Elevii de liceu fac primii pași către francofonia universitară la Ovidius

Facultatea de Litere a Universității „Ovidius”, prin Lectoratul de Limba Franceză, a deschis sâmbătă, 18 martie a.c., seria manifestărilor prilejuite de Ziua Internațională a Francofoniei. Anul acesta, o activitate inedită a permis elevilor din clasele a XI-a și a XII-a să intre în contact cu lumea universitară francofonă: cursul de “Français sur Objectifs Universitaires”, susținut de stagiara franceză Anaïs Chartier de la Universitatea Bordeaux Montaigne.

Formarea cuprinde patru module care acoperă principalele aspecte legate de universul universitar francofon: compararea sistemului francez cu cel românesc, studiile de / în limba franceză în Franța și în România, activitățile specifice statutului de student precum cursul și seminarul universitar, căutarea unei locuințe studențești, procedura de înscriere la universitate. Cursul are drept scop atât informarea viitorilor studenți cu privire la oportunitățile de studiu în limba franceză / în Franța, cât și exersarea de către aceștia a limbii franceze într-un cadru academic bine definit. Nu în ultimul rând, cursul face parte din strategia de marketing a Universității „Ovidius“, a Facultății de Litere în mod special, care dorește astfel să își prezinte oferta educațională și dimensiunea dinamică a pro­iectelor elevilor din clasele terminale de liceu.

Primii elevi care au participat la curs în data de 18 martie provin de la Liceul de Arte “Ionel Perlea” din Slobozia. Aceștia s-au deplasat la Universitate la inițiativa profesoarelor lor Mihaela-Anca Moncea și Magdalena Iulia Grecu, foste studente ale Universității Ovidius, și prin bunăvoința domnului director Dumitru Cioboată. La sfârșitul primei zile de formare, elevii ne-au mărturisit bucuria de a fi participat la un astfel de eveniment.

Mi-a plăcut foarte mult cursul cu domnișoara Anais pentru că am realizat cât de important este să cunoști o limbă străină și cât de mult ajută acest lucru în schimbul de experiențe. De asemenea, am rămas profund impresionată de tehnica de lucru abordată și de faptul că s-a pus accent pe interesele noastre comune, mai exact, viitorul nostru pe plan profesional.”, a mărturisit Mariana-Lili Anton, clasa a XII-a.

“Ospitalitatea și profesionalismul gazdelor noastre mi-au adus aminte cu nostagie de momentul facultății și de savoarea limbii franceze. Prezența doamnei conferențiar universitar Mioara Codleanu, cât și cea a inimoasei Anais m–au emoționat și m-au făcut să înțeleg că prima iubire nu se uită, în cazul meu limba franceză.”, a spus și doamna profesor Magdalena Grecu.

Coordonatoarea evenimentului, conferențiar Monica Vlad, a evidențiat atuurile cursului de Français sur Objectifs Universitaires, amintind în primul rând ca e vorba de un tip de formare care se desfășoară la scară largă în Europa, în contextul creșterii mobilității universitare și a internaționalizării universităților. Aceasta a adăugat:

“Faptul că elevii din clasele de liceu sunt informați cu privire la oportunitățile de studiu deschise de cunoașterea limbii franceze este un element important atât pentru elevi, cât și pentru noi, ca instituție universitară organizatoare. Calitatea formării pe care o oferim la Facultatea de Litere din Universitatea Ovidius în materie de limbi străine, numeroasele acorduri de tip Erasmus+ pe care le-am încheiat cu universități partenere din Franța și din Europa ne evidențiază drept un partener fiabil pentru viitoarele generații de studenți”.

In perioada următoare, cursul va continua pentru elevii de la Slobozia. Intre timp, o a doua grupă de elevi, provenind de la principalele licee din Constanța se pregătește deja de start pentru data de 25 martie. La finalul cursului, elevii și profesorii lor vor primi premii francofone oferite de sponsorul principal al manifestării, Agenția Universitară a Francofoniei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.