​Salariile profesorilor vor crește cu 60 de lei pe lună. Atât s-a putut, spune ministrul

Ordonanța publicată sâmbătă în Monitorul oficial prevede că de anul viitor salariile profesorilor vor crește. „Să se știe că, de fapt, e vorba de aproximativ 60 lei net, în plus. (…) Se puteau găsi măcar 120 de lei să ia în plus un profesor și nu 60 și ceva de lei”, a declarat președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Simion Hăncescu, în cadrul ședinței CES de luni.

„Toată lumea știe care sunt salariile în educație. În grila de salarizare suntem în pătrimea inferioară. Ca fapt divers, un profesor debutant are acum în jur de 2.300 lei, cu tot cu hrană”, a spus el.

„Din păcate, încă o dată Educația a fost sacrificată. Toate guvernele care s-au perindat în ultimii 30 de ani au tratat educația așa cum nu trebuia. Roadele începem să le culegem. Așa cum stau lucrurile, inevitabilul se va întâmpla: educația va intra într-un colaps total”, a mai afirmat el.

Ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, a fost întrebat luni, după adoptarea bugetului pe 2022, ce le transmite profesorilor ieșiți să protesteze pentru creșterea insuficientă a salariilor.

“Le transmit exact ce am transmis și data trecută la conferinta… am început o recuperare. Este ceea ce s-a putut în acest moment și se va continua recuperarea”, a spus Câciu.

Vineri, el afirma: „Ca impact avem în jur de 900 milioane de lei pe Educație și 687 milioane de lei pe Sănătate. Este o creștere medie de 7%, dar e recuperarea din diferență, ceea ce rămăsese restant de recuperat pentru a ajunge în grila anului 2022″.

Vă reamintim că, în 2014, președintele Românei, Klaus Iohannis, fost profesor, declara: „Educaţia va fi o prioritate a mandatului meu de președinte.”

Iată ce se întâmplă acum:

1. Legea care prevede ca Educația să primească 6% din PIB se amână până în 2023.

2. Legea care prevede ca Cercetarea să primească 1% din PIB se amână până în 2023.

3. Salariile profesorilor cresc, dar creșterea nu acoperă nici rata inflației. Așadar, scad, în termeni reali.

4. Se amână și acordarea unei sumei reprezentând echivalentul în lei a 500 euro, fiecărui copil cetăţean român şi a cupoanelor sociale pentru educaţie.

5. Nu se mai acordă tichete culturale.

Oare ce s-ar fi ales dacă nu era domeniu prioritar???

Zen Residence
comprest util asfalt dobrogeaLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Următorul articol

Elevii constănțeni blocați în tren, ajutați de localnici cu mâncare și apă VIDEO

Mon Dec 20 , 2021
Elevi constănțeni au fost blocați în tren ore bune, azi, din cauza protestului lucrătorilor din CFR. Localnicii dintr-o comună din Călărași le-au adus mâncare și apă .Iată ce spune Adriana Dudună, președintele Asociației Elevilor din Constanța. Puteți urmări știrile Constanța 100% și pe Google News.