VIDEO. Povestea de dragoste a vulpii polare din Constanța

povestea de dragoste a vulpii de la delfinariu

Vulpea este nedespărțită de vulpoi

Complexul Muzeal de Științe ale Naturii din Constanța are doi noi locatari: două vulpi polare. Un mascul și o femelă. Între ei s-a născut o impresionantă poveste de dragoste.

Inițial, cele două vulpi au fost separate. Fiind mascul și femelă, aceasta era cea mai bună măsură, cel puțin până aveau să se acomodeze în noile spații.

Femela nu a putut sta însă departe de mascul.

Femela este foarte, foarte iubitoare. Am încercat să-i separăm, întrucât masculul o bătea, o mușca, se certau la mâncare. În ideea că trebuie să fete, ne gândeam că îi face rău sau va face rău puilor. I-am separat. Am construit acest gard, rapid. Femela nu a acceptat să stea separată de mascul. A făcut un ditamai tunelul și a trecut dincolo, la el. Extraordinar cât a putut să sape, în câteva minute. A trecut pe sub gard și a revenit la starea inițială”, spune directorul CMSN, dr. Adrian Bîlbă.

După ce a ajuns lângă vulpoi, vulpea a început să-și arate sentimentele: s-a suit, la propriu, peste el și a început să-i lingă blana, așa cum puteți vedea în imaginile de mai jos. Masculul nu pare prea deranjat de afecțiunea care li se arată, ci dimpotrivă, acceptă avansurile femelei și stă cuminte lângă ea.

Cum spuneam, vulpea pare să fie gestantă. Specialiștii CMSN nu au avut timp pentru a face un control medical.

Cel care ne-a dat vulpea, care a venit din Suceava, a spus că este gestantă, dar nu ne-a dat o dată estimativă a nașterii. Șansele ca să avem pui de la aceste vulpi și să și crească sunt foarte mici”, spune dr. Adrian Bîlbă.

Vulpea polară (denumirea științifică este „Alopex lagopus”) trăiește în regiunile polare de tundră, în emisfera nordică, la nord de cercul polar. Este un animal adaptat la clima rece, având o blană deasă și talpa labelor acoperită cu blană. Lungimea vulpilor este între 65 și 90 de cm, înălțimea de circa 30cm. și greutate de aproximativ 5 kg. Femelele sunt aproape la fel de mari ca masculii. Culoarea vulpilor diferă după anotimp, vara având culoarea blănii neagră pe spate și picioarele fiind de culoare brună, pe când iarna, culoarea de camuflaj albă, alb-cenușie. Vulpile polare au botul și urechile scurte, blana deasă le permite vulpilor să supraviețuiască la temperaturi scăzute ce ating minus 50 de grade Celsius.

Vulpea polară este, de regulă, un animal solitar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.