Povestea broaștei țestoase care, păcălită de schimbările climatice, a ajuns din Grecia în România. VIDEO

broasca 1

Niciodată în România nu a fost văzută o broască țestoasă cu cap de buștean. Sau caretta caretta, cum i se spune științific. Niciodată până azi, când un exemplar, un pui, a fost găsit de pescarul Romică, de la pescăria lui Broască, din Vadu. Broasca se prinsese în plasele pescarilor și a fost adusă la mal.

A devenit imediat atracția turiștilor care erau acolo.

Specialiștii de la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța au intervenit imediat pentru a o salva. Mai mulți angajați au reușit să o ridice și să o transporte cu mașina la sediul CMSN, unde a fost pusă în bazinul în care stătea John, leul de mare.

Partea grea de acum începe. Broasca aceasta este unică în România. Ea vine din Grecia, de pe malurile superbei insule Zakynthos, unde se reproduce și unde există, de altfel, și o rezervație.

Este pentru prima dată când un astfel de exemplar ajunge în România. ”A fost păcălită de curenții calzi și a urcat spre nord, până în Marea Neagră. Este pentru prima dată când o astfel de broască a ajuns la noi, Este un semn al schimbărilor climaterice, fără doar și poate”, a spus Adrian Bîlbă.

Broasca este bine, deocamdată, dar trebuie să ajungă înapoi acasă, în Grecia. Nici acolo nu va sta mult, pentru că specia aceasta crește până la doi metri în diametru și 500 de kilograme. Marea Mediterană îi devine prea mică și pleacă în Oceanul Atlantic.

Tot astăzi a fost găsit și un crab albastru, originar din America de Nord. Seceta din ultima vreme și nivelul scăzut al Dunării au făcut ca specia să reapară la Marea Neagră, a spus Nicolae Papadopol, director științific în cadrul CMSN.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.