Fotografia care demonstrează că ceva este profund greșit cu orașul Constanța

constanta

Constanța este un oraș cu multe probleme. Fotografia de mai sus reprezintă un exemplu al unui oraș care nu mai funcționează pentru locuitorii săi.

Imaginea este realizată pe strada Soveja, vizavi de Palatul Copiilor. Palatul Copiilor este o instituție cu o tradiție de peste jumătate de secol, unde au învățat și învață mii de copii. Se fac aici cursuri din cele mai diverse, de la înot și fotbal la fanfară și ceramică, pentru a da nu mai câteva exemple.

După cum vedeți în fotografie, trecerea de pietoni din fața instituție a fost pur și simplu desființată, și nu de ieri, de azi. Marcajele se văd încă pe șosea, dar Primăria Constanța a avut grijă să monteze garduri de fier, pentru ca lumea să nu fie tentată să traverseze. Cine vrea să intre sau să iasă de aici cu mașina nu are un sens giratoriu, trebuie să ocolească până la cel mai apropiat.

La câteva zeci de metri de Palatul Copiilor, aceeași primărie a realizat un sens giratoriu inedit și cu potențial periculos, în formă de opt, pentru noul magazin LIDL care s-a deschis aici. Mai mult, clienții magazinului care vinde în special marfă din import, de multe ori mai scump aici decât în Germania, au și o trecere de pietoni, înființată cu această ocazie.

Tot în zonă, Primăria Constanța a construit de aproape doi ani un giratoriu care facilitează accesul în City Park Mall, o clădire-monstru care a ocupat o mare suprafață din parcul Tăbăcărie, un centru de cumpărături care trebuia să fie spațiu cultural, care a ajuns, după cum am mai spus,100% mall și 0% parc.

Fotografia aceasta este un exemplu clar că orașul Constanța este tot mai prietenos cu străinii care deschis aici magazine și care ne văd ca pe niște surse de profit și tot mai dușmănos cu locuitorii săi, cu noi, cei care trăim aici, care ne educăm aici copiii.

Știți ce spun reprezentanții LIDL? Că prioritatea lor este ca un client al magazinului să ajungă cât mai ușor se poate într-un magazin. Prioritatea Primăriei Constanța nu ar trebui să fie, însă, tot asta. De ce să se construiască o trecere de pietoni pentru LIDL și să fie desființată cea pentru Palatul Copiilor? De ce să se intre mai ușor cu mașina în magazine, decât în Palatul Copiilor, unde merg, așa cum spunea, sute, mii de copii din Constanța?

Din păcate, fotografia aceasta demonstrează cine conduce orașul, demonstrează al cui e orașul acestora: al nostru, al constănțenilor, nu mai este.

Cristian Hagi

One comment

  • Si nici nu s- a mai asfaltat in curtea Palatului copiilor cred ca de pe vremea lui Ceau’.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.