VIDEO. Proiect pentru extinderea Delfinariului

extinderea delfinariului

Complexul Muzeal de Științe ale Naturii și Consiliul Județean Constanța au în proiect extinderea Delfinariului.

Proiectul este inclus în master planul investițiilor în turism, elaborat de Ministerul Turismului, condus de constănțeanul Mircea Dobre.

Costul investiției este de circa cinci milioane de euro.

„Consiliul județean mi-a cerut un punct de vedere vizavi de ce aș dori ca investiție pe termen lung a Complexului Muzeal de Științe ale Naturii. Animalele acvatice sunt principala atracție, marea, exclusivitatea noastră la nivel de România și nu numai”, spune Adrian Bîlbă (foto).

Adrian Bilba, director CMSN

Propunerea firească a fost, așadar, extinderea Delfinariului.

Lucrurile nu sunt însă tocmai simple.

„Avem doar un milion de litri și organizațiile europene ale grădinilor zoologice și de mamifere marine au stabilit ca dimensiune minimă pentru o familie de delfini (o familie de delfini este compusă din șase indivizi) două milioane de litri, în septembrie 2016. Ar fi bine să ne extindem, ca să ne putem afilia acestor organizații. Clădirea noastră a fost modernizată prin fonduri europene, bazinul l-am modernizat noi, dar a rămas așa cum era. Trebuie însă să extindem volumul de apă. Pot conecta o lagună în spate și o să am legătura cu Delfinariul mare, și atunci voi avea două, trei milioane de litri”, a explicat Adrian Bîlbă.

Reprezentațiile vor avea loc în actuala clădire. Laguna va avea însă niște locuri de vizitare, pentru ca delfinii să poată fi urmăriți.

Proiectul nu este deloc ieftin, dar conducerea CMSN are sprijin.

„Domnul președinte Țuțuianu m-a înțeles și a plecat de câteva ori la București și a ajuns la Ministerul Turismului, unde a găsit înțelegerea necesară la actualul ministru, care are copii mici, și vede lucruri altfel. Ne-a introdus în Master Planul turismului. În ansamblul sumelor care vor fi derulate de Ministerul Turismului în anii următori, vor fi incluse și cinci milioane de euro pentru Delfinariul Constanța, din care 10% vor fi suportate de Consiliul Județean sau noi, din încasări”, a punctat directorul CMSN, Adrian Bîlbă.

Acesta a spus că până la finele anului 2018 trebuie să fie pregătiți pentru a preda proiectul, dar a subliniat că acesta va fi predat Consiliului Județean până în vara anului viitor.

Adrian Bîlbă a mai declarat că există posibilitatea de a aduce noi delfini în Constanța. DE data aceasta nu din China, pe bani mulți, ci din Europa, gratis.

Amănunte despre acest subiect a oferit Adrian Bîlbă, la Dobrogea TV. Un fragment din emisiune îl puteți vedea mai jos.

Cristian Hagi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.