Primăria Medgidia a găzduit o sesiune de informare despre tuberculoză

tbc

Primăria municipiului Medgidia a răspuns pozitiv la inițiativa fundației Romanian Angel Appeal de a organiza o sesiune de informare despre tuberculoză, incidența acesteia în rândul populației, importanța diagnosticării la timp și a tratamentului. În sala de ședințe a primăriei au fost prezenți reprezentanți ai fundației, precum și reprezentanți ai primăriilor Tortoman și Aliman, dar și medici specialiști, mediatori sanitari și asistenți medicali comunitari din mai multe localități din județul Constanța.

Întâlnirea a fost atât o importanță informativă cât și o ocazie pentru a se discuta despre incidența tuberculozei în rândul cetățenilor și probleme derivate din aceasta. La întâlnire au participat reprezentante ale fundației Romanian Angel Appeal, Cristina Enache și Iuliana Copil, primarul Marian Iordache, viceprimarii localităților Tortoman și Aliman, un medic specialist pneumolog și un medic de familie, precum și mediatori sanitari și asistenți medicali comunitari  din Medgidia, Cuza Vodă, Cernavodă, Deleni, Dobromir și Rasova.

Importanța promovării și informării asupra cauzelor și efectelor tuberculozei, precum și a tratamentului este deosebită, deoarece este o patologie care nu ține cont de nivelul de educație, profesie sau venituri. România se află pe primul loc la numărul de cazuri de TBC în Europa și acestea cresc de la an la an. Cauzele sunt multiple, pornind de la lipsa de informare și de depistare precoce a afecțiunii, până la dezinteresul pacienților pentru tratament, durata lungă a tratamentului și efectele adeverse ale acestuia, precum și efortul pe care pacienții din mediul rural trebuie să-l depună pentru a ajunge la dispensarele din mediul urban să primească tratamentul.

În zona Medgidia – Băneasa, conform datelor oferite de medicul pneumolog Mihaela Trenchea, numărul de pacienți care se află sub tratament este de aproximativ 50. Problema intervine atunci când bolnavii nu urmează tratamentul și își păstrează starea de pacient contagios. Acesta este și motivul pentru care la Medgidia a avut loc această întâlnire, pentru ca toate organele abilitate, pornind de la medici și asistenții comunitari până la autoritățile publice – primari, viceprimari, pot oferi cetățenilor informarea de care au nevoie pentru a preveni sau trata tuberculoza.

Fapte importante de știut despre TBC – simptomatologia bolii include tuse pe o perioadă îndelungată, de peste opt săptămâni, scădere în greutate și transpirație excesivă, până la tuse cu sânge. Analizele pentru depistarea afecțiunii se fac gratuit, iar tratamentul este, de asemenea, gratuit.

Mai mult informații despre tuberculoză și despre prioritizarea depistării și a tratamentului în sistemul românesc de sănătate le găsiți pe pagina de Facebook Romanian Angel Appeal și pe site-ul acesteia, www.reintegrare-tb.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.