EvZ. Festivalul pe plajă NEVERSEA, nevoit să își SCHIMBE LOCAȚIA

neversea

Aici ar trebui să aibă loc Neversea

Organizatorii Neversea, cel mai mare festival pe plajă, cu 150.000 de participanți, care urma să se desfășoare pe o suprafață de 20 de hectare de nisip, în dreptul cartierului Faleza Nord din Constanța, vor fi nevoiți să aleagă o altă plajă pentru desfășurarea evenimentului. Apele Române nu și-au dat acordul pentru locația propusă de primăria Constanța, fiind vorba de o plajă nou creată, finanțată din fonduri europene de 170 milioane euro, pe care, timp de cinci ani, nu pot fi derulate activități generatoare de profit.

Primarul Constanței, Decebal Făgădău, și organizatorii Untold, de la Cluj, au bătut palma în data de 10 aprilie pentru desfășurarea festivalului Neversea, care va avea loc în perioada 7-9 iulie pe plaja din cartierul Faleza Nord a orașului. Peste 100 de invitați, artiști de renume internațional în muzica electronică și nu numai, vor performa pe șapte scene amplasate pe Neversea Beach, au anunțat, atunci, în cadru oficial. Ce nu se știa era faptul că primăria Constanța, care avea responsabilitatea obținerii avizelor pentru eveniment, nu avea acordul Apelor Române, “stăpânul”, plajei cu pricina. Demersurile au fost făcute abia la sfârșitul lunii aprilie, direct la ministerul Apelor și Pădurilor, în atenția ministrului constănțean al Turismului, Mircea Dobre, și, spre știință, Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral.

Primarul Constanței, Decebal Făgădău, o ruga pe ministrul Apelor și Pădurilor, Adriana Petcu, să permită organizarea festivalului Neversea pe plaja turistică, “prin emiterea acordului de organizare” pentru municipalitatea constănțeană sau, după caz, pentru organizatorul SC Neversea SRL. “Este binecunoscut faptul că plaja turistică a înregistrat, în ultima perioadă, o extindere prin înnisipare artificială, lucrare finanțată din fonduri externe nerambursabile, a căror acordare este condițioantă contractual, care însă, în opinia noastră, nu trebuie să împiedice sau să îngrădească drepturile și obligațiile autorităților locale riverane conferite prin lege”, se adresează primarul Decebal Făgădău ministrului Adriana Petcu, făcând referire și la programul guvernului pentru dezvoltarea turismului.

Pare mai mult o argumentație politică, având în vedere că primarul știa că, timp de cinci ani după finalizarea unui proiect european, nu poți desfășura activități generatoare de profit. În data de 31 mai, Decebal Făgădău, declara, pentru EVZ, fără să clipească, dar fără a prezenta documentele: ”Municipiul Constanța are, în momentul de față, toate avizele necesare pentru desfășurarea acestui festival. Am făcut demersuri, bineînțeles. Municipiul întrunește toate condițiile de organizarea a acestui eveniment.  Nu s-a dat nicio derogare de la Comisia Europeană. Nu intervine nimeni cu nimic acolo. Plaja nu se folosește în scop comercial”. Când i s-a spus că “se taie bilete, e o activitate comercială”, primarul a replicat că cei care se pronunță sunt “specialiștii”.

Mai sunt exact trei săptămâni până la festivalul Neversea și nici acum nu se știe unde se va desfășura. Edy Chereji, directorul de Marketing și Comunicare Neversea transmite că “nu există niciun motiv de îngrijorare privind organizarea festivalului în perioada și locația comunicată”, dar arată cu degetul către  primăria Constanța care “în baza protocolului de parteneriat și-a asumat responsabilitatea de a obține avizele necesare bunei desfășurări a evenimentului, asigurând că toate avizele vor fi obținute, în termenele legale, astfel încât evenimentul să fie un real succes încă de la prima ediție. În plus, organizatorii festivalului au demarat, la rândul lor, toate procedurile de avizare, încă din luna martie a acestui an”. Oricum, festivalul va avea, cu siguranță, loc la Constanța în intervalul 7-9 iulie, dau asigurări organizatorii.

Beneficiarul proiectului european de extindere a cinci sectoare de plaje din Constanța, Mamaia și Eforie, între care și plaja “ochită” pentru Neversea, este Administrația Bazinală a Apelor Dobrogea Litoral (ABADL). Valoarea,170 milioane de euro. “Acordul de organizare a evenimentelor pe aceste plaje îl emite doar beneficiarul, ABADL. Nu am dat niciun aviz pentru Neversea ”, a explicat, pentru EVZ, consilierul juridic al instituției, Chirața Tararache. Dacă sunt încălcate clauzele contractului de finanțare europeană, beneficiarul riscă sancțiuni care se ridică la valoarea proiectului, în cazul de față, 170 milioane de euro. “Iar avizul este un act administrativ de care răspunde și pe care îl semnează numai beneficiarul, nu ministrul ”, spune  doamna Tararache, subliniind că “noi, ABADL, suntem în perioada de monitorizare de către Comisia Europeană, nu ne permitem să greșim”.

Citiți mai mult în Evenimentul Zilei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *