Suedia de la A la Ö în Vama Veche

Limba este poarta către cultura unei țări, iar vocabularul este oglinda unei societăți. Alfabetul suedez are 29 de litere, dintre care 26 provin din alfabetul latin de bază, iar Å, Ä și Ö sunt specifice limbii suedeze. Am ales, pentru fiecare literă a alfabetului, câte un cuvânt și o imagine care reprezintă Suedia și poporul suedez, de la „allemansrätt” la „ö”, acestea fiind expuse într-o expoziție foto denumită „Suedia de la A la Ö”, adusă în premieră în Vama Veche.

„A” vine de la „Allemansrätt” care definește dreptul la acces public, un drept fundamental în Suedia. În baza principiului „nu distruge și nu deranja”, cetățenii suedezi au dreptul la a merge liberi, chiar și pe teren privat și de a campa peste noapte oriunde își doresc.

„B” vine de la .. vă invităm să descoperiți singuri expoziția foto Suedia de la A la Ö în perioada 19-27 august, în Vamă sub raze de soare și cer înstelat. Expoziția foto Suedia A-Ö va fi expusă La Frontiera Vama Veche începând cu 19 august.

Tot în Vamă vom organiza o SEARĂ DE FILME SUEDEZE în data de 23 AUGUST, începând cu ora 20:30, la Papa la Şoni unde vom proiecta următoarele filme:

OAMENI BUNI / NICE PEOPLE (Suedia, 2015, 92′, documentar, sub RO, director: Karin af Klintberg, Anders Helgeson):

„Uneori amuzant, filmul acesta încălzește inimi pe toată durata lui.” (Wylie Writes).

Un grup de tineri părăsește Somalia pentru a scăpa de război. Ei ajung într-un mic oraș din Suedia, în care le este foarte greu să se integreze. Un antreprenor local, Patrik Andersson, găsește o modalitate de a-i ajuta: folosește sportul ca punte de legătură între oameni. Pune bazele primei echipe naționale somaleze de bandy (sport asemănător hockey-ului pe gheață), cu scopul de a-i trimite la campionatul mondial de bandy din Siberia. Este o poveste despre rasism și teamă, dar și despre curaj și realizarea unui lucru nou.

BIG BOYS GONE BANANAS (Suedia, 2012, 87′, documentar, sub EN, director Fredrik Gertten) / Official Selection 2012 Sundance Film Festival:
Cum se transformă peste noapte o problemă tratată în rubrica de cultură a ziarelor într-un uriaș scandal internațional de prima pagină? Filmul Big Boys Gone Bananas avertizează asupra vulnerabilității industriei filmului și a presei în fața intereselor financiare ale marilor corporații. În urma abordării unui subiect controversat într-un documentar anterior, filmul Big Boys Gone Bananas expune experiența personală a regizorului Frederik Gertten cu cea mai mare multinațională de fructe, DOLE Food, care a încercat să interzică distribuția și proiectarea documentarului în SUA.

Expoziția Suedia de la A la Ö și seara de filme suedeze se desfășoară în cadrul programului Vama Sub Lumini de Oscar (VSLO), cel mai mare festival internațional de arte vizuale din România care adună an de an sute de pasionați de arte vizuale atât din țară cât și din străinătate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.