Deputatul PSD George Vișan despre DANUBIUS-RI – cercetare românească la nivel european

George Vișan

Deputatul George Vișan în Tirana (octombrie 2017)

Deputatul PSD George Vișan participă, la Tirana, la cea de a 49-a întrunire a Comitetului Economic, Comercial, Tehnologic și de Mediu din cadrul Adunării Parlamentare a Cooperării Economice a Mării Negre (PABSEC).

Tema principală a agendei de lucru este dezvoltarea sistemelor naționale de inovație în statele membre ale Organizației Cooperării Economice a Mării Negre.

PABSEC pune accent pe importanța politicilor de inovație și subliniază că acestea constituie o direcție prioritară a Organizației Cooperării Economice a Mării Negre, prin crearea de mecanisme și infrastructură instituționale eficiente, astfel încât din punct de vedere strategic să fie atins scopul principal, o economie inovatoare și orientată socialmente.

În discursul său, deputatul George Vișan a vorbit despre Danubius-RI, Centrul Internațional pentru Cercetări Avansate în Sistemele Fluviu-Mare.

DANUBIUS-RI va fi centrul de distribuție al infrastructurii de cercetare care adună la un loc expertiză de top la nivel mondial și furnizează o gamă largă de sisteme fluviu-mare, facilități și experiență în domeniu, armonizează informația și devine o platformă pentru studiu interdisciplinar. Astfel, prin educație si formare, va furniza răspunsuri la întrebările pe care le avem cu privire la managementul sustenabil și protecția mediului înconjurător. 

Infrastructura de cercetare va cuprinde un Hub și un Centru de Date, ambele situate în România, un Birou de Transfer Tehnologic în Irlanda și mai multe centre de expertiză și situri natural pentru observare (Supersites) peste tot în Europa. Hub-ul românesc va oferi leadership, coordonare, dar și capacități cheie științifice, educaționale și analitice. De asemenea, DANUBIUS-RI va aplica pentru a fi desemnat ERIC (Consorțiu European pentru Infrastructura de Cercetare)”, a declarat deputatul PSD.

George Vișan este membru al delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Cooperării Economice a Mării Negre.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.