15 mai, ziua când viața începe să reintre, cu pași mici, în normal

  • Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri seară, în calitate de for decizional, legea privind starea de alertă.
  • Raed Arafat a declarat, miercuri, că se observă o uşoară coborâre a epidemiei de coronavirus, dar că datele încă nu sunt concludente.
  • Deschiderea economiei trebuie să se facă cu reguli stricte.
  • Mergeți la urgența spitalelor numai dacă este într-adevăr urgență, pentru că sunteți expuși.
  • Cinematografele și food-court-urile nu se vor deschide

„Există o uşoară coborâre (…) Semnele sunt pozitive, dar nu sunt concludente că stăm pe loc şi că tot ce facem de acum, virusul a dispărut. Nu a dispărut, virusul este printre noi. (…) Din punctul nostru de vedere, virusul există, infecţii vor fi, persoanelor vulnerabile au rămas vulnerabile. Persoanele în vârstă dacă nu se comportă protectiv pentru ei, dacă se infectează, pericolul este mult mai mare. Familiile trebuie să înţeleagă bine: am trimis copiii în stradă, dar atunci trebuie ţinuţi la distanţă faţă de bunici pentru că ei pot transmite boala. Noi aveam 0,9 rată de transmitere, asta mi-au spus colegii de la INSP. Nu ştiu cât e acum, exact, dar aşa era la un moment dat”, a declarat Raed Arafat la Digi 24, miercuri seara.

Arafat spune că închiderea şcolilor a fost o măsură de precauţie, având în vedere că mai ales copiii sunt vectori de transmitere a virusului.

„Faptul că am ţinut şcolile închise, tocmai ca să prevenim vectorul de transmitere prin copii către familii. Dar acum vine lumea şi întreabă: bine, dar la tabără, la club? Când vom ajunge să avem tabere, o să vedem. Nu degeaba s-a luat decizia că şcoala rămâne închisă până în 15. Primele măsuri care se iau sunt cele cu risc limitat. După asta începi să iei şi alte măsuri de relaxare. Riscul este că dacă sunt luate toate măsurile toate deodată, este că urmează să luăm măsuri serioase de închidere. Măsurile serioase sunt cu impact mare pe economie. Deschiderea economiei trebuie să fie strict cu respectarea unor reguli”, a declarat Arafat

Întrebat despre deschiderea mall-urilor, secretarul de stat a spus că este exclus să se redeschidă cinematografele şi zonele de food court.

„O să se discute la CNSSU. Cinematografe este exclus să ai, food court-ul la fel, ăsta este spaţiul unde s-a considerat că este un risc major. S-au păstrat deschise spălătoriile, optica medicală. O să analizăm ce înseamnă magazinele mici, o să analizeze epidemiologii, dacă e bine de acum, de la 1 iunie sau mai târziu”, a spus Arafat.

Secretarul de stat mai spune că CNSSU poate lua unele decizii în privinţa viitoarelor restricţii.

„Clar că unele propuneri (din Legea privind starea de alertă – n.r.) sunt la presiunea unor entităţi, unor grupuri. Trebuie să vedem cum vom rezolva această problemă. Am văzut că sunt locuri unde se spune că pot, asta înseamnă că CNSSU poate să spună nu, cum ar fi terasele. Dacă scrie pot sau se poate, asta înseamnă că avem loc de discutat”, a declarat Arafat.

Acesta a mai spus că după data de 15 mai, spitalele ar trebui să primească toate cazurile, iar oamenii ar trebui să ocolească Urgenţele pentru că acolo este zona cea mai expusă infectării cu coronavirus.

„Noi nu am închis spitalele. Au fost spitale Covid desemnate de Ministerul Sănătăţii, dar regula care s-a dat atunci a fost din medicina de dezastre. Cand te aştepti la un număr mare de cazuri, cazurile care nu sunt obligatorii să fie in spital, nu mai vin decât dacă starea lor e urgenţă sau se deteriorează pe parcursul aşteptării. Nimeni nu a zis la medici că nu mai pot interna sau că nu pot interna fără testul Covid. Au fost cazuri când bolnavul zăcea în UPU în aşteptarea testului”, a declarat Raed arafat la Digi 24, miercuri seara.

Potrivit secretarului de stat, după data de 15, toate spitalele pot primi pacienţi, dar vor fi anumite reguli.

„După data de 15 mai, spitalele vor trebui să înceapă să primească bolnavii, dar vor fi reguli. Sfatul meu e să nu mergeţi la UPU decât dacă aveţi urgenţă pentru că este expus acolo. Dacă te doare capul de 10 zile, du-te la consult în altă parte. La UPU se va face un pretriaj. În interior şi la ambulatorii regulile vor fi urmatoarele… la ambulatoriu regula e că ar trebui să fie prioritară programarea. La spitale, dacă e un salon cu 5 paturi, poate că acum va avea 3 paturi şi distanţa va fi mai mare. Spitalele vor avea circuite, vor avea zone destinate bolnavilor care au şi Covid şi alte probleme. Va fi greu să menţinem spitale Covid şi non Covid. Spitalele trebuie să aibă zone. Plus că s-a întâmplat: accident rutier şi apoi s-a descoperit că are Covid. Aici medicii trebuie să fie echipaţi continuu. Aceste lucruri sunt adaptările care trebuie să fie în sistemul sanitar”, a declarat Arafat.

Deputaţii au adoptat, miercuri seară, cu 267 de voturi ”pentru”, 26 de voturi ”împotrivă” şi 5 abţineri proiectul de lege privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Proiectul de lege iniţiat de Guvern a suferit numeroase modificări, atât în Senat, cât şi în Camera Deputaţilor.

Din legea adoptată miercuri seară a fost scos amendamentul propus de PNL care prevedea intrarea imediat în vigoare a legii. Potrivit Constituţiei, orice act normativ intră în vigoare la trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial sau ulterior.

Potrivit legii, starea de alertă „reprezintă răspunsul la o situaţie de urgenţă de amploare şi intensitate deosebite, determinată de unul sau mai multe tipuri de risc, constând într-un ansamblu de măsuri cu caracter temporar, proporţionale cu nivelul de gravitate manifestat sau prognozat al acesteia şi necesare pentru prevenirea şi înlăturarea ameninţărilor iminente la adresa vieţii, sănătăţii persoanelor, mediului înconjurător, valorilor materiale şi culturale importante ori a proprietăţii”.

Starea de alertă nu poate dura mai mult de 60 de zile şi se poate stabili atât la nivel naţional, regional sau local. Dacă starea de alertă vizează mai cel puţin jumătate dintre unităţile administrativ-teritoriale, trebuie încuviinţată de Parlament, în cel mult cinci zile. 

energia residence
Zen Residence
comprest util asfalt dobrogeaLeave a Reply

Your email address will not be published.

Următorul articol

Accident grav pe drumul dintre Târgușor și Mireasa

Thu May 14 , 2020
La data de 13 mai, în jurul orei 22.00, un bărbat de 41 de ani a condus un autoturism pe DJ 225, dinspre localitatea Târgușor și, înainte de intrarea în localitatea Mireasa, nu ar fi adaptat viteza într-o curbă la stânga, astfel că a pierdut controlul asupra direcției de mers […]