Klaus Iohannis a făcut ce e mai bine pentru el

Klauss Iohannis (foto: presidency.ro)

Președintele României a acceptat propunerea PSD de nominalizare a Vioricăi Dăncilă în funcția de prim ministru al țării.

Putea să refuze? Desigur. Klaus Iohannis a făcut însă ce e mai bine pentru el.

Premierul trebuie să fie unul dintre cei mai capabili oameni din țară. Doamna Dăncilă nu pare, cel puțin dacă ne uităm la răspunsurile date la interviuri, la lista de performanțe bifate, la proiectele duse la capăt.

Lui Iohannis îi pică însă mănușă această nominalizare.

Președintele nu are niciun interes ca Guvernul României să performeze, iar un prim ministrul slab îi asigură acest deziderat. Nu are interes pentru că dorește încă un mandat. El și partidul care l-a susținut pentru primul mandat, PNL, pot spune că guvernarea nu a fost performantă. Un prim ministrul eficient ar fi ridicat mingea la fileu candidatului PSD.

De asemenea, este probabil că președintele nu dorește nici să riște demararea procedurii suspendării. Molcom și calculat, nu-i plac surprizele.

Și PSD-ului, evident, îi convine de minune această nominalizare, pentru că PSD înseamnă Liviu Dragnea, iar doamna Dăncilă pare a fi o numire excelentă pentru Liviu Dragnea.

Nu pot să nu mă gândesc la o eventuală înțelegere între Iohannis și Dragnea: primul cu dorința de a-și consolida poziția și de a-și apropia încă un mandat, al doilea pentru a putea, printr-un guvern pe care îl controlează, să-și atingă obiectivul principal: să scape de dosare.

Klaus Iohannis nu riscă prea mult nici să-și supere electoratul. La momentul alegerilor prezidențiale, cei care l-au votat pe sibian vor avea de ales între el și un candidat al PSD. Oricine ar fi acesta, Iohannis știe că electoralul său, de dreapta, nu va vota niciodată cu omul PSD.

Așadar, președintele a făcut ce e mai bine pentru el, după un calcul politic cinic. Dacă e bine și pentru România, vom vedea. Am mari dubii.

P.S. Iată o mostră de răspuns al premierului V. Dăncilă.

– Care este cartea care v-a inspirat şi influenţat cel mai mult şi de ce?

 

– Iubesc să citesc şi să încerc să citesc de câte ori am timp. Şi cred că, de-a-ntregul, cărţile pe care le citim ne influenţează, ne conturează modul în care gândim şi modul în care vedem lumea, chiar şi felul în care gestionăm provocările şi greutăţile.

Cristian Hagi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *