Diferențe imense de preț între scenele închiriate de Primăria Constanța, Teatrul de Stat Constanța și Primăria Medgidia

forza zu

Scena Forza Zu a costat mai mult decât trei zile de festival, cu onorariile artiștilor incluse (foto: Facebook/Evenimente Primăria Constanța)Diferențe imense de preț între scenele închiriate de Primăria Constanța, Teatrul de Stat Constanța și Primăria Medgidia

Primăria Constanța a alocat 654.500 de lei pentru a închiria, numai pentru câteva ore, scena pe care a avut loc spectacolul Forza Zu. Surse din industrie spun, off the record, că suma este foarte mare. Din păcate, firmele care oferă astfel de servicii sunt foarte puține la număr și se feresc să vorbească pe față, de teama repercusiunilor.

Pentru a face o comparație, vă prezentăm un exemplu. Pe 12 iunie 2017, Teatrul de Stat Constanța, instituție care aparține de Consiliul Județean Constanța, a închiriat scena pe care vor avea loc majoritatea spectacolelor din cadrul Festivalului Miturile Cetății. Suma pe care o va plăti este de 97.340 de lei. Asta nu este însă tot. Scena se închiriază pentru 6 (șase) zile, deci un calcul simplu arată că vorbim de 16.223 de lei pe zi. Adică de peste 40 de ori mai puțin decât scena Forza Zu.

Desigur, este o diferență între cele două scene. Nu contestăm că scena pentru spectacolul Forza Zu a fost mai complexă, dar nici cea închiriată de teatru nu este de lepădat. Aveți specificațiile tehnice mai jos. Veți observa că în preț intră, de exemplu, și închirierea, timp de opt zile, a gardurilor de protecție. De asemenea, există tribună pentru public, automacara de 15 metri, mașini de fum, generator de curent, videoproiectoare, etc.

1xschela 12x10x8m,motoare electrice,cutie neagra inchisa,cu mesh negru pe tri parti,cu trei stangi intermediare, 3 perechi pantaloni negri,ancoraj 5 zile,70x module 2x1mx1m din tego 5 zile,1xregie sunet 4x4m 5zile,50x garduri de imprejmuire 8zile,LUMINI:20xPC 2kw 6zile,20xPC 1kw 6 zile,1xPC 5kw 1 zi, 20 ETC profile 6 zile,12 LEDPAR 6 zile,6xLEDBAR 6 zile,36xPAR 64 1kw 6 zile,1xSpot urmarire 5 zile,1x consola de lumini 1024 canale,2 universuri 6 zile,6x dimmer 12 canale a 2kw 6 zile,6xstativ lumini 2m 6zile,7x stativ lumini podea 6 zile,2xmasina de fum 4zile,2x masina de fum greu 4zile,16xlinearray top 6 zile,4xsubbas 6 zile,1xconsola de sunet digitala 48canale,24 iesiri multicore CAT 5 6 zile,15x microfon de captare sunet 6 zile,1xSchela de constructii 12x10x1m 3zile,1xSchela de constructii 4x2x4m 3zile,1xschela de constructii 3x2x4m 3 zile,1xAutomacara brat 15m,ridicare max,12,5t,1xtribuna pentru public 350 persoane 2 zile,1xgenerator curent 90kva 6 zile,1xVideoproiector 8000 lumeni cu sistem de prindere 7 zile,1xVideoproiector 15000 lumeni 1 zi,1xEcran videoproiectie 4x3m 6 zile”

Mai e și problema oportunității? Ce dorim să aducem în Constanța? Muzică sau teatru?

Vă mai oferim un exemplu. Primarul din Medgidia, Valentin Vrabie, a organizat trei zile de concerte, anul acesta, în cadrul festivalului Dapyx, în care au cântat Provincialii, Ducu Bertzi & Compania, Marius Bațu și Folk & Rock Company, Pasărea Rock, Iris, Cargo, Orchestra Valahia, Constantin Enceanu, Steliana Sima, Laura Lavric, Lavinia Goste, Feli, Smiley & Band, Carla’s Dreams și Voltaj. Suma plătită de primărie pentru organizarea evenimentului (aici includem scena, onorariile artiștilor, transport, cazare, etc) a fost de 675.000, TVA inclus. Adică aproape cât a dat Primăria Constanța pe închirierea scenei.

La Forza Zu ar fi trebuit să cânte Carla’s Dreams, Delia, Andra, Inna, Randi, Jo, Grasu XXL, Guess Who, 3 Sud Est, Lidia Buble, Adrian Sina, Alina Eremia, Lora, Irina Rimes, Raluka, Feli, Vescan, La Familia, Nicole Cherry, Ruby, Ami, The Motans, Fly Project, Andreea Bălan și Daniel Iordăchioaie.

La o primă vedere, fără a avea pretenția de a fi foarte exacți, onorariile artiștilor invitați la cele două evenimente nu pare să difere foarte mult.

Mai e ceva. Am întrebat reprezentanții Primăriei Constanța cine a câștigat licitația, încă nu am primit un răspuns. Ce o fi de ascuns?

Dincolo de proasta comunicare a primăriei, credem că anumite autorități ale statului trebuie să verifice modul în care s-a făcut această achiziție.

One comment

  • Pentru asta ar trebui sa depuneti un print al articolului, sub denumirea temporara de DENUNȚ, catre DNA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.