Mariana Gâju, primarul cu venituri de peste 11.000 de lei pe lună

Mariana gaju, cumpana

Mariana Gâju, primarul aproape etern al comunei Cumpăna, din partea PSD, are venituri care ar face invidioși foarte mulți salariați din România. Pe lângă salariul de 39.353 de lei, aceasta a obținut și venituri de 21.588 de euro din rambursarea cheltuielilor de deplasare și de ședere pe care le-a avut la Comitetul Regiunilor. Asta înseamnă peste 98.000 de lei, deci de aproape trei ori mai mult decât salariul de primar. Un calcul simplu ne arată că Mariana Gâju are venituri lunare de 11.464 de lei, fiind astfel unul din cei mai bine plătiți edili din România. Sumele apar în declarația de avere înregistrată în data de 15 iunie 2017.

Am întrebat-o printr-o solicitare oficială pe Mariana Gâju cine exact a plătit acești bani și de ce.

Comitetul Regiunilor (CoR), ni s-a răspuns, este „adunarea politică care oferă nivelurilor regional și local posibilitatea de a-și face auzită vocea în cadrul elaborării politicilor UE și în cadrul legislației UE”. Tratele obligă Comisia, Parlamentul și Consiliul să consulte Comitetul Regiunilor de fiecare dată când se fac noi propuneri în domenii care afectează nivelurile local și regional. CoR are 350 de membri din cele 28 de țări UE și activitatea sa este organizată în șase comisii diferite.

Primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju, a fost membru supleant în mandatul 2009 – 2014 și a făcut parte din Comisia pentru cultură și educație și Comisia pentru mediu, schimbarea climei și energie. Pentru mandatul 2014 – 2019, aceasta este membru titular la CoR și face parte din Comisia pentru Politica Economică și Comisia pentru Mediu (ECON), Schimbări Climatice și Energie (ENVE).

„În anul 2016 a fost rambursată suma de 21.588,17 euro, reprezentând cheltuieli de deplasare și cheltuieli de ședere, în conformitate cu Regulamentul de ordine Interioară și Procedură al Comitetului Regiunilor. Decontarea pe parcursul anului 2016 a fost făcută de Comitetul Regiunilor de la Bruxelles în contul deschis pe numele de Mariana Gâju”, au precizat reprezentanții Primăriei Cumpăna.

Pe parcursul anului 2016, primarul Cumpenei a participat în total la nu mai puțin de 16 evenimente.: la 5 ședințe plenare ale CoR, la 5 ședințe ale comisiei ENVE și la 4 ședințe ale Comisiei ECON, precum și la Summitul European al Regiunilor și Orașelor, dar și la Reuniunea Extraordinară a Grupului PES (socialiștilor europeni) din cadrul CoR, în calitate de membru.

Am întrebat și care a fost contribuția sa în cadrul acestor întâlniri. Astfel, Mariana Gâju a afirmat că a avut următoarele intervenții:

– în cadrul ședinței comisiei ENVE – promovarea unei economii circulare și o gestionare ambițioasă a deșeurilor (în 2015 a fost raportorul primului proiect românesc de mediu, „Către o economie circulară”, care a primit avizul de la Comisia Europeană și a avut ca scop revizuirea legislației comunitare în domeniul legislației);

– în cadrul conferinței europene privind orașele durabile, „am susținut dezvoltarea durabilă a autorităților locale și cât de imperios este să ia măsuri concrete pentru modelarea viitorului Europei, prin prisma schimbărilor climatice, economice, financiare și sociale”, spune Mariana Gâju;

– în ședința grupului politic pregătitoare a sesiunii parlamentare a sesiunii plenare din luna iunie, cu tema „Industria energetică: conservarea unor locuri de muncă și a unei creșteri durabile în Europa”,

Mariana Gâju spune că a intervenit și a susținut respectarea profesionalismului cetățenilor români ce muncesc în cele 28 de state ale UE.

„Astfel, am solicitat încadrarea și plata salariilor conform meseriilor și muncii prestate, la fel ca cea a muncitorilor – cetățeni europeni”, spune primarul.

De asemenea, la o reuniune despre inovare, în Cracovia, Polonia, a susținut că „atât creativitatea cât și inovația duc la dezvoltarea antreprenoriatului în toată Europa, și de aici, la dezvoltarea economică, socială, la coeziunea europeană pentru cetățeni, cu rol foarte important în înțelegerea valorilor inovării”.

Mariana Gâju spune că a mai pus accent pe nevoia acută a dezvoltării localităților rurale, a comunelor și orașelor mici și mijlocii.

„Scopul este acela de a ușura viața a 500 de milioane de locuitori europeni prin crearea de locuri de muncă prin simplificarea politicii de Coeziune – POS 202. Este vremea reîntoarcerii tinerilor acasă, este prioritară creșterea rapidă a PIB-ului fiecărei țări, lucru care să-i convingă pe aceștia să revină fiecare în țara sa. Trebuie în egală măsură să avem proiecte de investiții atât în infrastructură cât și în pregătirea resursei umane”, spune Mariana Gâju.

Concluzia sa:

„Participarea la lucrările în cadrul comisiilor din Comitetul Regiunilor, reprezintă o responsabilitate majoră ce decurge din calitatea de ales local, dar și conste de a reprezenta comuna, județul, țara, în instituțiile europene”.

Virgula între subiect și predicat nu ne aparține, am citat exact din textul trimis redacției.

Mariana Gâju mai deține, împreună cu soțul, trei terenuri, două case, un spațiu de producție și două autoturisme, dintre care un Renault „Cango” (în loc de „Kangoo”). Pentru un primar atât de mult de plimbat pe la instituțiile europene, cunoașterea unor termeni în limbi străine de circulație internațională nu este un moft, ci o obligație.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

8 comentarii la “Mariana Gâju, primarul cu venituri de peste 11.000 de lei pe lună

  1. Nu fac politica, nu am facut si nici nu voi face dar imi dau usor seama ca aveti o orientare politica si nu va faceti treaba de jurnalisti sunteti simple marionete platite sa faceti ce vi se cere, adica sa dati cu noroi in oameni. Eu imi permit sa fac greseli de ortografie ca nu sunt persoana publica, sunt un simplu cetatean.
    In loc sa publicati adevaratele hotii din Constanta va luati de un primar care cat de cat a facut ce a in comuna, uitativa la Eforii ce jalnic arata ambele orase, arata ca dupa razboiul din Kosovo si tot conduse de un Psd-ist.
    Sunt-ti ca toti jurnalistii din Romania o rusine in ceea ce faceti, mai bine publicati ceva despre curve si cocalari ca la asta va pricepeti!

      1. Semianalfabet? De ce jigniți omul? Este normal ce faceti dumneavoastră? Ma faceti sa rad. E clar ca aveti o anumită orientare politică din moment ce in „ziarul” dumneavoastră aveți numai „stiri” despre PSD. Dar sa jigniți un om… E foarte josnic. Chiar si din partea dumneavoastră. Este foarte clar că nu toată lumea este perfecta. Erare humanum est. Dacă știți ce inseamna. Dacă nu dati pe http://www.google.ro la secțiunea translate. Nu va uitati la aschia din ochiul meu… uitati-va la stâlpul din ochiul dumneavoastră. Toată lumea greșește. Eu, sincer, mai urmăresc din cand in cand „stirile” din „ziarul” dumneavoastră să văd ce mai aberati. Am văzut foarte multe greseli de ortografie… si nu mi-am permis sa-l fac pe autor semianalfabet sau agramat… Asta înseamnă să fi om. Sa accepti greselile celor din jurul tău. Dacă nu sti sa fac nici macar acest lucru… esti egal cu 0. Adică nu exiști. Aveti dreptul la libera exprimare. Recunosc. Presa este liberă. Dar sunteți prea avizi dupa „stiri senzationale” care nu-și au rostul. Democrația din România este prost înțeleasă. Niciodată sa nu te întrebi ce a făcut societatea pentru tine, ci intreaba-te ce ai facut tu pentru societate. Asta înseamnă a fi om. Alea jacta est!

          1. Eu nu ma cert cu nimeni… era doar parerea mea si nu era obligatoriu sa-mi oferiți un raspuns… PNL si PSD au fost împreună în urma cu ceva vreme. Nu am văzut articole despre PDL. Nu am dreptul la opinie? Nu v-am jignit. Dacă nu îl ofensați pe domnul cu „semianalfabet”, nici nu ma sesizam. Nu este nevoie sa-mi dati raspuns. Chiar nu ma intereseaza opinia dumneavoastră.

          2. PDL? Constanta 100% nu exista atunci. Pentru o persoana neinteresata de opinia noastra, va bagati cam mult in seama. Seara buna.

        1. Mai bine v-ați uita să vedeți câți bani plătește Primăria Cumpăna, din bani publici, pentru ca primărița să aibă parte de știri pozitive. Informațiile sunt publice.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

RATC schimbă denumirea unei stații

lun iul. 3 , 2017
Având în vedere desfăşurarea Anului Ovidius în anul 2017 şi a faptului că Universitatea Ovidius din Constanta este un pol principal în dezvoltarea economică şi socială a zonei metropolitane Constanta, dar şi o emblemă a oraşului Constanta, R.A.T.C. Constanţa anunţă publicul călător cu privire la modificarea denumirii staţiei „TURDA” din […]
ratc

V-ar putea interesa și: