DNA pregătise un flagrant pentru Liviu Dragnea, dar în locul său a picat Vali Preda, omul lui Mazăre

valentin preda

Valentin Preda

Fostul premier Victor Ponta face o dezvăluire incendiară, într-un interviu pentru STIRIPESURSE.RO. Ponta a explicat că în perioada în care Dragnea era vicepremier și ministru al Dezvoltării i se pregătea un flagrant de către procurorii din DNA, pe dosarul TelDrum, dar în locul lui a fost reținut Valentin Preda, fost consilier al lui Mazăre, omul căruia Primăria Constanța, condusă de Mazăre și Decebal Făgădău, i-a asfaltat o stradă până în fața vilei.

„Noi știam faptul că Liviu Dragnea avea niște oameni în DNA. Liviu Dragnea avea o legătură cu Papici, procurorul de caz în Dosarul Referendumul. Dar înțelegerile lui Dragnea nu au contat, pentru că procurorii au vrut să-i organizeze flagrant în Ministerul Dezvoltării. În locul lui Dragnea au picat Vali Preda și un om din DNA. Nu înțelegeți că documentele pentru Vali Preda și pentru consilierul din DNA erau, de fapt, pentru Liviu Dragnea. Ei doreau să-i facă flagrant lui Liviu Dragnea în birou la Ministerul Dezvoltării. Eu l-am zis că nu se poate, că e vicepremier. Vali Preda care a adus niște documente de la Tel Drum în Ministerul Dezvoltării, credeți că le adusese pentru el. Nu, le adusese pentru Dragnea, de aceea doreau să-i facă flagrantul”, a spus Victor Ponta, pentru STIRIPESURSE.

Ponta continuă povestea și explică că în 2013, Liviu Dragnea era înțeles cu procurorii DNA să nu-l trimită în judecată în Dosarul Referendumul. Această întețelegere fusese făcută de Dragnea cu Kovesi și Coldea, la momentul numirii procurorilor, însă în timp lucrurile s-au schimbat.

„În 2013 vine Drgnea la mine și mi-a spus: băi, cred că ne-au mințit. I-a spus Papici că îl pune Kovesi să-l trimită în judecată. Eu i-am zis că parcă ne înțeleseserăm că nu mai facem dosare politice. Lui Liviu Dragnea i-au promis Coldea și Kovesi că nu îl vor trimite în judecată în Dosarul Referendumul. L-am luat pe Liviu Dragnea și am mers la Maior și la Coldea, eu mă dusesem să mă bat pentru Liviu Dragnea și le-am spus că nu accept sub nicio formă să se facă un dosar pe Referendum, că e incorect. Ei mi-au spus, stați că rezolvăm. Dosarul a mers mai departe, după cum ați și văzut. L-au păcălit pe Dragnea cu Referendumul. Papici a zis că Kovesi, Kovesi zicea că Papici. I-am și zis lui Dragnea: fraier ai fost să ai încredere în astfel de oameni, nu trebuie să ai înredere. M-am dus la Cazanciuc și i-am spus să-i schimbe pe cei din DNA care fac dosare politice, cum e cel cu Referendumul. Cazanciuc, care nu este un curajos de felul lui, a înțeles ulterior și a cerut schimbarea a doi procurori din DNA. Ulterior, a ieșit Kovesi la televizor și a reclamat faptul că Guvernul se implică în activitatea DNA. În perioada respectivă eu trebuia să plec în SUA. După declarația lui Kovesi m-a sunat atașatul Ambasadei SUA în România și mi-a spus că sunt probleme cu vizita, că i-a sunat Kovesi să se plângă. Atunci eu le-am spus că nu mai fac nicio vizită în SUA. Era cât pe aci să ratez vizita în SUA ca să-l apăr pe Liviu Dragnea. Până la urmă m-am întâlnit doar cu vicepreședintele Biden, deși trebuia să mă întâlnesc cu Obama.”, a spus Victor Ponta.

Dan Manolachi, fost ofiţer de poliţie judiciară în DNA, şi Valentin Preda, fost secretar de stat în Ministrul Transporturilor, au fost condamnaţi, înmai 2017, la opt, respectiv şase ani de închisoare. Fostul poliţişt este acuzat că l-a prevenit pe Preda privind organizarea unui flagrant.

Decizia aparţine Curţii de Apel Bucureştii, nefiind definitivă.

Cei doi au fost trimişi în judecată în anul 2014.

Fostul secretar de stat în Ministerul Transporturilor Valentin Preda a fost trimis în judecată de DNA pentru că ar fi cerut mită 200.000 de euro pentru a ajuta la urgentarea încheierii unui contract privind extinderea sistemului informatic al rovinietei, între CNANDR şi o firmă. Potrivit DNA, în 28 noiembrie 2012, Dan Emil Manolachi, în calitate de ofiţer de poliţie judiciară în cadrul DNA, delegat într-un dosar penal să participe la constatarea flagrant de trafic de influenţă, l-ar fi informat pe Valentin Preda să nu se întâlnească cu Tudor Gabriel Bohâlţeanu, inculpat şi el în dosar, care urma să-i dea 50.000 de euro. Manolachi a divulgat astfel acţiunea organizată de instituţia din care făcea parte.

Suma de bani urma să ajungă la Preda prin intermediul Simona Elena Hulubariu, judecată şi ea în dosar. Banii, spun reprezentanţii DNA, reprezentau doar o parte din cei 200.000 de euro ceruţi de Preda de la Andrei Ştefan Caunii, reprezentant al unei societăţi pe acţiuni.

Suma de 200.000 de euro fusese solicitată de inculpatul Preda Răducu Valentin pentru a interveni, în luna octombrie 2012, pe lângă un martor, în vederea urgentării încheierii unui contract privind extinderea sistemului informatic de emitere, gestiune, monitorizare şi control al rovinietei, între CNANDR şi o altă societate comercială”, precizează procurorii în actul de sesizare a instanţei.

În contul aceleiaşi sume, în noiembrie 2012, fostul secretar de stat trebuia să intervină, printr-un intermediar, pe lângă aceeaşi persoană pentru ca această companie să facă plata mai multor facturi în valoare de 16.437.061 de lei, emise de firma respectivă, plată efectiv efectuată în data de 27 noiembrie 2012, pentru una dintre ele.

Pentru a disimula suma de 200.000 de euro, care urma să ajungă la Valentin Preda, Octavia Mihaela Vasile, în calitate de reprezentant al firmei lui Caunii, a falsificat un document, în care a atestat date nereale cu privire la ziua întocmirii, precum şi operaţiunile cuprinse în conţinutul acestora, în sensul că serviciile nu au fost prestate. Documentul a fost semnat şi de administratorul altei firme, respectiv de Cătălin Radu, tocmai pentru a se pierde urma banilor.

„Inculpata a beneficiat de sprijinul inculpatului Irofte Marius, angajat al aceleaşi firme, care a întocmit certificatul de acceptanţă parţială datat 2 iulie 2012, înscris în care a certificat date nereale cu privire la recepţionarea unor servicii de către societatea în care îşi desfăşura activitatea. Sumele de bani au tranzitat firma administrată de Radu Cătălin, care a acceptat acest lucru. Mai mult, a făcut demersuri ca în data de 28 noiembrie 2012, să aibă disponibil în conturile sale suma de 50.000 de euro în vederea remiterii inculpatului Preda Răducu Valentin, ca primă tranşă din suma de 200.000 de euro, pretinsă pentru intervenţiile sale”, potrivit procurorilor DNA.

În plus, spun anchetatorii, fostul ofiţer al DNA Dan Emil Manolachi a fotografiat documente ce conţineau informaţii secrete de stat – nivel strict secret şi le-a pus la dispoziţia inculpatului Preda, care intenţiona să le trimită unei persoane, vizată de cercetările din acel dosar penal.

Pentru aceste “servicii” fostul secretar de stat în Ministerul Transporturilor urma să-l ajute pe Manolachi să-şi angajeze o rudă, în cadrul Serviciului Judeţean Constanţa- Arhivele Naţionale şi să-l ajute să obţină o funcţie de conducere în cadrul IPJ Constanţa.

“De asemenea, inculpatul, în calitate de ofiţer de poliţie judiciară, a primit suma de 40.000 de lei, de la un martor denunţător, pentru a efectua acte premergătoare, potrivit delegării primite, într-un dosar penal, astfel încât să obţină o soluţie favorabilă martorului respectiv”, mai spunea Direcţia Naţională Anticorupţie.

În anul 2011, Primăria Constanța, condusă atunci de pesedistul Radu Mazăre, a luat decizia de a asfalta cartierul Compozitorilor. Lucrările au început în forță de pe strada… Rapsodiei. S-au construit chiar trotuare și s-a amenajat iluminatul public. Lucrările s-au terminat așa cum au început: brusc și la mijlocul străzii, Coincidență sau nu, Valentin Preda ajungea acasă numai pe asfalt.

”În anul 2011 s-a aflat doar o parte din strada Rapsodiei din cauza fondurilor insuficiente. Instituția noastră a elaborat un proiect pentru realizarea iluminatului public aflat în finanțare în zona cartierului Compozitorilor, iar după implementarea acestuia se vor relua lucrările de asfaltare”, au precizat atunci reprezentanții Direcției de Gospodărire Comunală a Primăriei Constanța.

În anul 2015, într-o epistolă către constănțeni, Radu Mazăre promitea că va reporni programul de asfaltare.

O prioritate o vor constitui trotuarele, parcările dintre blocuri, sensurile giratorii și noua stradă Eduard Caudella din cartierul de locuințe pentru tineri-zona Baba Novac”, spunea primarul.

Radu Mazăre s-a contrazis însă cu ceea ce au spus angajații săi. Ne referim la directorul SC Confort Urban SRL, Cristinel Viorel Farcaș.

„Motivul pentru care a fost prioritară la proiectare și asfaltare este acela că această stradă este strada principală din care pornesc mai multe străzi, erau finalizate lucrările pentru utilități, imobilele erau deja construite și mare parte din iluminatul public”, a spus acesta, în 2014.

La terminarea parțială lucrărilor, s-a întocmit procesul verbal nr. 99/25.01.2013 la o valoare de 1,28 milioane lei. Actualul primar interimar al Constanței, pesedistul Decebal Făgădău, a precizat că nu știa că Valentin Preda locuiește pe strada cuprinsă în programul de asfaltare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.