12 români care au ajuns la Sanatoriul Techirghiol, depistați pozitiv cu noul coronavirus, dar asimptomatici

Angajați ai sanatoriului transmiteau un mesaj de solidaritate românilor care au venit în carantină în instituție

12 români care au fost repatriați din Italia și carantinați la Sanatoriul Balnear din Techirghiol au fost depistați pozitiv cu noul coronavirus și au fost transportați la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța.

Informația a fost confirmată de primarul localității, Iulian Soceanu.

„Au venit rezultatele testelor care au fost făcute în momentul în care ei au aterizat pe aeroport. După trei sau patru zile le-au venit rezultatul testelor. Au fost testați pozitiv, dar sunt asimptomatici, nu au nicio problemă privind stările de temperatură, febră, tuse și alte simptome. Sunt deja transportați la Spitalul de Boli Infecțioase. Asta este procedura. Au fost ridicați în condițiile protocolare, cu autoizoleta”, a declarat pentru Mediafax Iulian Soceanu.

Cele 12 persoane au ajuns pe Aeroportul „Mihail Kogălniceanu” din Constanța pe 23 și 24 martie. Acestea au fost testate și transportate la Sanatoriul Balnear din Techirghiol, unitate transformată, alături de hotelul Flora din Mamaia, în centru de carantină.

„Locuitorii din Techirghiol sunt liniștiți, au înțeles mesajul că trebuie să fim solidari cu această situație. Sanatoriul din Techirghiol este o unitate spitalicească, nu este o unitate de cazare și atât. Să sperăm că o să trecem cu bine peste această perioadă”, a transmis Iulian Soceanu.

Până vineri, în Constanța au aterizat 5 aeronave cu 705 persoane din Veneția, Torino și Roma. 605 dintre acestea au intrat în carantină instituționalizată în Hotelul Flora din stațiunea Mamaia și în Sanatoriul de la Techirghiol, iar 100 au fost transportate și carantinate în județul Tulcea.

Alți 380 de români repatriați din Italia au aterizat vineri seară pe aeroportul „Mihail Kogălniceanu” din Constanța. Aceștia au fost transportați în carantină în județele de domiciliu și nu în unitățile de pe litoral, așa cum s-a întâmplat până acum.

Iată ce spunea Elena-Roxana Almășan,Managerul Sanatoriului Balnear și de Recuperare Techirghiol, pe 25 martie:

„Ca urmare a instituirii stării de urgență pe teritoriul României și a Hotărârii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Constanța din data de 20.03.2020, Sanatoriul Balnear și de Recuperare Techirghiol a fost desemnat spațiu de carantinare instituționalizată pentru persoanele repatriate din zonele cu risc ridicat de infectare cu virusul COVID-19 denumit și SARS-COV-2. În noaptea de luni spre marți, la ora 1.00, au fost primite în găzduire primele 109 persoane sosite din Italia, cărora li s-au alăturat alte 178 de persoane în seara de marți. O altă aeronavă este așteptată să aterizeze în această seară pe Aeroportul Internațional “Mihail Kogălniceanu” Constanța. Este gestul firesc de solidaritate al tuturor oamenilor din sanatoriu care știu să empatizeze cu suferința, cu durerea, să gestioneze situațiile de criză, dar este și forma unei responsabilități civice exemplare, care se impune în aceste timpuri de grea încercare pentru fiecare în parte, pentru noi toți. Înainte de toate suntem români și avem datoria să ne purtăm frățește cu toți cei care, aflați în dificultate departe de țară, caută sprijin și înțelegere acasă.

Colectivul sanatoriului depune toate eforturile astfel încât persoanele carantinate să beneficieze de cele mai bune condiții pentru a putea depăși cu ușurință această perioadă, cu o grijă specială pentru sănătatea personalului propriu. În această perioadă s-a păstrat, în permanență, legătura cu un medic infecționist și un medic epidemiolog ce au ajutat la stabilirea celor mai bune circuite pentru diminuarea riscului de infecție.Personalul medical a fost mobilizat pentru a asigura asistență medicală, păstrând continuu contactul telefonic cu aceste persoane cărora, pe baza afecțiunilor individuale, le-au fost stabilite meniuri adaptate problemelor medicale constatate. Sanatoriul Balnear și de Recuperare Techirghiol a respectat întocmai prevederile legale privind condițiile pe care trebuie să le îndeplinească spațiile destinate carantinării, specificate în H.G. nr. 201/18.03.2020, asigurând în fiecare cameră accesul la apă, hrană, produse de igienă personală, papuci de unică folosință, prosoape, lenjerie, servicii de spălătorie, grupuri sanitare proprii cu duș, acces la internet și TV etc. Au fost afișate spre informarea persoanelor carantinate metoda și programul de servire a mesei, de ridicare a gunoiului menajer, cât și a efectelor și a lenjeriei. Au fost aduse la cunoștință numerele la care se poate apela în caz de urgență sau necesitate, la care răspund membrii din cadrul dispeceratului de urgență constituit la nivel de instituție.

Pe durata celor 14 zile de carantină, personalul medical va monitoriza non-stop starea de sănătate a celor carantinați. Personalului administrativ, care lucrează la foc continuu alături de personalul medical a primit echipament de protecție corespunzător, obligatoriu de purtat pe durata programului de lucru.A fost stabilit un orar pentru a se evita intersectarea accidentală a personalului cu cei aflați în carantină. Hrana este adusă în recipiente de unică folosință și depozitată pe suportul amplasat la fiecare ușă, la ore fixe. Serviciile de pază au fost suplimentate cu noi posturi permanente, la fel și numărul de camere de supraveghere video din exteriorul unității, cât și ale celor interioare, montate pe fiecare etaj din cele două pavilioane existente. Întregul efort al unității este susținut de Jandarmeria Română, prin dispunerea unui efectiv numeros ce monitorizează, alături de firma contractată, buna desfășurare a activității și respectarea regulilor impuse persoanelor aflate în carantină. Echipa Sanatoriului Balnear și de Recuperare Techirghiol dovedește, încă o dată, că este o familie unită, cu spirit de solidaritate și devotament față de oamenii aflați în suferință.”

Zen Residence
energia residenceLeave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

Copil cu plăgi înjunghiate, transportat cu elicopterul SMURD la spital

Sat Mar 28 , 2020
Medii de la Serviciul de Ambulanță Județean Constanța au intervenit în Medgidia, după ce au fost anunțați că un copil de patru ani și jumătate are două plăgi prin înjunghiere în regiunea abdominală. Este vorba despre o fată. Copilul a fost transportat cu o ambulanță la Spitalul Municipal Medgidia, de […]