Raportul devastator al Curții de Conturi în cazul Năvodari, ignorat de autorități

navodari curtea de conturi navodari

Curtea de Conturi a emis, la sfârșitul anului trecut, un raport devastator referitor la activitatea Primăriei Năvodari, dar urmările se lasă așteptate.

Când spunem „devastator” nu exagerăm. Sunt acolo nereguli atât de grave încât instituții ale statului ar fi trebuit să se autosesizeze, după ce presa a publicat cele mai importante informații din el.

Mai mult, Primăria Năvodari însăși trebuia ca, până la finele lunii ianuarie 2018, să ia anumite măsuri prevăzute în document.

Este inadmisibil ca dezvăluirile unor abateri extrem de grave să fie trecute cu vederea. Solicităm pe această cale instituțiilor competente, inclusiv DNA, să-și arunce privirea spre acest raport și să recupereze sumele cu care bugetul de stat a fost fraudat.

Nu vorbim despre o abatere sau două, ci despre 11.

De exemplu, Primăria Năvodari pur și simplu nu a impozitat mai multe societăți comerciale Este vorba despre SC Matfish SRL, SC Cherhanaua Tașaul SRL și SC Delta Rompes SRL. Prima explotează amenajarea piscicolă Taşaul, în baza unul contract de concesiune din 2008. Este vorba despre 1.900,15 hectare de lac. Firma nu a declarat bunul concesionat, pentru care datorează o taxă de 123.500 de lei. Din 2008 până în 2016, deci timp de 9 ani, nimeni din Primăria Năvodari nu a fost în stare să rezolve această situație și să recupereze sumele la bugetul local. Oare nu știau că acolo este o exploatație piscicolă, nu au văzut niciodată, sau altele sunt motivele? Celelalte două firme, care au restaurante pe malul lacului Tașaul, nu figurează în Registrul Rol Fiscal al Serviciului de Taxe și Impozite. Curtea de Conturi spune că Primăria Năvodari nu a efectuat un control pe teren, nu știe ce clădiri sunt acolo și pur și simplu i-a omis de la impozitare. Până pe 31 ianuarie 2018, Primăria Năvodari trebuia să ia măsuri în vederea încasării acestor sume și să aplice amenzi pentru nedepunerea declarațiilor de impunere.

De asemenea, primăria a „uitat” să impoziteze șase operatori portuari din Portul Midia. Numai pentru aceste cazuri prezentate, primăria ar fi trebuit să încaseze peste 300.000 de lei.

O altă abatere este că majoritatea hotelurilor, restaurantelor și barurilor nu aveau avize de funcționare, dar primăria a ignorat acest lucru. Astfel, dintr-un număr de 51 de societăți comerciale cu aceste obiecte de activitate, în perioada 2016 – 2017, numai 15 aveau autorizații și avize de funcționare, deși 22 au desfășurat activitate, lucru confirmat chiar de personalul Poliției Locale Năvodari, în urma unei inspecții pe teren la solicitarea echipei de audit. Oare de ce nu au avut aviz aceste firme, ne întrebăm retoric, evident. Primăria nu a încasat impozite nici de la mai mulți locuitorii care aveau câte cinci bărci, de exemplu.

În plus, s-a constatat că Primăria Năvodari a fost incapabilă să recupereze creanțele fiscale pentru societățile aflate în procedura insolvenței, pentru că a luat „măsuri ineficient”. Este vorba despre 16.163.045 lei. Mai mult, spune Curtea de Conturi, din totalul de 26.608.964 lei creanțe fiscale și nefiscale ale firmelor aflate în procedura de insolvență, la masa credală nu au fost înscrise toate creanțele care figurează în contabilitate, ci numai suma de 11.335.567,42 lei, adică 42,60% din total.

Concret, Curtea de Conturi a pus în vedere Primăriei Năvodari să solicite efectuarea unei analize/expertize obiective de către specialiști din cadrul Administrației Bazinale Apele Dobrogea Litoral a lucrărilor de natura construcțiilor hidrotehnice, realizate de către SC Somaco Construct SRL de-a lungul deschiderii la lacul Situghiol a proprietății agentului economic, din punct de vedere al consolidării cuvetei lacului și zonei de protecție a lacului, astfel cum sunt definite de actele normative în vigoare. Acest lucru nu s-a realizat nici până acum, deși termenul limită, 31 ianuarie 2018, a expirat.

Curtea analizează pe larg acest caz, în care fostul primar condamnat penal Nicolae Matei a impus unei societăți comerciale i se impune o taxă de 2 milioane de euro pentru că a consolidat un teren care, la vremea aceea, nici nu era intabulat de primărie. Taxa a fost impusă invocând că societatea comercială avea acolo un depozit de materiale, când, de fapt, era vorba despre o construcție hidrotehnică, așa cum au remarcat și experții Curții de Conturi, care a avut ca scop consolidarea malului. Cum să plătești o taxă de 2 milioane de euro (care a ajuns la 5 milioane euro, cu penalități) pentru că ai consolidat câțiva metri de mal, în condițiile în care Petromidia, una dintre cele mai mari rafinării din Europa de Est, care ocupă 470 de hectare de teren în Năvodari, plătește de aproape 3 ori mai puțin? Nicolae Matei spunea, la Realitatea TV, că a calculat taxa pentru Somaco așa cum se calculează pentru florăresele care ocupă domeniul public (deși în cazul Somaco nu e ocupare a domeniului public, e o construcție hidrotehnică făcută în beneficiul statului).

„Nu doar că era aberantă, dar taxa este, în sine, o formă de discriminare și pedepsire a firmei/omului care îndrăznise să facă o faptă bună. Prin HCL 93, din 12 aprilie 2012, concesiunea terenurilor din Năvodari era stabilită la 1,88 lei/ mp/an. Dacă ar fi concesionat terenul, în loc să-l consolideze, Somaco ar fi datorat Primăriei 3.800 de euro, nu două milioane! Pe 10 februarie 2012, Primăria vânduse un teren de 4.756 mp pe malul lacului, unei firme care îl amenajase anterior cu terase, construcții și cheuri din beton. Autoritatea nu s-a grăbit să instituie taxa de utilizare temporară a locurilor publice, de două milioane de euro, preferând să vândă acest teren cu 115.000 de euro. Metrul pătrat fusese evaluat la 24 de euro. Dacă ar fi avut parte de un tratament similar, Somaco ar fi putut cumpăra 18 terenuri pe malul lacului, de cele două milioane de euro”, scrie EVZ.

Trăim în România, țara în care unii spun că se inventează dosare. Noi spunem invers: este țara unde, deși există toate premisele să se deschidă dosare, acest lucru nu se întâmplă. Informațiile din cele 118 pagini sunt de ajuns pentru a deschide nu unul, ci mai multe dosare.

Iată, pe scurt, cele 11 abateri găsite de Curtea de Conturi la Primăria Năvodari.

1. Au fost constatate abateri cu privire la fundamentarea programelor anuale de încasare a veniturilor bugetului locale pe baze reale și corecte.

2. S-au constatat abateri cu privire la realizarea programelor anuale de încasare a veniturilor bugetului local și modul de raportare a datelor la Ministerul Finanțelor Publice, prin prezentarea unor date eronate.

3. Au fost constatate abateri cu privire la organizarea, ținerea și conducerea contabilității veniturilor locale ale UATO Năvodari.

4. Au fost constatate abateri cu privire la nestabilirea, neurmărirea și neîncasarea de la contribuabili persoane juridice a taxei pe teren cu amenajare piscicolă.

5. Au fost constatate abateri cu privire la nestabilirea, neurmărirea și neîncasarea taxei pe teren de către operatorii portuari în condițiile în care categoria de folosință a terenului închiriat din infrastructura portuară a fost schimbată în teren cu construcții și, ca atare, nu mai intră sub incidența scutirilor prevăzute de Codul Fiscal.

6. Au fost identificate abateri de la legalitate cu privire la transmiterea unui teren din domeniul public al orașului Năvodari în folosință gratuită în favoarea societății Conpet SA Ploiești.

7. S-au constatat abateri în ceea ce privește verificarea desfășurării de activități fără eliberarea de autorizații de funcționare și aplicarea vizei anuale pentru agenții economici care desfășoară activități economice pe raza UATO Năvodari.

8. S-au constatat abateri cu privire la stabilirea, urmărirea și încasarea impozitelor pe mijloacele de transport auto și apă.

9. S-au constatat abateri cu privire la stabilirea, urmărirea și încasarea veniturilor din concesiuni și închirieri.

10. S-a constatat ineficiența măsurilor întreprinse de către UATO Năvodari în vederea recuperării creanțelor fiscale datorate de contribuabili persoane juridice. Este vorba, aici, de creanțe fiscale restante de peste 16 milioane lei.

11. Abateri cu privire la inventarierea și administrarea terenurilor aparținând domeniului public și privat al UATO Năvodari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.