PSD salvează bubalinele

bubaline

Buvaline pe câmp (foto: http://www.bivoli-sercaia.ro/)

Bubalinele din România sunt în pericol, din cauza ratei mici de reproducere.

Pentru a remedia problema, deputații și senatorii PSD de Constanța, alături de alți aproape 170 de confrați, au depus joi, 16 noiembrie, un proiect de lege la Camera Deputaților privind „aprobarea Programului de susţinere a activităţii de reproducţie în sectorul de creştere a bubalinelor”.
Printre inițiatori se numără și parlamentarii de Constanța Radu Babuș, George Vișan, Mircea Titus Dobre, Cristina Dumitrache, Tit Liviu Brăiloiu, Ștefan Mihu, Nicolae Moga.
Bubalinele sunt, potrivit DEX-ului, „vite cornute înrudite cu taurinele, cu capul mare, cu coarnele în formă de semilună, cu pielea groasă și cu părul negru”.

În expunerea de motive se arată că:

„Adaptarea creșterii bubalinelor la condițiile economice de piață din România, a fost și este foarte dificilă” (virgula dintre subiect și predicat apare și în text).

Mai mult:

„Multitudinea problemelor economice, au afectat evoluția efectivelor (n.r. nici această virgulă între subiect și predicat nu ne aparține, apare în text) și a producțiilor în ultimii ani prin scăderea drastică a efectivelor. Producția de bubaline este răspândită în proporție de peste 90% în zona de centru și nord-vest a țării, cu o pondere în județul Sălaj, Cluj, Brașov, Maramureș.

 

Cu o pondere de numai 3 – 5% din efectivul de bovine crescute la noi în țară, această specie a fost neglijată o perioadă lungă de timp, fără a beneficia de un sistem de protejare și de stimulare a crescătorilor. Datorită condițiilor socio-economice, constituie încă pentru mult timp o sursă importantă de tracțiune utilizată pentru transporturi și lucruri gospodărești.”

Expunerea de motive o puteți citi, în întregime, AICI.

Concret, parlamentarii PSD cer instituirea unor scheme de ajutor de stat pentru susținerea activității de reproducție în sectorul de creștere a bubalinelor. Subvenții se vor acorda pentru realizarea a maximum 200 de locuri de cazare pentru un beneficiar, se arată în expunerea de motive.

Pentru această lege se vor aloca 30 de milioane de euro de la bugetul de stat, în perioada 2018 – 2020.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.