VIDEO. Un echipaj de poliție dă prioritate unei căruțe

Căruța a tăiat fața echipajului de poliție, pe un bulevard principal, fără să primească amendă

Un echipaj de poliție din Constanța a fost filmat când dădea prioritatea unei căruțe, pe unul din bulevardele principale ale orașului.

Căruțașul se afla pe banda a doua și voia să facă dreapta. A tras de hățuri și a făcut dreapta, în ciuda faptului că bulevardul era foarte aglomerat și că a tăiat fața unui echipaj de poliție. Acesta a încetinit, pentru a nu lovi atelajul, și și-a continuat drumul fără să aplice o amendă.

„Din cauza sonorului tare la radio nu se aude că cei din mașina de poliție i-au spus căruțașului prin sistemul audio al girofarului să plece de pe bulevard. Uneori, nu te poți opri să sancționezi toate abaterile pe care le observi (nu e cazul celor grave), în funcție de ce activități ai primit în sarcină. Dacă nu sunt deosebite, te limitezi la a transmite verbal diverse mesaje (cuplați-vă centura, puneți-vă în mișcare etc.)”, a precizat Ciprian Sobaru, adjunct al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanța, fost șef al Poliției Rutiere.

Autospeciala este a Biroului Rutier Constanța. Un agent a fost trimis de șeful biroului la intrarea în Stațiunea Mamaia unde sunt lucrări de asfaltare și traficul este îngreunat. Agentul a trecut pe lângă căruță și i-a cerut căruțașului prin amplificatorul de voce să iasă de pe bulevard pe prima străduță laterală. Agentul a considerat că nu este în misiune urgentă ca să folosească girofarul în deplasare dar că nu are nici timpul necesar ca să aplice sancțiune căruțașului, având în vedere dispoziția șefului său și faptul că abaterea nu era una foarte gravă, a mai spus Ciprian Sobaru.

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului (OUG) nr. 195/2002, modificată prin OUG nr. 63/2006 (Codul Rutier), obligă autorităţile publice locale în nu mai puţin de trei articole să amenajeze drumuri pentru căruţe. Primul este art. 53, prin care autorităţile publice locale, cu autorizaţia administratorului drumului public şi cu avizul poliţiei rutiere, sunt obligate să ia măsuri pentru realizarea de amenajări rutiere destinate circulaţiei vehiculelor cu tracţiune animală.

Articolul 71 interzice accesul căruţelor pe drumurile naţionale şi în municipii, iar la alin. 2 aminteşte autorităţilor locale că au obligaţia să amenajeze, cu  acordul administratorului drumului public şi avizul poliţiei rutiere, drumuri laterale, căi de acces către aceste drumuri, precum şi locuri de traversare a drumurilor publice destinate circulaţiei animalelor şi căruţelor.

De asemenea, art. 128  prevede obligativitatea luării unor măsuri pentru amenajarea de trotuare şi drumuri laterale pentru circulaţia vehiculelor cu tracţiune animală şi pentru asigurarea spaţiului şi depozitării vehiculelor cu tracţiune animală, depistate circulând pe drumurile publice pe care le este interzis accesul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.