FOTO. Cum se mănâncă la restaurantul THE VIEW

restaurantul the view

Actul III. Piept de porumbel ușor afumat, acadea din pulpă de porumbel gătită sous-vide glasată în sos demiglace cu goji, cartofi dauphinoise și edamame (foto; Constanța 100%)

Restaurantul The View este unul dintre cele mai noi în Constanța. A fost inaugurat în 2018, pe fostul loc al celebrului Vraja Mării.

The View a lansat, în weekend, primul eveniment din ceea se dorește a fi o serie intitulată „Autentic”. Pe scurt: „o incursiune în lumea bucătăriei profesioniste, în cadrul unei experiențe culinare speciale” – așa sună anunțul.

„Inspirați de arta lui Victor Brauner, într-un cadru modern al viitorului prezent, mâncarea gourmet întâlnește arta într-un rendez vous supra-realist. Bucătăria franceză, urmând tradiția locală, dar acceptand și influențe din coloniile fostului Imperiu a fost codificată în secolul al XX-lea de către Auguste Escoffier, acestă culegere devenind un punct de referință în bucătaria modernă, ceea ce este cunoscut astăzi ca haute cuisine, reprezentând astăzi nu doar un obicei alimentar, dar și un model cultural. Preparatele culinare semnate Liviu Preda arată exact ca niște tablouri transpuse în farfurie. Cu structură, compoziție și culori care se complementează. Instinctul este să-ți zici că nu poți distruge așa ceva, dar te dai bătut când te lași pe mâna mirosului și a gustului. ”

Sună bine, nu?

Am fost să vedem și să mâncăm.
MENU

Au fost puse la dispoziție două meniuri, fiecare în patru acte. Am optat pentru primul.

Restaurantul este aerisit, nu trebuie să stai spate în spate cu cei de la masa de lângă, deci un prim aspect pozitiv. Nu mi-au plăcut mesele, care aduceau mai mult a discotecă de anii 80, mici și rotunde, cu un blat negru cu sclipici încorporat. Nu mi-au plăcut nici tacâmurile, care purtau petele de apă rămase de la mașina de spălat, dar nici paharul puțin ciobit. 

Ospătarii sunt foarte amabili, iar acesta este un plus. Un alt avantaj al acestor evenimente este că nu trebuie să aștepți foarte mult pentru mâncare. Ba dimpotrivă, aceasta vine într-un ritm destul de alert.

Actul I a început cu terină din confit de rață, dulceață de merișoare, parfait din foie gras glasat în ciocolată amăruie. Un amestec interesant, despre care fie puteți să spuneți că a fost făcut întâmplător, fie că a fost muncit în detaliu. Combinația gusturilor ne duce, mai degrabă, spre a doua ipoteză.

Actul II a însemnat file de barbun copt, fâșii de legume sotate, cipsuri de păstârnac, emulsie de țelină cu lămâie și capere, sos de homar. A fost actul meu preferat. Peștele foarte bine făcut, iar fâșiile de legume, un deliciu.

Actul III: piept de porumbel ușor afumat, acadea din pulpă de porumbel gătită sous-vide glasată în sos demiglace cu goji, cartofi dauphinoise și edamame. Era deja prea multă mâncare.

Actul IV: tartă tatin, înghețată de vanilie și sos de caramel. A fost punctul slab al mesei. Tarta era așezată pe un blat prea tare, iar înghețata era plină de ace de gheață.

Totul a fost stropit cu vinuri de calitate, din podgorii dobrogene Alira, și un un pahar de coniac, la cerere, la final.

Prețul unui meniu: 110 lei de persoană, la care se adaugă apa sau alte băuturi comandate.

Mâncarea a fost a însoțită și de un muzica unui „DJ supra-realist”. Muzica a fost cam tare pentru gustul meu, dar nu trebuie să vă luați după mine neapărat (eu consider că într-un restaurant muzica ar trebuie să fie fie în surdină, fie deloc. Am mâncat în Franța în restaurante din ghidul Michellin fără să ascultăm muzică). Aici am putut asculte și Steve Wonder, de exemplu. Destul de supra-realist.

Concluzia: au fost și câteva inconveniente, dar, dacă va continua așa, seria aceasta de evenimente culinare va fi una de succes. Prețul este convenabil, pentru ce se oferă, priveliștea din restaurant este superbă (prin geamurile mari vezi Cazinoul, marea și portul), terasa unde poți bea o cafea sau chiar mânca, vara, este unul dintre atuuri. Parcarea mare de lângă este de asemenea un avantaj, dar la un astfel de eveniment ar fi bine să veniți fără mașină, ca să vă bucurați și de vinurile produse de pământul dobrogean. Constanța are nevoie de astfel de evenimente culinare, care vor fi gustate și de turiști, sunt sigur.

Mâncarea a fost preparată de Liviu Preda, maestru în arta culinară. Acesta și-a descoperit pasiunea pentru gătit de la vârsta de 15 ani. În 2015, a câștigat concursul Arena Bucătarilor, la Salonul Mondial de Gastronomie din Luxembourg a fost medaliat cu argint, a ocupat locul I la Gastropan in 2014, reprezentant al României la competiția internațională de la Paris, Les Chefs en’Or și nu in ultimul rând echipa condusă de el a fost medaliată cu bronz si argint la World Olympics Gastronomy din Germania în 2016.

Revenim la clădire. Este un imobil nou, din sticlă, cu linii arhitecturale moderne, amplasată lângă bătrânul Cazinou construit în stil art noveau. O apropiere de stiluri deloc inspirată, din punctul nostru de vedere. Inițial, Poliția Locală a făcut plângere penală, pentru că ar fi fost ridicată fără autorizațiile necesare. Parchetul a spus însă că fapta nu există. Administratorul firmei a primit o amendă de la Direcția Județeană de Cultură. Acum, restaurantul funcționează fără probleme.

C.H.

Vă recomandăm și:

Unde mâncăm în Constanța. Restaurantul Marco Polo
Unde mâncăm în Constanța. Konak – mica Turcie din Inel II
Unde mâncăm în Constanța. Restaurantul Vlahos

 

Informațiile publicate de Constanța 100% pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.