Politicile pentru tineret, dezbătute la Constanța de tinerii social-democrați

Săptămâna aceasta, tinerii social-democrați din Constanța au dezbătut măsuri de sprijinire a tinerilor prin îmbunătățirea cadrului legislativ, cu ocazia vizitei la Constanța a președintelui Departamentului Politici pentru Tineri a PSD, deputat Gabriela Podașcă.

Dezbaterea face parte din proiectul “România Ta, Părerea Ta!” și își propune să identifice direcții de acțiune pentru problemele cu care se confruntă tinerii, în special în domenii precum educația și integrarea pe piața muncii. Principalele teme de discuție au fost politicile guvernamentale pentru crearea de locuri de muncă și modalitățile de susținere a antreprenoriatului în rândul tinerilor.

Gabriela Podașcă, președintele Departamentului Politici pentru Tineri, a subliniat nevoia unui parteneriat solid între administrația publică și societatea civilă, iar referitor la activitatea Departamentului Politici pentru Tineri, “Vreau să fie cadrul în care să putem dezbate idei pentru tineri, de la tineri. Să fie mijlocul prin care ideile noastre ajung pe masa Guvernului și mecanismul prin care măsurile guvernamentale sunt implementate în rândul comunităţilor locale.”

La rândul său, Președintele Organizației Municipale a PSD Constanța, Decebal Făgădău, și-a exprimat susținerea pentru inițiativele privind politicile de tineret și programele de sprijin pentru aceștia.

Printre măsurile prezentate în cadrul acestui departament regăsim Stagii de pregătire pentru tineri de până la 6 luni alături de antrepenori cu experiență din statele UE ( Growing- UP I, Growing-UP II), fonduri europene în valoare de 500.000 de euro pentru firmele care angajează tineri șomeri, facilități fiscale acordate de stat, pentru firmele care angajează pe minimum 2 ani tineri sub 25 ani, acordarea de subvenții la angajarea tinerilor în valoare de 900 lei pentru un absolvent de liceu și 1.300 lei pentru un absolvent de facultate, pentru 6-12 luni, practică plătită pentru 100.000 de studenți din România care vor primi bani de la Guvern pentru a face practică in campanii.

În cadrul măsurilor de sprijinire a tinerilor 2012-2015 au fost prezentate rezultatele pozitive realizate de Guvern printre care, înființarea programului START unde 128 de tineri întreprinzători au înființat un start-up și 384 locuri de muncă noi au fost create, peste 103.767 de studenți au fost beneficiarii proiectelor de formare în valoare de 98 de milioane de euro, 190.430 de tineri au accesat măsurile active furnizate de ANOFM, iar în cadrul programului SRL-D au fost acordate subvenții de până la 10.000 de euro pentru tineri, facilitând astfel creearea a 8534 de microîntreprinderi noi, și a 8117 locuri de muncă noi.

Punctele de vedere ale tinerilor sunt esențiale într-un astfel de demers al îmbunătățirii cadrului legislativ, căci dialogul va genera soluții ce vizează direct viitorul lor în România, vor putea avea acces la procesul de elaborare a unor măsuri integrate proiectate chiar de ei, pe nevoi specifice.” a declarat președintele TSD Constanța, Costin Răsăuțeanu.

În vederea eficientizării dialogului dintre decidenții politici și societatea civilă, TSD Constanța va facilita în toamna acestui an dialoguri structurate și mese rotunde la care sunt invitați să participe tineri, studenți, reprezentanți ai ONG-urilor și alți exponenți ai societății civile cu scopul de a genera soluții pentru îmbunătățirea politicilor de tineret. Astfel, ideile lor pot determina măsuri valide și sustenabile în demersul sporirii calității cadrului legislativ de sprijinire a tinerilor.

La dezbatere au fost prezenți și Președintele Organizației Municipale PSD, Decebal Făgădău și deputatul de Constanța, Mircea Titus Dobre.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.