Lipsă acută de specialiști în domeniul nuclear

Centrul de comandă al centralei nucleare de la Cernavodă

Centrul de comandă al centralei nucleare de la Cernavodă

Statul român mai are, la Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat (ISCIR), doar patru specialişti în domeniul nuclear care pot face controalele obligatorii la centrala de la Cernavodă, iar aceştia sunt nevoiţi să petreacă, atunci când sunt în control, un timp apropiat de cel maxim permis în interiorul unităţilor radioactive, potrivit unui document al Ministerului Economiei obţinut de News.ro.

ISCIR se confruntă cu o lipsă de specialişti în aproape toate domeniile pe care le acoperă. În prezent, instituţia din subordinea Ministerului Economiei mai are doar 62 de inspectori de specialitate, din 105 posturi disponibile, potrivit datelor instituţiei.

“Structura actuală a instituţiei în domeniul nuclear, cu doar 4 inspectori de specialitate rămaşi în activitate, abia permite menţinerea controalelor la prezentele 2 unităţi, împingând la limita admisă perioada de timp pe care aceştia au voie să o petreacă în interiorul respectivelor unităţi radioactive”, se menţionează în documentul Ministerului Economiei obţinut de News.ro.

Specialiştii din minister cer reînfiinţarea biroului ISCIR din cadrul centralei nucleare de la Cernavodă şi formarea de noi specialişti în domeniul nuclear, pentru a  face faţă nevoilor.

“Dacă ţinem cont că, începand cu anul 2016, unitatea 1 trebuie să se pregătească de refurbişarea de 30 de ani de la construcţie, iar intenţia Guvernului României este de a demara lucrările de construcţie a unităţilor 3 şi 4, ce vor conduce automat şi la o creştere semnificativă a volumului activităţilor efectuate de ISCIR, atunci nu încape îndoială că nu se poate continua fără o mărire substanţială a capacităţii umane în domeniul nuclear al ISCIR”, se mai arată în documentul oficial.

Primul reactor al centralei nucleare de la Cernavodă a fost conectat la sistemul energetic naţional în iulie 1996, iar al doilea reactor a fost dat în exploatare în 2007.

viewscnt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.