VIDEO. Cum fac doi preoți caterisiți PR pentru IPS Teodosie

antoche guritaDeși mi-am propus să nu particip, curiozitatea m-a împins totuși la conferința de presă organizată de Arhiepiscopia Tomisului, în care doi preoți (Costică Antoche și Nicu Ciprian Guriță) urma să își ceară public iertare pentru faptele comise. O premieră națională, după cum ne-a lăsat să înțelegem Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepscopiei Tomisului. „Nu țin minte ca un astfel de gest să fi avut loc după 1989”, a afirmat el.

Acțiunea mi s-a părut un gest de PR pentru IPS Teodosie. Cei doi i-au cerut iertare în mai multe rânduri și au mărturisit că, în bunătatea sa, arhiepiscopul i-a iertat. I-am întrebat dacă e vreo legătură între conferința lor și dosarul penal al IPS. „Nu, nu”, au răspuns amândoi. Ba chiar Antoche a spus că ce i se întâmplă arhiepiscopului e o chestiune morală.

Curios, numai la întrebări mai insistente Antoche le-a cerut iertare și femeilor din viața sa, soției și celei cu care s-a cununat chiar în timp ce era căsătorit. Ne-a cerut însă să nu îi mai analizăm trecutul, pentru că iertarea asta presupune, îngroparea adânc a trecutului.

Cei doi au fost în ultimii ani la „Mitropolia Autonomă după Vechiul calendar – Episcop Gherasim”,  structură religioasă nerecunoscută de BOR și de Statul român. O biserică „paralelă”, așa cum au numit-o azi, termen cu care Arhiepiscopia nu este de acord.

Iată declarațiile lor din conferința de presă. La final puteți citi și pentru ce au fost caterisiți cei doi.

 

ANTOCHE COSTICĂ

Fost preot la Parohia “Sf. Ștefan-Gară”, Constanța

Prima judecare în Consistoriul Eparhial a fost în anul 2006 pentru urmăroarele capete de acuzare:

Căderea și persistența în păcatul desfrâului.

Hotărârea definitivă de a divorța.

Faptul de a se cununa a doua oară, cu o altă femeie în anul 2000, în timp ce asupra căsniciei sale nici măcar nu s-a intentat divorțul.

Tăinuirea propriei situații și a demnității preoției sale în fața ierarhului, deoarece, în timp ce se afla în situație de desfrâu, concomitent cununat de două ori, Centrul Eparhial l-a promovat în funcția de Inspector de Specialitate, încredințându-i cinstea de a conduce activitatea de pelerinaj în Eparhie, concomitent cu acordarea distincției bisericești de iconom stavrofor.

Săvârșirea Ierurgiilor și chiar a Sf. Taine a Cununiei în timp ce era deja oprit în totalitate de la oficierea celor sfinte.

Neascultarea de autorități, prin faptul că timp îndelungat a fost sfătuit să-și reconsidere situația propriei familii pentru a nu se ajunge la divorț. A fost sfătuit de către mai mulți colegi preoți și chiar de însuși IPS Arhiepiscop Teodosie să opteze pentru alte modalități de a proceda încât să-și mențină demnitatea de preot cu deplinătatea slujirii preoțești.

A doua judecare în Consistoriu a fost în anul 2014 pentru urmăroarele capete de acuzare:

Nesupunere și neascultare de autoritatea bisericească-Arhiepiscopia Tomisului, prin faptul că, fiind oprit de la săvârșirea celor sfinte (Sf. Taine și Ierurgii), a slujit Sf. Liturghie cu preoți caterisiți.

Schisma.

Apostazia, prin slujire cu caterisiți.

GURIȚĂ CIPRIAN NICU

Judecat la data de 29 iulie 2011, pentru neascultarea şi nesupunerea faţă de organele bisericeşti superioare (Consistoriul Mitropolitan al Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei şi Permanenţa Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Tomisului), în legătură

cu refuzul de a accepta pedeapsa Consistoriului Mitropolitan al Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei, respectiv transferul disciplinar la parohia Țibrinu, pe care Arhiepiscopia Tomisului nu a putut astfel să o pună în aplicare.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.