Va forța Liviu Dragnea înlocuirea conducerii PSD Constanța?

liviu dragnea

După congresul PSD s-a așternut liniștea în partid. Cel puțin în ceea ce privește schimbările pe care le preziceau unii și alții. Rămâne însă întrebarea: Va forța Liviu Dragnea înlocuirea conducerii PSD Constanța, care s-a poziționat pro Tudose?

Surse de încredere din interiorul conducerii centrale a PSD spun că acest lucru nu se va întâmpla. De fapt, Dragnea a spus, public, într-un cadrul restrâns în partid, că nu pleacă nimeni din partid, nu dă pe nimeni afară. A mai spus însă ceva interesant: că este la latitudinea organizațiilor județene să-și aleagă conducerea. Asta înseamnă, cu alte cuvinte, că se lasă liber unor confruntări interne.

Există aceste confruntări interne în PSD Constanța? În aparență, nu. Există însă cu siguranță zvonuri că unii domni și, mai ales, doamne din partid bat cam des drumurile la București și încearcă să-și impună punctul de vedere. Drumurile acestea nu sunt neapărat un semn de opoziție în interiorul partidului, dar nu sunt nici un semnal că aici toată lumea joacă hora unirii.

Gura lumii mai spune ceva: că din Constanța pleacă aproape zilnic informări, la centru, la cel mai înalt vârf al partidului, în care se povestește tot ce se întâmplă aici, cu bune, dar mai ales cu rele. Sunt însă informații pentru care nu punem deloc mâna în foc.

Întrebarea reală este însă dacă are cineva forța necesară să conteste scaunul lui Felix Stroe. Chiar dacă, așa cum spuneam, unii încearcă, nimeni nu pare să fie capabil să o facă, cel puțin în viitorul apropiat. Unul dintre puținii care ar putea pretinde această funcție, prin prisma experienței și anvergurii politice, senatorul Nicolae Moga, nu este interesat. Luăm în considerare și că Felix Stroe este un bun organizator, dar și că lângă el stau oameni de afaceri și parteneri puternici, care nu-și vor schimba opțiunile de pe o zi pe alta. Deocamdată nimeni nu îi poate clătina supremația în partid.

Revenind la Liviu Dragnea, să nu uităm că, în ciuda declarațiilor, nu a ezitat să îi trimită acasă pe miniștrii constănțeni și, mai mult, nu a ezitat să lase regiunea sud-est a partidului pe mâna baronului Oprișan, din Vrancea, prieten cu Nicușor Constantinescu (până la un moment dat, când i-a sulfat acestuia funcția de președinte al Uniunii Consiliilor Județene din România). Nu trebuie să uităm nici vorbele frumoase pe care Dragnea le-a spus despre Constantinescu și Radu Mazăre, ceea ce denotă nu neapărat o nostalgie, ci o lipsă de compatibilitate cu actuala structură de conducere a PSD Constanța.

Revenind la întrebare: va forța Liviu Dragnea schimbarea conducerii PSD Constanța? Probabil că nu, așa cum a declarat, dar asta nu înseamnă că în filialele de la malul mării va fi neapărat liniște. Se apropie prezidențialele, în 2019, și partidul are nevoie de liniște, dar imediat după se vor duce bătălii aprige între cei care vor dori să ocupe funcțiile de primari, dar și fotoliul de președinte al Consiliului Județean Constanța. Cu un Decebal Făgădău care nu a făcut mai nimic în doi ani de zile, lupta pentru nominalizarea PSD pentru funcția de primar este deschisă.

C.H.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.