Fotografia pe care nu mai speram vreodată să o văd în Constanța

foto teatru

Constanța este orașul în care, cel puțin în ultimii 15 ani, cultura a fost omorâtă și înlocuită cu evenimente care sfidau grotescul. Vă mai aduceți aminte, probabil, domnișoarele în bikini, a căror menire, vara, era să-și unduiască fundul în ritmurile unor opere remixate.

Mazăre făcea caravanele acelea îngrozitoarea din Mamaia pentru că, spunea el, atrag turiști. Nu l-am auzit niciodată vorbind de nevoia de cultură a constănțenilor. De fapt, nu l-am auzit prea des vorbind despre nevoile constănțenilor. Dacă le spuneai, lui sau lui Nicușor Constantinescu, că nu sprijină teatrul sau opera, ți-ar fi spus că sălile sunt goale și că oamenii nu sunt interesați. Ei cu siguranță nu erau. Nimeni nu i-a văzut vreodată într-o sală de teatru sau operă.

Constănțenii au supraviețuit pârjolului cultural lăsat în urmă de cei doi și par să se trezească din nou la viață, să își aducă aminte că pe lumea asta există nu numai grija zilei de mâine, ci și artă, frumos, cultură.

O constănțeancă, Iulia Lepădatu, a postat, ieri seară, pe Facebook, o fotografie pe care nu mai credeam vreodată să o văd. Zeci de oameni stând la coadă pentru a vedea o piesă de teatru. Este vorba despre o piesă din cadrul Festivalului Internațional de Teatru Independent Constanța, aflat la prima ediție și găzduit de Teatrul de Stat. Festivalul este finanțat de Primăria Constanța. Am criticat acerb primăria – și o voi face în continuare, pentru că, din păcate, am motive reale – dar pentru implicarea în acest festival trebuie să o felicit. ”Nu cred că în urmă cu câțiva ani de zile și-l imagina cineva pe Ion Caramitru sau pe Horațiu Mălăele sau pe Tudor Chirilă pe scena de la Cazino așa cum nu și-ar fi imaginat un concert simfonic sau un teatru, un balet de copii”, spunea primarul Decebal Făgădău, acum câteva zile. Are dreptate. Ce păcat că, fiind viceprimar șapte ani, a tăcut, a acceptat kitsch-ul în toată deplinătatea sa.

Este adevărat, spectacolele sunt gratuite și acesta este un motiv pentru care oamenii stau la coadă. Sălile de teatru și de operă sunt, însă, aproape mereu pline, chiar dacă lucrul acesta nu se mediatizează prea des.

Fotografia este dovada că acești gropari ai bunului simț, Mazăre și Constantinescu, s-au înșelat. Este speranța că orașul nostru merită să devină altceva decât a fost. Este greu, foarte greu, pentru că cei doi dețin încă cea mai mare parte a puterii economice și sunt mai influenți decât am crede, dar este posibil. Când oamenii stau la coadă pentru a intra la un spectacol de teatru, este posibil.

Sprijină jurnalismul independent. Poți dona aici:

Recomandare

Recomandare

3 comments

  • de ce nu vorbeste autorul articolului si de faptul ca,lacomia sindicatelor”care au cerut o chirie exorbitanta” a facut ca aceasta laudabila actiune sa se desfasoare intr-o sal de doar 270 de locuri ,in loc sa aibe loc in imensa sala de la “casa de cultura” ?

  • Daca nu era intrarea in sala de teatru gratis , nu era nici o foto ,
    Ne place cultura cand e gratis , Iar ce i care vin la teatru nu prea au de a face cu ce facea fostul primar , uite ca nu ia trecut prin minte sa va de a teatru gratis in C ta
    Daca va place teatru si arta culturala mai lasa ti pe langa bilet intr o urna 1 leu 2 pt actori , care traiesc cu 900 ron /luna sa va de a voua teatru ! Sau comentati aiurea ca e GRATIS .

  • Pingback: Cozile la teatru continuă și sunt din ce în ce mai mari – Constanta 100%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.