Sute de elevi vizitează stațiile de epurare RAJA

raja (1)

În săptămâna aceasta, cu ocazia programului ”Școala Altfel”, sute de elevi de la 23 unităţi de învăţământ din județul Constanţa vizitează stațiile de epurare RAJA.

O astfel de vizită a avut loc și astăzi, la staţia de epurare din zona Constanţa Nord.

Responsabilul de aici, Roxana Manea, i-a primit pe copii și le-a explicat procedeul tehnic la care este supusă apa uzată.

„Avem nişte bioreactoare în care această apă este amestecată cu nămol. Nămolul este compus din microorganisme care efectiv „mănâncă” aceşti compuşi dăunători nouă, azotul şi fosforul. Apa devine curată din punct de vedere al nutrienţilor, lucru absolut necesar deoarece dacă am da drumul acestei ape direct în mare s-ar dezvolta foarte mult algele. După ce ţinem în contact acest nămol cu masa uzată până când microroganismele acţionează, trecem într-un decantor secundar, unde despărţim înapoi apa de acest nămol. Nămolul îl refolosim, pentru că este plin de microroganisme, iar apa curată o pompăm direct în mare, la aproximativ 4 km. Nămolul este refolosit până când, ca orice organism viu, îmbătrâneşte, şi trebuie să fie reîntinerit. Astfel, se elimină o parte din el, pentru a menţine mereu o anumită vârstă a microorganismelor. Nămolul arată ca o apă foarte murdară şi îl deshidratăm pentru a-l putea elimina. După ultima treptă de deshidratare, nămolul arată ca un pământ, foarte bun ca îngrăşământ”, le-a spus acesta.

Elevii au primit broşuri cu informaţii despre investiţiile derulate de SC RAJA SA, dar și pliantul „Povestea apei”.

Reprezentanții societății spun că obiectivul lor este de a educa copiii, din punct de vedere al apelor uzate, pentru a şti ce se întâmplă cu apa pe care ei o folosesc, unde trebuie să ajungă şi în ce condiţii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *