Doliu național, timp de trei zile, pentru Regele Mihai

regele mihai

Regele Mihai a murit, la 96 de ani

Primul ministru Mihai Tudose a anunțat, astăzi, că în România va fi decretat doliu național în zilele când sunt programate funeraliile Regelui Mihai.

„Astăzi, pe ordinea de zi, dacă Secretariatul General al Guvernului s-a mișcat corespunzător, va fi decretată stare de doliu național în zilele de 14, 15 și 16 decembrie, zilele în care practic se desfășoară funeraliile fostului rege al României”, a anunțat Mihai Tudose, la începutul ședinței de Guvern.

Zilele de doliu național sunt stabilite prin Hotărâre de Guvern. Actul normativ stabilește că în zilele de doliu național instituţiile şi autorităţile publice centrale şi locale sunt obligate să arboreze în bernă Drapelul României. În zilele de doliu național, drapelul trebuie arborat în bernă şi la sediile partidelor politice, sindicate, la trecerile frontierei, pavilionul navelor.

De asemenea, posturile naţionale de radio şi televiziune, dar şi instituţiile de cultură trebuie să îşi adapteze programul, iar toate manifestările culturale, artistice şi sportive programate pentru zilele de doliu sunt amânate.

Regele Mihai a murit, marți, 5 decembrie, la vârsta de 96 de ani, la reședința din Elveția.

Potrivit unui anunț al Casei Regale, sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai va fi adus în România la data de 13 decembrie, la ora 11.00. La 16 decembrie, la ora 12.30, este programată slujba de înmormântare la Catedrala Patriarhală, iar la 18.45, va avea loc slujba de îngropare, la Curtea de Argeş.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *