale istoria sa modernă, orașul și regiunea fiind profund afectate de această grea pierdere.

 

Încă îmi răsună în minte cuvintele rostite de Majestatea Sa în Parlamentul României, o demonstrație de patriotism și de iubire față de țară:

 

„Nu văd România de astăzi ca pe o moștenire de la părinții noștri, ci ca pe o țară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noștri!“

 

Dumnezeu să-l odihnească!”

Regele Mihai a murit, marți, în Elveția, la vârsta de 96 de ani.

Anunțul oficial a fost făcut de Casa Regală a României.

Mihai I a fost ultimul monarh al României.

Regele Mihai a schimbat istoria celui de-al Doilea Război Mondial, scurtându-l cu câteva luni şi salvând sute de mii de vieţi.

Această decizie l-a trimis într-un exil de jumătate de veac, forţat de comuniştii pe care chiar el i-a ajutat să ajungă la putere.

Mihai I s-a născut la 25 octombrie 1921, la Palatul Peleş. La 6 ani a devenit rege al României. Fiu şi nepot de regi, pe linie paternă şi cu origini greceşti din partea mamei, a avut o copilărie grea, din cauza scandalurilor din familie, dar şi de contextul în care se afla România.

A urcat pe tronul ţării, pentru prima oară în 1927. Moartea bunicului său, regele Ferdinand şi renunţarea la tron a tatălui său Carol al II-lea l-a împins la conducerea statului. Cea de-a doua domnie, care a schimbat decisiv istoria ţării şi a Europei, a început însă în 1940.

Într-un context internaţional marcat de începutul celui de-Al Doilea Război Mondial, Mihai urca pe tron la 18 ani şi 11 luni, înlocuindu-şi tatăl alungat de legionari. România era sub ocupaţie nazistă, puterile regelui fuseseră anulate de Mareşalul Antonescu, aşa că se afla într-o situaţie fără ieşire.

Regele Mihai a schimbat destinul tragic al României şi a smuls-o din mâinile lui Hitler. Data de 23 august 1944 va fi marcată în istoria omenirii pentru totdeauna de monarhul roman. Atunci a decis să întoarcă armele împotriva Germaniei naziste, decizie care a dus la scurtarea războiului cu câteva luni şi salvarea de sute de mii de vieţi omeneşti.

Paradoxal, acţiunea sa a provocat cea mai neagră perioadă a secolului trecut pentru romani şi o tragedie personală pentru Regele Mihai. După război, comuniştii s-au instalat la conducerea ţării pentru aproape jumătate de secol. Iar Mihai I a fost alungat într-un lung şi chinuitor exil, având interdicţia de a reveni în ţara pe care a condus-o în două rânduri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.