Radu Mazăre, rege în Madagascar. Are mai mulți bani gheață decât câștigă un localnic în 974 de ani

radu mazare in madagascar

Radu Mazăre în Madagascar (fotografie din arhiva personală)

Dacă a ajuns în Madagascar, fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, poate trăi ca un rege.

În ultimele declarații de avere, Mazăre declara că are aproape 300.000 de euro cash și 600.000 de euro pe care îi împrumutase unui prieten.

În Madagascar, salariul mediu net este de circa 300.000 de ariary, adică aproximativ 357 de lei, adică 77 de euro.

Cei 900.000 de euro cash ai lui Radu Mazăre înseamnă salariu mediul al unui locuitor din Madagascar timp de 974 de ani.

La acești bani se adaugă, desigur, acțiunile și celelalte bunuri pe care le are fostul primar.

În plus, viața în Madagascar este mai ieftină decât în România. Am făcut o comparație între costul traiului în Antananarivo, capitala insulei, și Constanța, folosind un site specializat, numbeo.com.

Mâncarea la restaurant este la jumătate de preț față de Constanța. Astfel, în Antananarivo, un prânz la un restaurant ieftin costă în medie 11 lei, față de 20, în Constanța. La restaurantele scumpe, prânzul pentru două persoane costă circa 47 de lei. Cafea, cola și apa sunt de asemenea mai ieftine.

Dacă Radu Mazăre este în Madagascar, alimentele îl vor costa însă mai mult decât în Constanța. Laptele, pâinea, brânza, pieptul de pui, cartofii și merele sunt mai scumpe. Bananele costă însă numai 1,6 lei kilogramul, iar ouăle sunt la jumătate de preț.
Cheltuielile cu electricitatea pentru un apartament de 85 metri pătrați sunt de trei ori mai ieftine, în Madagascar, dar dacă ai propriul tău bungalow nu trebuie să-ți bați prea tare cu asta. Internetul este de aproape 10 ori mai scump, o conexiune de 60 Mbps ajungând la peste 320 de lei pe lună.

Radu Mazăre a anunțat încă din anul 2012 că a concesionat, pe o perioadă de 99 de ani, un teren de 1,8 hectare în Madagascar, pe care intenționa să construiască bungalow-uri și un restaurant.

„Oamenii erau foarte drăguţi, nu erau agresivi, violenţi ca în Africa de Sud, Mozambic. (…) Am avut sentimentul că eram un colonist din anii ’30, dacă aţi văzut în filme, unde populaţia băştinaşă nu era încă revoltată şi nu era înrăită. Am avut sentimentul unui colonist acolo. Oamenii erau agreabili, doreau să câştige nişte bani de la tine, erau serviabili. M-am întâlnit cu primarul de acolo, care este primar al unei comune de 5.000 de locuitori. Acolo sunt un mare investitor, chiar dacă fac şapte bungalow-uri şi un restaurant, cu şeful de trib, le-am dus cadouri, am făcut o ceremonie cu un vraci. De ce râdeţi, aici când începem construcţia unui ansamblu nu se sfinţeşte? Iar în Africa sunt şi creştini, dar au şi tradiţia veche şi cred că dacă nu e oficiată această sfinţire şi în tradiţia veche, să vorbească cu strămoşii care sunt adevăraţii deţinători ai pământurilor de acolo, nu merge bine şi atunci am avut o ceremonie şi cu un vrăjitor””, spunea, în 2011, Radu Mazăre.

Terenul pe care a construiat bungalow-uri şi un restaurant are o suprafaţă de 1,8 hectare şi a fost concesionat pe o perioadă de 99 de ani.

„Am concesionat, pe 99 de ani, o suprafaţă de teren de 1,8 hectare, pe malul mării, într-un golf în nordul Madagascarului, un loc în care bate vântul nouă luni pe an. O să dezvolt acolo o mică investiţie turistică, Investiţia o să fie de vreo 200 – 300.000 de euro, bungalouri plus utilităţi. Cei care fac sporturi din astea, cei care se duc până acolo, nu sunt foarte pretenţioşi. Merg pentru frumuseţea locurilor şi pentru vânt. O să fie aşa, cam la două, două stele şi jumătate. Mâna de lucru o să fie ieftină, aşa că nu o să coste mult”, a declarat, în 2012, fostul primar al Constanţei.

El a spus că terenul a fost concesionat pentru că în Madagascar legea nu le permite străinilor să deţină proprietăţi. În schimb, se practică formula de concesionare pe 99 de ani, cu prelungire automată.

Cristian Hagi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.