TSD Constanța, în vizită de lucru la Parlamentul European

Tinerii social-democrați constănțeni au vizitat Parlamentul European de la Bruxelles în perioada 2-5 iunie a.c. la invitația eurodeputatului Claudia Țapardel. Vizita reprezintă recunoașterea pregătirii tinerilor într-o serie de domenii educaționale și participarea acestora la o competiție a cunoașterii.

Tinerii sunt finaliștii concursului “10 pentru Bruxelles”, organizat de TSD Constanța. Concursul de cultură politică și responsabilitate civică face parte din programul “TSD pentru responsabilitate socială” și are ca obiectiv general îmbunătățirea condiției umane a viitorilor oameni politici prin crearea unui incubator educațional, o școală internă unde este valorificată pregătirea profesională, verticalitatea și perceperea corectă a rolului de om politic, acela de a fi în slujba cetățenilor.

Programul este adresat studenților, masteranzilor, membrilor organizației de tineret a PSD Constanța și tinerilor interesați de implicarea în viața politică și de înțelegerea unor factori de bază ai politicului ca cetățeni responsabili și informați.

Prin intermediul participării la concurs, tinerii au avut oportunitatea de a se pregăti gratuit în cadrul a 15 seminarii desfășurate pe parcursul a 6 luni și susținute de profesori-conferențiari în domenii precum filosofie politică, geopolitică, drept, economie politică, instituții europene, legislație europeană, istorie politică și istoria orașului Constanța. Concursul-dezbatere, cu teme din domeniile studiate, a insuflat spirit de echipă și competiție pentru cei 40 de tineri ce au format 4 echipe de concurs. Premiul pentru echipa câștigătoare a constat într-o vizită de studiu oficială a tinerilor la Parlamentul European de la Bruxelles.

Vizita tinerilor la Bruxelles a constat într-un tur oficial la sediul Parlamentului European și sala de ședințe plenare, participarea activă la ateliere de lucru din cadrul unor conferințe și seminarii desfășurate în cadrul acestuia, unde au avut ocazia să învețe despre instituțiile europene, structura acestora, legislația și istoria Uniunii Europene, dar și cabinetele de lucru ale europarlamentarilor.

“Rolul nostru este acela de a pune umărul la îmbunătățirea mentalității și condiției umane a omului politic de mâine. Este responsabilitatea noastră să cultivăm ideea că politica se face, înainte de toate, pentru oameni. Pregătim o clasă politică ce înțelege datoria de a munci pentru cetățeni și de a reprezenta interesul acestora, în detrimentul interesului propriu.” a declarat președintele TSD Constanța, Costin Răsăuțeanu.

Parlamentul European reprezintă una dintre instituțiile centrale ale Uniunii Europene, iar România este reprezentată la nivelul acesteia de 32 din totalul de 571 de eurodeputați împărțiți în grupurile parlamentare precum Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților, Grupul Partidului Popular European, Conservatorii și Reformiștii Europeni, Grupul Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa, Grupul Stângii Unite Europene/ Stânga Verde Nordică, Grupul Verzilor/ Alianța Liberă Europeană, Europa Libertății și Democrației Directe și grupul celor neafiliați.

“Mă bucur foarte mult că săptămâna aceasta i-am avut alături de mine pe câștigătorii concursului organizat de TSD Constanța, “10 pentru Bruxelles”. În TSD lucrăm în permanență pentru a împărtăși cu tinerii din experiența noastră politică și insituțională. Cred că astfel de acțiuni sunt bine-venite, mai ales dacă în urma lor, tinerii câștigă o experiență inedită cum este o săptămână la Bruxelles în Parlamentul European.” a declarat eurodeputatul Claudia Țapardel.

TSD Constanța invită tinerii interesați de domeniile educaționale ale programului să participe la următoarea ediție a concursului pentru șansa de a învăța de la profesioniști, de a cunoaște instituția legislativă din inima Europei, promovarea valorilor cunoașterii, democrației și înțelegerea corectă a rolului omului politic precum și datoria acestuia în societate, a serviciului de a întâmpina responsabil nevoile cetățenilor.

De asemenea, tinerii social-democrați au avut ocazia să viziteze orașul Bruxelles și să cunoască tradiția istorică a orașului Bruges, să viziteze muzee și atracții turistice locale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.