16 elevi dintr-un colegiu constănțean, bolnavi de covid-19

Şaisprezece elevi ai Colegiului Naţional Militar „Alexandru Ioan Cuza„ din Constanţa au fost confirmaţi cu COVID-19. Șase dintre ei sunt internaţi la spitalul mobil militar de pe stadionul Portul. Elevii care nu s-au îmbolnăvit sunt carantinaţi în spaţiile colegiului.

Forţele Navale a transmis, vineri, printr-un comunicat de presă, că pentru a reduce riscul de creştere a numărului de infectări cu SARS CoV-2 la Colegiul Naţional Militar „Alexandru Ioan Cuza”, Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Viceamiral Ion Murgescu” şi Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, conducerea Statului Major al Forţelor Navale a dispus luarea unor măsuri de protecţie individuală şi colectivă, pentru combaterea transmiterii intracomunitare a îmbolnăvirii elevilor şi studenţilor militari, din cele trei instituţii de învăţământ ale Forţelor Navale de la Constanţa.

Sursa citată prezintă situaţia infectărilor cu COVID-19, raportată în 5 martie, de către cele trei structuri militare de învăţământ.

Astfel, la Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Viceamiral Ion Murgescu”, niciun elev militar nu este infectat COVID-19 , iar un cadru militar este carantinat la domiciliu. 

La Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, niciun student militar nu este infectat COVID-19, iar un cadru didactic infectat COVID-19 se află în izolare la domiciliu.

La Colegiul Naţional Militar „Alexandru Ioan Cuza”, 16 elevi sunt confirmaţi pozitiv, izolaţi, dintre care opt în unitate, şase internaţi în Spitalul Medical Modular de Intervenţie şi Tratament (SMMIT) Constanţa, iar doi elevi izolaţi la domiciliu. Ceilalţi elevi ai colegiului neconfirmaţi COVID-19 şi prezenţi în unitate, în număr de 347, sunt carantinaţi în spaţiile colegiului.

În acest context, comandantul Colegiului Naţional Militar „Alexandru Ioan Cuza” a hotărât, la propunerea Consiliului de conducere al colegiului, trecerea la scenariul trei (roşu), în care elevii vor învăţa online, de la sediul instituţiei, pe o perioadă de 14 zile.

La Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu” cursurile se desfăşoară conform scenariului 1, faţă în faţă, iar la Academia Navală „Mircea cel Bătrân” procesul de învăţământ are loc potrivit scenariului 2, cu respectarea strictă a normelor de protecţie sanitară.

„Personalul medical al instituţiilor de învăţământ din Forţele Navale Române monitorizează, permanent, starea de sănătate, atât a efectivului de elevi şi studenţi militari, cât şi a personalului militar şi civil, iar elevilor şi studenţilor militari le sunt suspendate învoirile şi permisiile, precum şi vizitele sau primirea de pachete din afara unităţilor”, au mai transmis Forţele Navale. 

Sursa citată a menţionat că, în vederea prevenirii îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2, Academia Navală „Mircea cel Bătrân” a introdus încă de la debutul pandemiei o serie de măsuri care se respectă cu rigurozitate pentru a le asigura studenţilor un cadru sigur din punct de vedere medical. 

„În acest sens se asigură studenţilor şi întregului personal materialele sanitare necesare prevenirii infectării cu virusul SARS-CoV-2, precum şi condiţiile necesare pentru menţinerea distanţei fizice şi implicit reducerea interacţiunii directe. În incinta Academiei Navale, atât în spaţiile închise, cât şi în spaţiile deschise, purtarea măştii este obligatorie. Odată cu revenirea în campus pentru activitatea aferentă semestrului II al anului universitar 2020 – 2021, toţi studenţii militari au fost testaţi”, mai precizează comunicatul.

Forţele Navale au menţionat că, în prezent, studenţii militari participă la toate activităţile didactice în format fizic, cu respectarea circuitelor de acces şi defluire în/din sălile de curs şi laboratoare, spaţiile în care se desfăşoară activităţile didactice sunt aerisite şi dezinfectate la fiecare pauză. Tot în vederea limitării îmbolnăvirilor cu virusul SARS-coV-2, servirea mesei se desfăşoară în deplină siguranţă, cu un număr redus de studenţi, mesele fiind situate la distanţa prevăzută de normele sanitare în vigoare şi având separatoare de plexiglas.

În ceea ce priveşte organizarea activităţii didactice pentru studenţii civili, aceştia participă la cursuri şi seminare numai în format online, iar la laboratoare participă în format faţă în faţă, acestea desfăşurându-se după un orar diferit de cel al studenţilor militari, astfel încât să se evite interacţiunea.

De asemenea, la Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu”, elevilor li s-a pus în vedere faptul că trebuie să evite pe cât posibil interacţiunile directe cu elevii Colegiului Naţional Militar, deoarece cele două instituţii de învăţământ militar utilizează în comun sala de mese, infirmeria şi câteva spaţii de depozitare. În fiecare dintre aceste incinte au fost intensificate activităţile de igienizare şi dezinfecţie.

De asemenea, elevii militari şi personalul Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale au obligaţia de a purta măşti de protecţie de unică folosinţă şi de a respecta, pe cât posibil, limita minimă de distanţare fizică de 1,5 metri faţă de alte persoane.


Puteți urmări Constanța 100% și pe Google News sau canalul de WhatsApp.

Conținutul website-ului www.ct100.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informațiile publicate pe acest site sunt protejate de către prevederile naționale și internaționale legale în vigoare. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conținutului acestui website.

Comentariile la articole sunt moderate. Așa se întâmplă încă din 2015, de la înființarea Constanța 100%. Am luat această decizie pentru a evita injuriile, calomniile, informațiile false. Dacă doriți să comentați, vă solicităm să folosiți un limbaj decent, să nu folosiți atacuri la persoană și nici informații false. Utilizatorului îi revine întreaga responsabilitate a comentariilor și a acțiunilor sale decurgând din acest act.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Next Post

Protocol pentru protejarea siturilor arheologice din județul Constanța

vin mart. 5 , 2021
Președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, managerul Institutului Național al Patrimoniului, Ștefan Bâlci și directorul Institutului de Arheologie „Vasile Pârvan”, Eugen Nicolae, au semnat astăzi, protocolul tripartit de colaborare, ce vizează protejarea siturilor arheologice din județul Constanța. Acest document reprezintă o continuare a vechiului protocol de colaborare derulat între cele […]

V-ar putea interesa și: