VIDEO. Regulamentul nou pentru parcări, un pas înainte. Decebal Făgădău încearcă să repare ce au distrus Radu Mazăre, el însuși și echipa PSD care a condus în ultimii 17 ani Constanța

Constanța, zona blocurilor pentru tineri de pe Baba Novac. Mașinile sunt parcate pe trotuar, oamenii merg pe stradă

Consilierii locali au votat, recent, un nou regulament pentru parcările din municipiul Constanța. Un pas înainte, fără doar și poate. Intrat în vigoare, acesta pare să nu mai dea posibilități rechinilor imobiliari să construiască așa cum vor, sfidând regulile și bunul simț. Cel puțin la prima vedere.

Am discutat cu câțiva dezvoltatori imobiliari care mi-au spus care erau metodele folosite până acum pentru ca profiturile acestora să fie cât mai mari, asta cu prețul sacrificării locurilor de parcare.

1. Dacă nu puteai asigura locuri de parcare pe teren (în cazul unui bloc, de exemplu), puteai închiria un spațiu la cel mult 500 de metri de construcție pe care să amenajezi o parcare. Evident că acesta exista numai în hârtii. Sau, uneori, același spațiu era folosit de mai multe blocuri. Tot evident este că, în practică, chiar dacă locul exista (deși nu am auzit cazuri) nimeni nu parca în acel spațiu ci își înghesuia mașina lângă bloc. Știu un caz în Constanța unde un astfel de spațiu a existat. Știți ce s-a întâmplat cu el? A apărut un bloc.

2. Dezvoltatorii treceau în acte locuri de parcare la subsolurile blocurilor. În multe cazuri, subsolurile erau însă transformate fie în spații de depozitare, fie în apartamente. În alte cazuri, locurile există, dar fie rampa de acces este inaccesibilă, fie se inundă la fiecare ploaie. Niște dezvoltatori din oraș, care se laudă că ar fi finii lui Sorin Strutinsky, au construit un astfel de bloc de acum câțiva ani. Parcarea nu poate fi folosită nici acum.

3. Dacă erai șmecher, așa cum era Radu Mazăre, ridicau blocuri fără să mai respecți prevederile legale care spun că este obligatoriu un anumit număr de locuri de parcare, în funcție de numărul de apartamente. Așa au apărut locuințele pentru tineri din Baba Novac, unde pentru un loc de parcare se bat peste trei proprietari de apartamente. Zona este un haos, sute de șoferi parchează zilnic ilegal, în intersecție, în stațiile de autobus, pe trotuare. Poliția locală, din incompetență, neputință sau pur și simplu nesimțire, nu sancționează pe nimeni. Oamenii ar putea parca la Lidl, de exemplu, dacă s-au încheia un parteneriat, sau primăria ar putea amenaja aici o parcare supra-etajată. În Mamaia s-a putut, deși e folosită două luni pe an, aici, unde e nevoie, nu se poate.

Regulamentul aprobat recent de primărie este, fără îndoială, un pas înainte, un lucru bun.

”Trebuie să scăpăm odată o dinamică haotică și o politică inconsecventă în ceea ce privește asigurarea locurilor de parcare în municipiul Constanța. Din calculele preliminare realizate cu arhitectul șef al orașului, Constanța este orașul cu indicele de motorizare cel mai ridicat din România, ori orașul a fost proiectat într-o perioadă în care așteptai o viață pentru un autoturism. Acest regulament vine să spună că orice investiție nouă trebuie să-și asigure locurile de parcare pe care le generează și eventual și suplimentar, astfel încât să îndulcească apariția unei investiții noi în zonă, nu să amplifice problema”, a spus Decebal Făgădău.

Declarațiile în format video le puteți urmări aici.

În Constanța există, potrivit datelor oficiale ale Primăriei, 118.325 de mașini, fără a le lua în calcul pe cele înmatriculate în Bulgaria sau pe firme care nu au sediul în Constanța. Gradul de motorizare este de 37,34%.

Primarul Constanței a mai spus că, în viitor, parcările vor fi cu taxăm iar taxele vor fi diferite în funcție de zonă: mai ieftin în zonele dormitor, mai scump pentru cei care merge cu mașina în buza terasei.

Ce este nou în regulament? În primul rând, faptul că minimum 40% din locurile de parcare pentru locuințele colective trebuie să fie asigurate în spații acoperite. În al doilea rând, la locurile de parcare obligatorii (unul pentru apartamente sub 100 mp, două pentru apartamente mai mari) trebuie să se asigure cel puțin 20% locuri în plus pentru vizitatori. Se păstrează opțiunea de a putea amenaja locuri de parcare la cel mult 500 mp (dispăruse în prima variantă a regulamentului, dar presiunile dezvoltatorilor au făcut să reapară). Noutatea este că, la asigurarea investiției, investitorul trebuie să prezinte un extras de carte funciară pentru terenul pe care asigură parcare, cu mențiuni privind obligația de a menține destinația de parcare pe durata existenței imobilului deservit. Sunt însă convins că nu mulți vor respecta această obligație și că oamenii vor prefera să parcheze ilegal, lângă bloc, decât să meargă pe jos jumătate de kilometru. Aici ar trebui să intervină Poliția și să amendeze pe toți cei care încalcă legea.

Un alt lucru pozitiv este că toate construcțiile cu funcțiunea de alimentație publică (restaurante, cluburi, baruri, cofetării, patiserii, ceainării, etc) trebuie să asigure minimum un loc de parcare la patru locuri la masă, respectiv un loc de parcare la 8 mp din suprafața utilă a sălii de consumație. Există voci care spun că acest lucru va defavoriza investițiile în domeniu, dar nici nu poți construi un restaurant de sute de locuri care să aibă zece locuri de parcare (sunt destule exemple în oraș).

Important este că acest regulament nu se va aplica în tot orașul, pentru că există zone exceptate, cum ar fi zona peninsulară sau o porțiune din bulevardul Tomis.

Cum spuneam, regulamentul este un pas înainte într-un oraș sufocat de mașini. Administrația PSD din ultimii 15 ani nu numai că nu a făcut nimic pentru a rezolva problema, ci chiar a agravat-o, și-a bătut joc, și din acest punct de vedere, și de Constanța, și de constănțeni. Dacă acest regulament ar fi existat de acum 25 de ani, probabil că 90% din investițiile noi din Constanța nu ar mai fi fost autorizate acum.

Puteți citi întregul regulament al parcărilor din Constanța AICI.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Un comentariu la “VIDEO. Regulamentul nou pentru parcări, un pas înainte. Decebal Făgădău încearcă să repare ce au distrus Radu Mazăre, el însuși și echipa PSD care a condus în ultimii 17 ani Constanța

  1. Si ce se intampla cu cei care detin baruri intre blocuri si nu au nici un loc de parcare si trag masinile in usa scarii de nu poti trece dar sa mai iesi sau sa intri cu un carucior de copil , este vorba de cei care au obtinut autorizatii fara acordul propietarilor numai prin simplul fapt ca au avut relatii sus puse la primarie .In toti acesti ani nu a existat nici un proiect de a construi parcari etajate intre blocuri si au fost construite numai blocuri fara parcari subterane. Sau distrus spatiile verzi si au fost date autorizatii de constructii ptr blocuri fara a se lua in consideratii locurile de parcare . Alt aspect il cuprinde masinile de firme nu numai autoturismele ci microbuzele si autobuzele care ocupa locurile existente nu mai spun de cele de pe arterele de circulatie care ies cu spatele si pe banda 1 desi exista in vigoare o lege care stipuleaza ca nu au voie decat la sediul firmei sau in parcari asigurate si nicidecum pe locuri amenajate autoturismelor . Politia nu vede si nu cred ca au luat o singura masura din acest punct de vedere .

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

A murit un primar din județul Constanța

sâm mai 6 , 2017
A murit un primar din județul Constanța. Este vorba despre Vasile Neicu, primarul comunei Pantelimon. ”Partidul Social Democrat Constanța, cu adâncă durere și profundă compasiune, deplânge și regretă trecerea la cele veșnice, după o îndelungată suferință, a celui care a fost Vasile Neicu, primarul comunei Pantelimon. Noi toți, cei care […]
vasile neicu

V-ar putea interesa și: