Francesca Velicu, o româncă de numai 19 ani, a câștigat cel mai important premiu din lumea dansului, în Marea Britanie

francesca velicu

Francesca Velicu în spectacolul „Le Sacre du Printemps” (Pina Bausch)

Francesca Velicu, o balerină în vârstă de numai 19 ani, din România, a câștigat unul din cele mai importante premii din lumea dansului.

Este vorba despre premiul Oliver pentru „Outstanding Achievement in Dance”, pentru rolul Pina Bausch din Le Sacre du Printemps.

Premiile Oliver sunt ele mai importante premii de teatru și dans care se acordă în Marea Britanie.

Gala Premiilor Olivier a avutlo pe 8 aprilie, la Royal Albert Hall, în Londra.

Premiile Laurence Olivier („Laurence Olivier Awards”), cunoscute mai simplu ca Premiile Olivier, sunt niște premii de teatru, prezentate anual în cadrul unei gale, de către Societatea Teatrului Londonez (Society of London Theatre) pentru a recunoaște excelența în teatru. Cunoscute inițial ca Premiile Societății teatrului din West End (Society of West End Theatre Awards), au fost redenumite în 1984 pentru a-l onora pe Laurence Olivier, cunoscutul actor britanic.

Premiile sunt acordate de patru jurii separate pentru fiecare categorie în parte (teatru, operă, dans). Juriul constă din cinci membri anonimi, specialiști în domeniu, care sunt aleși pe baza prestației lor profesionale. La acest juriu profesionist se adaugă opt membri ai publicului, patru pentru piese și patru pentru muzicaluri. Printre prezentatorii ceremoniilor de decernare a Premiilor Olivier se numără și Angela Lansbury, Barry Norman, Daniel Radcliffe, Anthony Hopkins, Edward Fox sau Tim Rice.

Francesca Velicu, nominalizată pentru „performanță remarcabilă în dans”, a concurat la această categorie cu Locio Molina (Barbican Theatre) și cu Zenaida Yanowsky (Royal Opera House).

Românca de doar 19 ani a studiat la Liceul de Coregrafie din București, primind o bursă de studii la celebra școală a Bolshoi Theatre. Reîntoarsă în țară pentru terminarea studiilor liceale, a lucrat cu celebrul coregraf Johan Kobborg, partenerul Alinei Cojocaru. Ulterior, după plecarea acestora de la Opera Națională din București, a dat probă la English National Ballet, unde a fost acceptată și primită ca o viitoare mare stea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.