Este OFICIAL. Salariile PROFESORILOR au fost majorate. Află cu cât și de când

Este oficial. Salariile profesorilor au fost majorate, a anunțat, astăzi, Federația Sindicatelor din Învățământ.

Președintele sindicatului, Simion Hăncescu, spune că ieri, 20 martie, Camera Deputaților a aprobat legea prin care s-a acordat o majorare salarială de 20%, de la 1 martie 2018, pentru personalul didacticdin unitățile/instituțiile de învățământ preuniversitar, inclusiv din unitățile conexe.

De asemenea, s-a decis exceptarea unităților de învățământ de la dispozițiile privind suspendarea ocupării prin concurs a posturilor vacante și temporar vacante, astfel încât să se organizeze concursuri pentru ocuparea posturilor didactice și didactice auxiliare.

 

 

salariile profesorilor

Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice a intrat în vigoare la 1 iulie 2017. Primele creșteri salariale din sistem au avut loc în ianuarie 2018, dar asta în contextul în care s-a făcut transferul contribuțiilor de la angajator la angajat (creșterile nu s-au resimțit în unele cazuri). Numai că, pentru cei din învățământ, o a doua creștere e programată chiar în această lună, când salariile profesorilor cresc cu încă 20%.

Potrivit actului, de la 1 martie 2018, “cuantumul brut al salariilor de bază, precum şi cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor, premiilor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul lunar brut, de care beneficiază personalul care ocupă funcţii didactice din unităţile de învăţământ preuniversitar şi universitar de stat, se majorează cu 20% faţă de nivelul acordat pentru luna februarie 2018″.

Apoi, până în 2022, actul prevede pentru toți bugetarii creșteri graduale, în funcție de posibilitățile financiare ale fiecărui an, până când se ajunge la salariile prevăzute pentru 2022 în anexa atașată acestui articol. “În perioada 2019 – 2022 se va acorda anual o creştere a salariilor de bază, soldelor de funcţie/salariilor de funcţie, indemnizaţiilor de încadrare, fiecare creştere reprezentând 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază, solda de funcţie/salariul de funcţie, indemnizaţia de încadrare prevăzute de lege pentru anul 2022 şi cel/cea din luna decembrie 2018”, se prevede în lege.

“Salarizarea cadrelor didactice încadrate ca profesor pentru învăţământul preşcolar, respectiv profesor pentru învăţământul primar, se face la nivelul încadrării pentru un profesor cu studii superioare din învăţământul preuniversitar”, mai scrie în document.

Potrivit Legii nr. 153/2017, cadrele din învățământ ar beneficia de următoarele sporuri la salariul de bază:

  • între 10 și 25% vor primi cei care conduc și realizează pregătirea pedagogică a viitorilor dascăli, în raport cu timpul efectiv lucrat, cu numărul de elevi sau studenți practicanți și dacă nu beneficiază de reducerea normei didactice cu două ore pe săptămână;
  • 15% pentru cei din învățământul special și până la 15% pentru cei care predau în condiții periculoase sau vătămătoare, dar și pentru cei care predau în penitenciare;
  • până la 20% pentru cei care predau în localități izolate (diferențierea pe zone și localități se va aproba ulterior, prin hotărâre de Guvern).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.