Festivalul KineDok, din nou la Constanța

Festivalul KineDok
Marți 10 octombrie va debuta la Constanța a doua ediție a festivalului KineDoK powered by One World Romania. Începând cu ora 18.30, la Club Doors (str. Traian nr. 68A) va fi proiectat documentarul Cinema, Mon Amour (Alexandu Belc, România, Republica Cehă, 70 min, 2015).

Dacă la începutul anilor ’90 în țară funcționau mai mult de 400 de săli de cinema, în ziua de azi există mai puțin de 30. „Cinema, Mon Amour” prezintă povestea lui Victor Purice – manager, fost operator proiecționist și cinefil împătimit, și a celor două angajate ale sale, Cornelia și Lorena, în lupta acestora zilnică de a păstra cinematograful Dacia Panoramic din Piatra Neamț în viață. Trăind în „epoca de aur” a cinematografiei, Victor visează să readucă zilele de glorie, dar se străduiește din răsputeri să țină pasul cu noua și cruda realitate. Într-un cinematograf lipsit de încălzire, care se ruinează pe zi ce trece, fără niciun ajutor din partea statului care deține clădirea, această bătălie a sa seamănă cu cea a lui Don Quijote. Deși familia lui Victor trăiește în Italia de mai bine de opt ani, acesta refuză să li se alăture deoarece nu se poate despărți de locul unde și-a petrecut cea mai mare parte a vieții. Este convins că în momentul în care va pleca, cinematograful va fi închis și va înfrunta același destin ca majoritatea cinematografelor din România.

În 2015, Asociația One World Romania a lansat KineDok, un program de distribuție alternativă de film documentar ce își propune să completeze distribuția clasică și să aducă filmul documentar mai aproape de public. One World Romania continuă programul pentru al treilea an consecutiv în mai multe locații alternative, vechi și noi, inclusiv la Satu Mare.

În cadrul celei de-a treia ediții, 16 documentare incitante vor fi proiectate în peste 25 de spații neconvenționale din fiecare țară participantă: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, România, Polonia, Norvegia și Bulgaria. O parte importantă din misiunea KineDok este de a merge în orașele mici și de a folosi spiritul local al barurilor, al galeriilor și al altor locuri populare. Aceste locații oferă o alternativă pentru întâlnirea dintre filmul documentar și public și creează o atmosferă intimă în care vizionarea și dezbaterea unor probleme curente, alături de regizori și experți, devine o experiență.

Asociația Centrul pentru Resurse Civice, în calitate de partener local, vă invită la Club Doors să vizionați filme documentare, după următorul program:

Cinema, Mon Amour 10 octombrie 2017, ora 18:30
Expirat 17 octombrie 2017, ora 18:30
Ordine de sus & Aceia 24 octombrie 2017, ora 18:30
Turism! 31 octombrie 2017, ora 18:30
Doar o răsuflare 7 noiembrie 2017, ora 18:30
Plimbare sub clar de lună cu bunicul 14 noiembrie 2017, ora 18:30
Copiii lui Cain 21 noiembrie 2017, ora 18:30
FC Roma 28 noiembrie 2017, ora 18:30

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.