
Azi, 26 august 2021, președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu, a participat, în zona șantierului Pod suspendat peste Dunăre, la ceremonia dedicată aniversării a 100 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre Japonia şi România. Președintele Horia Teodorescu a răspuns astfel invitației adresate de Excelența Sa, Hiroshi Ueda, Ambasadorul Japoniei la București.
Ceremonia a marcat finalizarea platformei de lucru catwalk a podului suspendat Tulcea-Brăila în anul aniversării centenarului relaţiilor diplomatice dintre Japonia şi România. Podul este construit prin asocierea dintre companiile IHI Infrastructure din Japonia şi Astaldi din Italia iar construcţia se desfăşoară folosind cele mai avansate tehnologii din Japonia.
„Astăzi, vedem rezultatele concrete ale profesionalismului și corectitudinii japoneze, concretizate în evoluția lucrărilor la cea mai importantă investiție derulată în județul nostru în ultimele decenii. Pot spune cu sinceritate că realizarea podului de peste Dunăre a reprezentat cel mai important obiectiv de investiții pe care l-am propus încă din momentul în care am preluat conducerea Consiliului Județean Tulcea și am depus toate eforturile pentru ca acesta să devină realitate. Podul dintre Tulcea și Brăila este o investiție magistrală, pornită inițial dintr-o dorință ce părea să fie numai o speranță cu slabe șanse de realizare. Deși nimeni nu acorda credit acestui proiect, eu am crezut încă de la începutul activității mele în administrația publică locală că podul peste Dunăre va deveni realitate. Am onoarea de a îi felicita pe reprezentanții antreprenorului general, Asocierea Astaldi SpA – IHI Infrastructure Systems Co. Ltd, pentru modul exemplar în care reușesc să deruleze lucrările de construcții și pentru faptul că, în fiecare zi, ne arată ce înseamnă precizie și profesionalism“, a declarat președintele Horia Teodorescu.
Construcția podului suspendat peste Dunăre de la Brăila avansează conform graficului, iar situația drumurilor de legătură a fost complet deblocată, a anunțat joi ministrul Transporturilor Cătălin Drulă. „Podul se va deschide la final de 2022, împreună cu 10 km din drumurile de legătură, pe relația Brăila-DN22 (Smârdan-Măcin)”, promite Drulă. În total, proiectul podului de la Brăila prevede circa 23 de kilometri de drumuri de legătură.
„Avem, pe de o parte, podul propriu-zis, a cărui construcție avansează conform graficului, iar, pe de altă parte, drumurile de legătură de pe malurile Brăila și Jijila, complet deblocate anul acesta, pe toată lungimea lor. Podul se va deschide la final de 2022, împreună cu 10 km din drumurile de legătură, pe relația Brăila-DN22 (Smârdan-Măcin)”, a transmis Drulă după o vizită pe șantier.
În prezent, se execută următoarele lucrări de către asocierea italo-niponă, conform ministrului:
– la blocurile de ancoraj,
– se montează firele pentru cablul principal. Acesta este construit cu metoda Air Spinning și constă într-un număr mare de fire cu diametrul de 5,38 mm și cu o lungime, în starea de referință, de aproximativ 2.135 m, care se întind între ancorajul Brăila și ancorajul Jijila. Firele cablului principal sunt din oțel tras la rece și zincate la cald.
– la drumurile de legătură se fac decopertări și se lucrează la terasamente, poduri și podețe.
„Sumele de bani investite pentru acest proiect dovedesc că este într-adevăr unul complex: de la începutul anului și până acum, pentru Podul de la Brăila au fost absorbite fonduri europene în valoare de 466 de milioane de lei”, a mai spus Drulă.