Nicolae Matei, ironic pe Facebook: „Mi-a murit o maimuță când să fete, din vina lui Mazăre”

nicolae matei

Nicolae Matei, alături de o figură de ceară (foto: Adevărul.ro)

Nicolae Matei, ex-primarul din Năvodari, s-a dat puțin în stambă astăzi, pe Facebook. „Mi-a murit o maimuță când să fete, din cauza lui Mazăre”, a spus acesta, la comentariul unei utilizatoarea.

Cum s-a ajuns aici?

O jurnalistă din Constanța, una dintre cele mai experimentate și credibile colege de presă, a postat, pe pagina sa personală, un comentariu despre experiențele negative trăite la urgența Spitalului Județean Constanța.

„Dacă ai impresia că viața este prea frumoasă, mergi o oră, două la UPU și vei reveni cu picioarele pe pământ. Eu am ajuns în week-end, după ce prietena cu care am ieșit cu rolele și-a rupt mâna. Într-o oră jumate în care am stat cu ea până a văzut-o un medic, am aflat că o bătrână a murit cu buletinul în mână așteptând cuminte pe scaun să fie consultată. Altul, cu accident vascular a stat două ore până l-a văzut un medic. Și-am mai aflat că unui bărbat care a fost implicat într-un accident rutier voiau să-i taie piciorul. L-a dus familia la București și acolo, ce să vezi, i-au salvat piciorul care nici măcar curățat nu fusese de medicii de aici. Pe mine mă doare capul de vreo două săptămâni, dar mi-e că mă decapitează ăștia, pe principiul ce nu-i bun, înlăturăm.” – așa sună postarea.

Unu dintre primele comentarii la această postare a fost următorul:

”Trăiască Mazăre si toți vagabonzii care il susțin inclusiv in zilele noastre.”

Nicolae Matei, fost președinte a PSD Năvodari pe vremea când Radu Mazăre era președintele organizației județene a partidului, a ținut să îi dea imediat replica doamnei.

„Da, și mie mi-a murit o maimuță când să fete tot din vina lui Mazăre, el e de vină încă 10 ani?”, a scris Matei.

Știm că Nicolae Matei mai are postaci care îi vor lua apărarea și ne vor înjura. Le spunem însă de pe acum că avem de-a face cu un comentariu pertinent. Radu Mazăre a fost cel care s-a lăudat că va reabilita spitalul și a semnat un contract în acest sens.

„La iniţiativa primarului Mazăre, în mai 2004, a fost semnat contractul iniţial între CJC şi grupul israelian Baran, care a cîştigat licitaţia de atribuire a lucrărilor. Reabilitarea a demarat în iunie 2004, încă din 2004, cu grupul de firme Baran in Israel”, scria ziarul Telegraf.

Contractul a fost întrerupt și reluat în 2007. Detalii AICI.

După ce i s-a adus aminte de problemele penale pe care le-a avut și le are, Matei și-a șters postarea.

Nicolae Matei a fost condamnat, în februarie 2016, la un an şi jumătate de închisoare, cu executare. Potrivit procurorilor DNA, în perioada iunie – octombrie 2012, Nicolae Matei i-ar fi solicitat unui ofiţer de poliţie judiciară cu funcţie de conducere (denunţător în cauză) să-i ofere protecţie în anchetele penale care-l vizau şi să intervină în aceste anchete pe care primarul le considera abuzive, nejustificate şi motivate politic. În schimb, la 18 octombrie 2012, edilul i-ar fi promis ofiţerului de poliţie două loturi de teren situate în Năvodari, cu o valoare de piaţă de 46.160 de euro, pe care i le-ar fi dat la 25 octombrie 2012.

Darea acestor terenuri s-a făcut indirect, prin intermediari, cu simularea unor vânzări consemnate în două contracte semnate de respectivii intermediari, pentru care s-ar fi plătit 59.000 lei. În realitate, nu s-a plătit nici un ban. În acel context, la data încheierii contractelor, unul dintre intermediari, Nicolae Vâlcu, a dat, în faţa notarului, o declaraţie care nu corespunde adevărului, susţinând că a primit suma de 59.000 lei, reprezentând preţul achiziţionării a două loturi de teren din Năvodari, loturi care au făcut obiectul contractelor de vânzare-cumpărare autentificate de notarul respectiv. Ulterior, în faţa organelor de urmărire penală, inculpatul Vâlcu Nicolae a dat declaraţii mincinoase”, potrivit DNA.

Pe 19 septembrie 2017, Matei a fost trimis în judecată de către procurorii DNA pentru abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit și pentru conflict de interese.

În calitate de primar al orașului Năvodari, inculpatul Matei Nicolae, în perioada 2008-2011, beneficiind de sprijinul celorlalți doi inculpați, a desfășurat mai multe demersuri infracționale prin care a urmărit scoaterea abuzivă a mai multor imobile din patrimoniul unei societăți comerciale ce administra „Tabăra de copii Năvodari”.
Astfel, la data de 18 noiembrie 2008, inculpatul Matei Nicolae, în calitate de primar al orașului Năvodari, în mod nelegal, a emis o adresă care a stat la baza emiterii, de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a unui certificat de atestare a dreptului de proprietate asupra unei suprafețe de aproximativ 6,2 ha teren, la acel moment folosită de societatea comercială menționată mai sus și care aparținea în realitate orașului Năvodari.
Prin acest document, s-a recunoscut dreptul de proprietate asupra terenului respectiv al unei societăți comerciale controlate de edil și administrată de inculpatul Dima Neculai. În realitate, această firmă era îndreptățită să-i fie retrocedată o suprafață de teren asemănătoare, dar situată într-o altă zonă, cu un potențial turistic mult mai mic.
Prin aceste demersuri infracționale, a fost creat un prejudiciu de 3.504.500 euro (reprezentând contravaloarea terenului la data săvârșirii faptei) atât în dauna orașului Năvodari cât și în dauna societății care avea drept de folosință asupra terenului respectiv pe termen nelimitat, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit pentru firma beneficiară a terenului.
În același context, în cursul anului 2011, întrucât societatea (păgubită ca urmare a retrocedării terenului) datora mai multe sume de bani Primăriei Năvodari (taxe, impozite etc.), inculpatul Matei Nicolae a inițiat, cu încălcarea prevederilor legale, o hotărâre de consiliu local, prin care un număr de 298 de clădiri situate în Tabăra de copii Năvodari, au fost inventariate în domeniul privat al orașului Năvodari.
Hotărârea de Consiliu Local, adoptată la inițiativa inculpatului și pusă în executare de către acesta, a reprezentat o expropriere în adevăratul sens al cuvântului, clădirile societății respective fiind scoase din patrimoniul acesteia și introduse în cel al orașului Năvodari, fără ca aceasta operațiune să fie justificată de cauze de utilitate publică ori să fi fost precedată de plata unei juste și prealabile despăgubiri.
Ulterior, Primăria orașului Năvodari a vândut la licitație publică o parte din bunurile respective, în condițiile în care societatea contestase executarea silită și achitase, cel puțin parțial, datoria invocată de instituția publică.
Acționând în această manieră, a fost produs un prejudiciu firmei respective, evaluat la suma de 4.482.438 lei.
În cele două situații menționate mai sus, edilul municipiului Năvodari a beneficiat de sprijinul celorlalți doi inculpați care au întocmit și semnat diverse documente, acte ce au stat la baza demersurilor infracționale menționate mai sus.
De altfel, la scurt timp după comiterea faptei reținute în sarcina sa, inculpatul Ciocănel Ștefan a părăsit funcția publică și a devenit directorul SC Tabăra Năvodari SA, la înființarea căreia (în anul 2011, prin Hotărâre de Consiliu Local), au fost aduse drept aport la capitalul social, o parte din bunurile expropriate în condițiile de mai sus.
În cauză, s-au constituit părți civilă: societatea păgubită ca urmare a acțiunilor inculpaților cu suma de 68.731.222 lei, Ministerul Finanțelor Publice și Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului.
În ședința din data de 04.09.2017, Consiliul Local Năvodari a votat împotriva constituirii ca parte civilă în prezenta cauză.
A fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpaților Matei Nicolae și Ciocănel Ștefan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.