Șantierul naval din Mangalia, vândut olandezilor

santierul naval DMHI Mangalia

Daewoo vinde Şantierul Naval din Mangalia, subsidiara din România a grupului, către un constructor de nave olandez. Decizia vine în condiţiile în care producătorul coreean a reuşit să vândă activele la preţuri peste aşteptări, iar compania se aşteaptă să îşi îmbunătăţească situaţia financiară mai rapid decât era estimat. Până la sfârşitul primei jumătăţi a anului, Daewoo a reuşit să plătească 76,2% din datoria de 2,71 trilioane de woni (2,4 miliarde de dolari), potrivit presei din Coreea de Sud.

Potrivit unor surse din industria constructoare de nave, citate de Ziarul Financiar, Daewoo ar fi în ultimele etape ale negocierilor cu Damen Shipyards Group, cel mai mare constructor olandez de nave, pentru a vinde şantierul naval din Manglia.

Pornit în 1997, împreună cu guvernul român, şantierul este deţinut de Daewoo şi guvern într-o proporţie de 51:49. Şantierul, localizat la 45 de km de portul Constanţa, a construit până acum 127 de tancuri petroliere şi purtătoare de containere, şi a reparat peste 300 de nave.

Divizia navală a Daewoo a început discuţiile pentru vânzarea şantierului încă de anul trecut, ca parte a unui efort de a restructura divizia mondială şi activele acesteia. ”Preţul negocierii a fost deja completat şi ce mai rămâne este unda verde din partea guvernului român”.

Odată ce va primi aprobare, Daewoo ar putea primi între 50 şi 80 de miliarde de woni pe tranzacţie (44-70 mil. dolari).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.