RL. Biserică fără autorizație, pe un teren care nu îi aparține

biserica (1)

Primăria Constanța a constatat că biserica ”Sf. Haralambie”, de pe bulevardul Tomis, este construit fără acte. Reprezentanții municipalității au trimis notificări arhiepiscopiei, iar lăcașul de cult a primit chiar o amendă pentru lipsa hârtiilor necesare din partea Inspectoratului de Stat în Construcții. Biserica a fost ridicată în anul 2010, foarte aproape de un bloc. Lângă ea se află și o benzinărie.

Cazul a intrat în atenția autorităților după șapte ani. „Sub îndrumarea ÎPS Teodosie, au început lucrările la 1 iulie 2010 şi s-a făcut sfinţirea mică la 25 iulie 2010. Preot paroh este Ciprian Stanca, iar coslujitori, preot Irinel Petroiu şi preot Marius Asandei. Începând cu 1 octombrie 2010, a venit al patrulea preot, Bogdan Gavrilă, şi, de atunci, s-a slujit zilnic sfânta liturghie”, se arată pa pagina de internet a bisericii. Interesant este preotul paroh este născut în Dorna Arini, județul Suceava, o locaitate din județul natal al IPS Teodosie, unde acesta a ctitorit o mănăstire și un complex monahal (nici ceilalți doi preoți nu sunt din Constanța, în ciuda faptului că aici există o Facultate de Teologie, unde decan este chiar IPS Teodosie).

Ce spune Arhiepiscopia

”Noi acum facem demersurile necesare pentru a obține aceste autorizații, pentru a intra în legalitate. Ea la început a fost un lucru provizoriu, pentru că exista această dorință de a se face o parohie acolo. Am avut niște avize pentru un loc provizoriu, dar după aceea s-a constatat că nu s-au împlinit niște condiții. Am fost amendați. La ora actuală, terenul nu este al nostru”, a declarat Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei.

Am scris mai mult despre acest lucru în România liberă.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.