Colocviu de matematică româno-turc. 50 de cercetători de elită s-au reunit în Istanbul

colocviu matematica

50 de cercetători de elită din domeniul matematicii, de origine română și turcă, au conferențiat, în perioada 25-29 octombrie 2017, în cadrul celei de a doua ediții a Colocviului de matematică româno-turc, la Universitatea Galatasaray din Istanbul, Turcia.

Manifestarea științifică a fost organizată de către Laboratorul româno-turc „Grigore Moisil” de cercetări matematice al Universității „Ovidius” din Constanța (UOC), în colaborare cu Universitatea Galatasaray din Istanbul, Turcia, și Institutul de Matematică „Simion Stoilow” al Academiei Române. Evenimentul s-a bucurat, de asemenea, de sprijinul Ambasadorului Republicii Turcia la București, E.S. Osman Koray Ertaş.

„Laboratorul româno-turc „Grigore Moisil” de cercetări matematice al Universității „Ovidius” din Constanța adaugă un nou capitol în ceea ce privește relațiile culturale și științifice. Comunitățile matematice ale celor două țări, prin acest proiect comun, promovează colaborarea prin consolidarea rețelei regionale și profesionale între specialiști de nivel înalt ai matematicii pure și ai celei aplicate.”, a declarat lect. univ. dr. Denis Ibadula, directorul Laboratorului româno-turc „Grigore Moisil” de cercetări matematice din cadrul UOC.

La ediția din acest an, au participat 50 de cercetători, cu 24 de prelegeri, din umătoarele centre academice și de cercetare: Universitatea „Ovidius” din Constanța, Institutul de Matematică al Academiei Române, București, Galatasaray University, Istanbul, Middle East Technical University, Ankara, Istanbul University, Istanbul, Uludağ University, Bursa, Universität Konstanz, Konstanz, Akdeniz University, Antalya, Bilkent University, Ankara, Bilecik Şeyh Edebali University, Bilecik, Sabancı University, İstanbul, Boğaziçi University, İstanbul, Atılım University, Ankara, Mimar Sinan Fine Arts University, İstanbul, Adana University of Science and Technology, Adana, Hacettepe University, Ankara, İstanbul Technical University, İstanbul, TOBB-ETU, Ankara, Gebze Technical University, Kocaeli.

Totodată, cercetătorii au participat la o conferință organizată de Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” din Istanbul, cu tema „Influențe de ordin social în portretele lui Corneliu Baba”, și au beneficiat de un tur al orașului și o croazieră pe Bosfor, realizate cu sprijinul președintelui Asociației oamenilor de afaceri turci din România, Murat Demiray.

În anul 2015, UOC a organizat, în premieră, Colocviul de matematică româno-turc. Ediția din anul 2019 va fi organizată, din nou, de Universitatea „Ovidius” din Constanța.

Pentru mai multe detalii, puteți accesa următorul link: http://math.gsu.edu.tr/2017RT.html.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.