FOTO. Şcoala Tuzla continuă colaborarea cu partenerii turci din Istanbul

scoala tuzla

În perioada 21-24 aprilie 2017, şapte elevi de la Şcoala Gimnazială Nr.1 Tuzla, însoţiţi de directorul şcolii, prof. Radu-Emil Buzan, dar şi de alte cadre didactice – prof. Meral-Leila Gemil, prof. Luminiţa Comşa, prof. Cristina Mihalcea – au participat la cea de a treia activitate a proiectului internaţional de înfrăţire “Educația multiculturală – șansa viitorului”, proiect demarat în anul şcolar 2015-2016. Dând curs invitaţiei venite din partea şcolii partenere „Mustafa Yesil Ortaokulu” din Esenyurt / Istanbul, grupul român a călătorit în Istanbul – Republica Turcia, participând astfel la manifestările prilejuite de Ziua Copilului din această ţară.

Proiectul internațional de înfrățire “Educația multiculturală – șansa viitorului”  a oferit ocazia elevilor şi cadrelor didactice să-şi împărtăşească experienţe personale într-o atmosferă internaţională, evidenţiindu-se importanţa independenţei, păcii, frăţiei şi prieteniei.

Reprezentanţii Şcolii Gimnaziale Nr.1 Tuzla au fost extrem de impresionaţi de modul în care au fost întâmpinaţi, dar şi de felul în care colectivul de elevi şi cadre didactice al Școlii ”Mustafa Yeșil Ortaokulu” Istanbul s-a bucurat şi s-a pregătit pentru această vizită. În deschiderea programului artistic, imnul Turciei, urmat de cel al României au răsunat în curtea şcolii, emoționând publicul format din preșcolari, elevi, părinți și bunici.

Elevii Școlii Gimnaziale Nr. 1 Tuzla, coordonaţi de doamna profesor de limbă turcă Meral Gemil, au reușit să reprezinte cu mândrie România, ţinând în mână cu respect și onoare drapelul ţării. Au încântat publicul cu cântece interpretate la mandolină elevii Gemil Berkant, Vuap Aylin Ege și Stoica Maria Laura. Programul artistic s-a încheiat cu un dans popular turcesc, pe care elevii români l-au pregătit în semn de respect și devotament față de prietenii lor, alături de care au dansat preț de câteva minute. Emoția și bucuria s-au citit în privirile profesorilor celor două școli înfrățite și ale elevilor care înțeleg că viitorul aparține toleranței, integralismului și diversității culturale. Căldura sufletească pe care grupul român a simţit-o pe tot parcursul vizitei, de la inspectori şcolari, directori, profesori până la elevi şi părinţi, oferă certitudinea că şcoala din Tuzla şi-a făcut prieteni şi parteneri pentru viitorii ani şcolari.

Faptul că această întâlnire de proiect şi schimb de bune practici educaţionale a fost un succes se datorează excelentei organizări concepută şi condusă direct de Fahrettin KOKLU – director al şcolii, susţinută de Cayhan YILDIRIM, dar şi cu sprijinul şi implicarea doamnei profesor de la Şcoala Tuzla, Meral GEMIL.

Vizita s-a încheiat cu o discuţie cu primarul din Esenyurt /Istanbul, Necmi KADIOĞLU, cu inspectorul general al provinciei Esenyurt, Pașali BESLI și cu prefectul districtului Esenyurt, Ekrem INCI. Acesta din urmă a exprimat susținerea conducerii Inspectoratului Şcolar al Departamentului Esenyurt în vederea continuării proiectelor cu instituţii de învăţământ din România, atât în domeniul învăţământului primar, cât şi al celui gimnazial. Obiectivul principal îl reprezintă cunoaşterea strategiilor moderne de formare iniţială şi perfecţionare continuă a cadrelor didactice din unităţile de învăţământ gimnaziale, a managerilor din aceste instituţii și rolul schimburilor interculturale în domeniu.

La începutul lunii iunie 2017, o delegaţie a şcolii partenere, formată din profesori, inspectori şi elevi va vizita Tuzla, pentru o noua întâlnire de proiect şi schimb direct de experienţă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *